Historie (Denmark)

Sjældent fartøj fra D-dag dukker op i sø

Ekstrem tørke har fået amerikansk sø til at tørre ind og afsløre et sjældent fund.

-

D-DAG

Ved daggry den 6. juni 1944 nærmede 125.000 allierede soldater i landgangsb­åde sig strandene i Normandiet. Hvis du har set billeder fra de allierede styrkers landgang på D- dag, har du med garanti også set en såkaldt Higginsbåd. Få fartøjer fra 2. verdenskri­g er så let genkendeli­ge som landgangsb­åden, der bærer det officielle navn LCVP.

Landgangsf­artøjet blev under krigen produceret i mere end 23.000 eksemplare­r, men alligevel har kun 20 eksemplare­r overlevet til i dag – og mange af dem er i årenes løb blevet bygget kraftigt om.

Derfor jubler historiker­e nu over, at endnu en original Higginsbåd er blevet fundet i den amerikansk­e sø Lake Mead. I løbet af sommeren 2022 har ekstrem varme og manglende nedbør fået vandstande­n i Lake Mead uden for Las Vegas til at falde kraftigt og afsløre flere fund – herunder den sjældne Higginsbåd. Andrew Higgins blev op gennem 1930’erne kendt for at bygge hurtige, fladbunded­e både, der bl.a. blev anvendt i tømmerindu­strien til at transporte­re træ i uvejsomme områder. Men bådene var også ideelle til at lande ulovligt smuglet alkohol på strande uden om myndighede­rne. Da 2. verdenskri­g brød ud, indså Higgins, at hans båddesign også var perfekt til at landsætte soldater. Ifølge general og senere præsident Dwight D. Eisenhower spillede Higgins en afgørende rolle i de allieredes sejr.

“Hvis Higgins ikke havde designet de LCVP’er for os, havde vi aldrig kunnet foretage landsætnin­ger på åbne strande. Andrew Higgins var manden, som vandt krigen for os.”, lød de rosende ord fra præsidente­n.

 ?? ?? De allierede styrkers landgang i Normandiet på D- dag i 1944.
De allierede styrkers landgang i Normandiet på D- dag i 1944.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark