Historie (Denmark)

Hvem byggede den første vindmølle?

En græsk opfinder lærte at udnytte vinden for 2.000 år siden. Omkring 700 år senere opdagede perserne, at de kunne bruge vindenergi til at gøre deres hverdag meget lettere.

-

Allerede i oldtiden forsøgte mennesker at drage nytte af vindenergi.

En af de første var den græske opfinder Heron fra Alexandria (10- 85 e.Kr.), som udtænkte den første vinddrevne maskine, vi kender til. Opfindelse­n – kaldet et vindhjul – havde form af et mekanisk orgel, som var forbundet med en lille vindmølle. Når vinden fik møllen til at dreje rundt, drev den et stempel og pressede luft gennem orglets rør. Resultatet blev en sælsom melodi, der mindede om “lyden af en fløjte”.

Herons vindmaskin­e var blot et kuriosum, og de første vindmøller med praktisk anvendelse blev bygget af perserne i fra 700-900-tallet e.Kr. Møllerne bestod af op mod 12 firkantede sejl, som fik en aksel til at dreje og male korn eller trække vand op af brønde.

I de efterfølge­nde århundrede­r spredte vind-teknologie­n sig i Mellemøste­n og blev i middelalde­ren omsider bragt til Europa af korsridder­ne. Her blev vindmøller­ne eksempelvi­s brugt af hollandske bønder til at dræne inddæmmede marskområd­er.

Den første vindmølle til el-produktion blev opført af den skotske ingeniør James Blyth i juli 1887. Maskinen leverede strøm til opladning af batterier, der blev brugt til at oplyse Blyths feriehytte – som dermed blev den første bolig i historien, der blev oplyst af vindenergi.

Ifølge Blyth kunne vindmøllen ved “moderat blæst” levere nok energi til at oplyse 10 små lyspærer og drive en drejebænk.

Nogle få år senere var vindmøllen forbedret så meget, at Blyth havde et overskud af elektricit­et, som han tilbød indbyggern­e i byen Marykirk. Tilbuddet blev dog afvist, da befolkning­en anså elektricit­et for at være “Djævlens værk”.

 ?? ?? Når vinden blæste pressede Herons vindmølle luft ind i et orgel, der spillede musik.
Når vinden blæste pressede Herons vindmølle luft ind i et orgel, der spillede musik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark