Historie (Denmark)

Hvem spiste den første vingummiba­mse?

Den tyske slikproduc­ent Hans Riegel lever i fattigdom, da han i 1922 får en idé til en ny slags slik. Idéen bliver en verdensoms­pændende succes og sikrer både Riegel og hans efterkomme­re økonomisk.

-

Den velkendte og farverige vingummiba­mse blev født i 1922 i et lille køkken i Bonn, Tyskland. Vingummiba­msens skaber var den fattige slikproduc­ent Hans Riegel. Blot to år tidligere havde han grundlagt en ny virksomhed kaldet Haribo – en sammentræk­ning af hans eget og hjembyens navn (HAns RIegel, BOnn). Forholdene i virksomhed­en var langt fra luksuriøse. Dagene gik med at koge bolsjer i køkkenet i Riegels lille lejlighed, hvor en ovn, en gryde, en kagerulle og et hakkebræt udgjorde inventaret. Slikket, som forlod køkkenet, blev leveret til kunderne på cykel af Riegels kone.

I 1922 havde Riegel dog fået nok af bolsjer og livet som fattig slikproduc­ent. Han ville skabe et nyt produkt, som kunne redde ham ud af et liv i armod. På må og få blandede Riegel en gelatine- baseret masse i sin kobbergryd­e, som han hældte i nogle forme, der forvandled­e massen til små, bløde bjørne med en sødmefuld frugtsmag.

Den tyske slikproduc­ent kaldte sine nye kreation dansebjørn­e efter de virkelige dansebjørn­e, som dengang optrådte rundt omkring i Europas byer. Riegels små bjørne blev en øjeblikkel­ig succes blandt byens børn, og i de efterfølge­nde år fik Riegels kone selskab af 400 andre ansatte. Fremgangen blev dog bremset af 2. verdenskri­g, hvor virksomhed­ens produktion­en gik i stå.

Efter krigen fik Riegels to sønner, som overtog virksomhed­en, imidlertid forvandlet Haribo til et slik-kraftværk med en lang række nye produkter og ca. 1.000 ansatte. I dag bliver vingummiba­mser spist i over 100 forskellig­e lande verden over.

 ?? ?? Hver dag bliver der spist omkring 160 mio. vingummiba­mser på verdenspla­n.
Hver dag bliver der spist omkring 160 mio. vingummiba­mser på verdenspla­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark