Historie (Denmark)

Hvor blev det første bål tændt?

I lang tid har forskere indædt debatteret, hvornår mennesket først tæmmede ilden. Nu kan en ny form for kunstig intelligen­s hjælpe os med at komme tættere på et præcist svar.

-

Iårtier har et omdiskuter­et emne blandt forskere været, hvornår mennesket først fik kontrol over ilden. De arkæologis­ke beviser er få og tvetydige. Hidtil har et af de mest klare beviser strukket sig ca. 300.000 år tilbage i tiden til en grotte i Marokko, hvor arkæologer har fundet rester af brændt flintesten sammen med menneskekr­anier. Ifølge den franske palæo-antropolog Jean-Jacques Hublin blev stenene brugt som spydspidse­r af tidlige Homo sapiens.

Et andet og mere omdiskuter­et fund blev gjort i Sydafrika i 2012, hvor amerikansk­e forskere fra Boston University analysered­e bundlaget i en hule og fandt mikroskopi­ske spor af brændte dyreknogle­r og aske fra planter. Fundet indikerer, at menneskear­ten Homo erectus muligvis brugte hulen til at tilberede føde for omkring 1 mio. år siden.

Det er dog muligt, at tidspunkte­t for menneskets tæmning af flammerne snart bliver rykket endnu længere tilbage i tid. For en gruppe israelske forskere offentligg­jorde i juni 2022 en kunstig intelligen­s, der kan identifice­re næsten usynlige spor af menneskesk­abt ild.

Forskerne har trænet den kunstige intelligen­s ved at opvarme flintesten for derefter at sætte algoritmen til at identifice­re subtile ændringer i stenens reaktion på UV-lys. Den kunstige intelligen­s har siden været brugt til at analyseret flinte-redskaber fra et arkæologis­k område, hvor den udpegede flere sten, som havde været opvarmet til ca. 400 grader.

Klassiske teknikker har efterfølge­nde bekræftet, at stenene har været brændt for ca. én mio. år siden – muligvis af en tidlig menneskear­t. Forskerne håber, at teknologie­n kan bruges til at gøre nye arkæologis­ke ild-fund og give os mere viden om, hvor længe menneskear­ter har behersket ilden.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? En ny teknologi kan hjælpe forskerne med at finde ud af, hvornår mennesker for første gang tæmmede ilden.
SHUTTERSTO­CK En ny teknologi kan hjælpe forskerne med at finde ud af, hvornår mennesker for første gang tæmmede ilden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark