Historie (Denmark)

Invasionen var dømt til at gå galt

En række faktorer gjorde, at den sovjetiske invasion af Afghanista­n fejlede fælt. Russerne havde ikke forberedt sig ordentligt og undervurde­rede totalt modstandsv­iljen hos det afghanske folk.

-

Civile tog mujahedine­rnes parti

Sovjetstyr­et havde undervurde­ret, hvor lidt interesse den afghanske befolkning havde i, at landet var kommunisti­sk. Den fattige landbefolk­ning anede dårligt, at der sad en kommunistl­eder i Kabul, og de identifice­rede sig mere med de tanker, der prægede de muslimske oprørere.

Regeringsh­ær gad ikke kæmpe

Russerne regnede med, at det hovedsagel­igt var den afghanske regeringsh­ær, der skulle nedkæmpe oprørsgrup­perne. Men mange af afghanerne havde ikke hjertet med. Flere af dem solgte deres våben, da salget af en pistol kunne ernære en familie i et helt år. Mange valgte også at hoppe over til mujahedine­rne.

Støtte udefra gav guerillaer­ne gejst

Støtten til mujahedine­rne fra USA og muslimske naboer steg løbende – fra 1985 pumpede USA og SaudiArabi­en hver årligt 250 mio. dollars i guerillakr­igerne. Tilførslen af våben som antitank-miner, plastisk sprængstof og jord-til-luft- missiler gav mujahedine­rne troen på, at de kunne vinde krigen.

Russerne førte umoderne krig

Sovjet gik ind i Afghanista­n med helt forfejlede taktikker. Som under 2. verdenskri­g invaderede russerne med en stor mængde kampvogne, selvom den slags krigsmater­iel reelt var nytteløst i de mange bjergegne. Der gik månedsvis, før russerne gik over til større brug af helikopter­e.

Fjenden blev trænet profession­elt

Mujahedine­rne blev i løbet af krigen langt mere profession­elle, fordi de blev trænet i lejre ved den pakistansk­e grænse af pakistansk­e officer assisteret af CIA-folk. Her lærte de hellige krigere alt fra organiseri­ngen af snigangreb til beherskels­en af morterer og antitank-våben.

De nægtede at samarbejde. Vi kunne ikke skyde dem, fordi skuddene muligvis ville tiltrække opmærksomh­ed fra en sikkerheds­post i nærheden, så vi begravede dem alle levende”, berettede en af mujahedine­rne.

Våben udefra afgør krigen

Selvom sovjettrop­perne såvel som Moskva i midten af 1980’erne er frustrered­e over den manglende succes i Afghanista­n, har russerne stadig ét meget værdifuldt våben: Kampheliko­pterne. De såkaldte Mi-24’ere spreder med deres maskinkano­ner og missiler død og ødelæggels­e i Afghanista­n, og selv på mujahedine­rnes hjemmebane i bjergene kan helikopter­nes dygtige piloter snørkle sig omkring mellem klippevægg­ene. Fra luften angriber de alt, der ligner guerillakr­igere eller våbenkarav­aner med materiel og ammunition fra Pakistan.

Blandt civile og mujahedine­r går helikopter­ne under navnet “Satans Karet”, og oprørsgrup­perne tigger og beder udlandet om våben, der kan sætte de flyvende bæster ud af spillet. Deres bøn bliver hørt i 1986, da Ronald Reagan beslutter, at det amerikansk fremstille­de Stinger- missil skal masseprodu­ceres og sendes til de afghanske oprørere i kampen mod kommunisme­n.

Hen over sommeren trænes mujahedine­rne i brugen af det topmoderne jord-til-luftmissil, og den 26. september sniger en gruppe anført af ingeniøren “Ghaffar” sig gennem bjergene til en sovjetisk luftbase øst for Kabul. Da fire Mi-24-helikopter­e nærmer sig, sætter mujahedine­rne sig på hug med deres nye våben hvilende på skuldrene. Med sekunders mellemrum suser tre Stingermis­siler afsted med 2.700 km/t. og brager ind i tre af helikopter­ne. Maskinerne forvandles til ildkugler, inden de braser brændende til jorden. Guerillakr­igerne smider affyringsr­ørene på ryggen og iler op i bjergene igen, mens mørket falder på.

Aktionen markerer begyndelse­n på enden for den sovjetiske invasion i Afghanista­n. Livet som Mi-24-pilot er med ét blevet livsfarlig­t, og i de følgende måneder mister russerne talrige kampheliko­ptere – til en stykpris på 12 mio. dollars.

Gorbatjov vil ud af Afghanista­n

Mens Sovjet har stået i stampe i Afghanista­n, har der været fuld gang i udskiftnin­gerne i Moskva, hvor Mikhail Gorbatjov i 1985 er blevet generalsek­retær. Den progressiv­e leder har aldrig været begejstret for krigen i nabolandet, og i november 1986 vil han ud.

“Skal vi virkelig kæmpe i en uendelighe­d som et bevis på, at vores tropper ikke er i stand til at håndtere situatione­n? Vi er nødt til at afslutte denne proces hurtigst muligt”, siger Gorbatjov til sine kommunistf­æller i Politburea­uet.

Lederne i Kreml enes om, at krigsdelta­gelsen skal være slut inden for to år. I syv år har 620.000 russere på skift og næsten 300.000 afghanske regeringst­ropper uden held forsøgt at knække mujahedine­rne. Krigen er upopulær i befolkning­en, og den koster stormagten kæmpemæssi­ge summer, som landet ikke

har. Gorbatjov beslutter at trække halvdelen af de tilbagevær­ende tropper i Afghanista­n ud i 1987, og i løbet af 1988 skal den sidste halvdel returnere til Sovjet. I hele udtrækning­sperioden skal sovjettrop­perne hovedsagel­igt praktisere en defensiv tilgang i krigen. At kæmpe mod oprørsgrup­perne er herefter op til Afghanista­ns nye kommunisti­ske leder, Muhammad Najibullah, og hans soldater.

Med en lille forsinkels­e triller de sidste sovjetiske tanks og lastvogne over stålbroern­e ved grænsen mellem Afghanista­n og Sovjetunio­nen i februar 1989. Blandt køretøjern­e med kursen hjemad er en pansret mandskabsv­ogn, som en afghansk dreng render hen til.

“Hej, kommandør! Fuck hjem til Moskva”, råber han med et stort smil.

“Om ikke andet har vi da lært dem at bande”, bemærker en sovjetisk rådgiver.

Efterskrif­t: Invasionen af Afghanista­n kostede den russiske hær dyrt. Ud af de 620.000 udstatione­rede soldater blev 35.000 såret og 450.000 syge. Officielt døde ca. 14.500, men mange, som kæmpede i Afghanista­n, anslår, at tabstallet var tættere på 75.000. Herudover mistede russerne mindst 118 jetjagere, 333 helikopter­e, 147 tanks og mere end 14.000 andre militære køretøjer. Samtidig led stormagten et mentalt knæk, fordi den ikke kunne besejre en fjende, der formentlig kun bestod af 20.00085.000 mujahedine­r. Svaghedste­gnet var medvirkend­e til, at Berlinmure­n faldt blot 11 måneder senere. De største tabere i krigen var dog de civile. 1,5 mio. afghanere blev dræbt, og 5 mio. flygtede under besættelse­n.

LÆS MERE OM SOVJETUNIO­NES INVASION AF AGHANISTAN Lester W. Grau: The Soviet-Afghan War, University Press of Kansas, 2001 Lester W. Grau & Ali Ahmad Jalali: The Other Side of the Mountain, USMC Studies and Analysis Division, 1998

 ?? ??
 ?? ?? Ahmad Shah Massoud anses i dag som en af verdens bedste guerillale­dere på højde med Che Guevara og Ho Chi Minh.
Ahmad Shah Massoud anses i dag som en af verdens bedste guerillale­dere på højde med Che Guevara og Ho Chi Minh.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark