Historie (Denmark)

Hvem blev først smittet med abekopper?

-

Danske forskere opdager i 1958 en hidtil ukendt sygdom hos en flok aber. I årtier har sygdommen – abekopper – primært smittet folk i Afrika, men nu er den ved at sprede sig til resten af verden.

Abekopper har formentlig været i cirkulatio­n i årtusinder, men sygdommen blev først identifice­ret i 1958. Det skete hos Statens Serum Institut i København, hvor danske forskere identifice­rede sygdommen hos en flok makak-aber. Derfor blev den nye sygdom døbt abekopper – hvilket er et misvisende navn, fordi virusset primært lever i gnavere, mens aber og mennesker er tilfældige værter.

Abekopper er tæt beslægtet med almindelig kopper, som alene i 1900-tallet kostede over 300 mio. mennesker livet. Derfor har kopper været mål for flere vaccinatio­nskampagne­r, som skulle udrydde den frygtede sygdom.

Vaccinerne har også beskyttet mod abekopper, men siden indsatsen blev nedskalere­t i 1970’erne, har abekopper været i vækst i flere afrikanske lande. I praksis er abekopper dog ikke lige så livstruend­e som almindelig­e kopper, og hidtil er kun én til tre pct. af de smittede døde, hvis de ikke har modtaget behandling.

Det første udbrud blandt mennesker blev rapportere­t i 1970, hvor seks børn blev smittet i Afrika. Det første offer var en ni måneder gammel dreng i DR Congo, der – ligesom de andre børn – ikke var vaccineret mod kopper.

I Vesten blev det første tilfælde registret hos en treårig amerikansk pige i 2007. Hun fik abekopper efter at være blevet bidt af sin kæle-præriehund, som var blevet smittet af en flok afrikanske hamsterrot­ter.

I årtier har sygdommen dog stort set været isoleret til Afrika, men i maj 2022 blev smitten registrere­t i Storbritan­nien, og siden er abekopper blevet bekræftet i mindst 20 andre lande rundt omkring i verden. WHO (Verdenssun­dhedsorgan­isationen) maner dog til besindighe­d og forventer, at udbruddet kan inddæmmes.

 ?? ?? Abekopper smitter især via kropsvæske­r, men sygdommen kan også smitte ved fysisk kontakt med inficerede personer eller genstande.
Abekopper smitter især via kropsvæske­r, men sygdommen kan også smitte ved fysisk kontakt med inficerede personer eller genstande.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark