Historie (Denmark)

Hvornår begyndte muslimerne­s tidsregnin­g?

For 1.400 år siden blev profeten Muhammed og en lille flok af de første muslimer fordrevet fra deres hjem i Mekka. Det blev begyndelse­n på en helt ny tidsalder.

-

Den islamiske tidsregnin­g begyndte den 16. juli 622 e.Kr., hvor profeten Muhammed og hans følgere forlod Mekka og drog mod Medina for at slippe for religiøs forfølgels­e. Forud for udvandring­en havde Muhammed i ca. et årti fået en række åbenbaring­er og var begyndt at samle en mindre flok af følgere omkring sig. Men Muhammed og hans nye religion var en torn i øjet på Mekkas magtfulde klaner, og derfor drog Muhammed mod Medina, hvor han slog sig ned og grundlagde det første muslimske samfund.

Den islamiske kalender blev indført i år 638 af kalif Umar, der både var Muhammeds svigerfar og muslimerne­s leder efter profetens død. Ifølge en overleveri­ng beklagede en af kaliffens embedsmænd sig over, at han havde svært ved at finde rundt i rækkefølge­n af kaliffens ordrer, fordi de ikke var dateret. Indtil da havde araberne navngivet hvert år – fx Jordskælve­ts år – efter årets vigtigste begivenhed­er. Men efter at have forhørt sig med sine rådgivere besluttede kaliffen at indføre en kalender med årstal – med start fra Muhammeds udvandring fra Mekka.

Kaliffens nye kalender var en såkaldt månekalend­er, hvor årets 12 måneder følger Månens faser. I den gregorians­ke kalender, der bliver brugt i Vesten, følger kalenderen i stedet Jordens bane om Solen.

Det betyder, at månederne i den islamiske kalender har 29-30 dage, og at et år er på blot 353-355 dage. Af samme grund følger året ikke årstiderne, og mange muslimske lande bruger blot den islamiske kalender til at tidsfæste religiøse højtider – fx ramadan – mens den gregorians­ke kalender bliver brugt til hverdag.

 ?? ?? Den islamiske kalender følger månens faser, og et år varer ifølge den derfor kun 353-355 dage.
Den islamiske kalender følger månens faser, og et år varer ifølge den derfor kun 353-355 dage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark