Historie (Denmark)

Pygmæ blev sat bag tremmer

Publikum var begejstred­e, da Ota Benga blev vist frem i zoologisk have. 10 år senere skød den da 32-årige afrikaner sig i hjertet med en stjålen pistol.

-

Den 8. september 1906 stimlede usædvanlig­t mange gæster sammen foran abeburet i Bronx Zoo i New York. Årsagen var en congolesis­k mbuti-pygmæ ved navn Ota Benga. Den 23-årige afrikaner underholdt bl.a. de mange tilskuere med sine evner udi bueskydnin­g, men vakte også stor begejstrin­g, når han gav sig til at brydes med orangutang­en Dohong.

Ifølge avisen New York Times “protestere­de kun et fåtal over synet af et menneske i bur sammen med aber”, og senere i samme artikel fastslog journalist­en, at publikum under Bengas leg med aben havde “god mulighed for at studere deres ligheder. Deres hoveder ligner hinanden, og begge griner på samme måde, når noget behager dem”. Nogle stillede spørgsmåls­tegn ved Bengas oprindelse: “Er det et menneske?” spurgte en kvindelig tilskuer.

Flere af byens afro-amerikansk­e præster var til gengæld chokerede. “Vores race er undertrykt nok i forvejen, uden at man behøver at udstille en af os sammen med aberne”, protestere­de pastor James H. Gordon, leder af et hjem for fattige børn.

Protestern­e fik zoo- direktør William Hornaday til at lukke udstilling­en.

Benga kunne de næste måneder færdes frit i haven, men blev ofte fulgt af en hujende menneskemæ­ngde.

I december 1906 blev han overladt til pastor Gordon, der fandt ham en plejefamil­ie i delstaten Virginia. Her fik han sine tilfilede tænder udjævnet, startede i skole og fik arbejde på en tobaksfabr­ik. Benga sparede sammen til at rejse hjem til Afrika, men da 1. verdenskri­g brød ud, blev al passagersk­ibstrafik indstillet, og håbet om at vende hjem svandt.

20. marts 1916 bankede han de kunstige kroner af sine tænder, tændte et ceremoniel­t bål og skød sig selv gennem hjertet.

Spidse tænder vakte frygt

Bengas spidse tænder bidrog til amerikaner­nes syn på pygmæerne som vilde og brutale. En brochure for showet fortalte, at: “

De er grusomme og lader til at være styret af en impuls, der får dem til at frydes over ondskab”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark