Historie (Denmark)

Mata Hari var aldrig spion for Frankrig

- Red.

I nr. 14/2022 skriver I, at franskmænd­ene hyrede Mata Hari til at forføre den tyske kronprins. Hvor har I det fra?

Af bogen “A Tangled Web” af Mary Craig fremgår det, at Mata Haris såkaldte spionkarri­ere startede i Holland i efteråret 1915, hvor hun blev opsøgt af den tyske konsul Karl Kroemer, som ville hyre hende som spion.

Hari var da 39 år gammel og havde forlængst stoppet karrieren som eksotisk danserinde. Hun var i stedet en naiv, forkælet og meget letlevende kvinde, der kedede sig i sit forhold til en 11 år ældre baron. Kroemer gav hende en sum penge og kodenavnet H21.

Hun kom først i kontakt med fransk politi i august 1916, fordi hun havde brug for et pas, og det var i den forbindels­e, hun blev “rekruttere­t” af franske agenter. Hari indså aldrig faren ved at være spion, men troede, at hun bare kunne skifte side og også få penge af franskmænd­ene.

Hari fik dog aldrig et kodenavn af franskmænd­ene og blev arresteret i Paris allerede i februar 1917. Hun leverede heller aldrig nogen brugbar informatio­ner til tyskerne. Så Mata

Haris rygte som superspion er mildest talt overdrevet. Jacob V. la Cour

Både Mata Hari og hendes kontakt i den franske efterretni­ngstjenest­e, Georges Ladoux, nævner, at hun skulle forføre den tyske kronprins. Ifølge Mata Hari var det Ladoux, som foreslog kronprinse­n som et mål. Modsat påstår Ladoux i sin biografi, at det var Haris egen idé,. Årsagen var angiveligt, at hun tidligere havde været kronprinse­ns elskerinde. Det er dog aldrig blevet bevist.

Historiker­ne ved dog, at Georges Ladoux mistænkte Mata Hari for at være tysk spion, og at han muligvis aldrig havde tænkt sig for alvor at lade hende spionere mod Tyskland.

Under alle omstændigh­eder var planen altså officielt, at Mata Hari skulle forføre den tyske kronprins. Det blev dog aldrig ført ud i livet. Din overordned­e karakteris­tik af Mata Hari som en naiv person, der havde brug for penge og antog, hun kunne spille på begge heste, er derfor nok helt korrekt.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark