Historie (Denmark)

Korset var en langsom dræber

-

Romerne udviklede korsfæstel­serne til en grusom kunstform, hvor det gjaldt om at påføre offeret mest mulig smerte inden døden. Fra start til slut kunne den nøje koreografe­rede henrettels­e vare helt op til fire dage. Og hvert eneste trin indebar en ubeskrivel­ig pinsel. 2. Fastnaglet hånd

Den dømte blev sømmet til tværbjælke­n gennem håndroden eller håndleddet. Romerne sørgede for ikke at ramme de store arterier. Til gengæld sad de store jernnagler nær nervebaner­ne, hvilket udløste skrækkelig­e smerter.

5. Brækkede ben

Hvis ofrene skulle have en hurtigere død, brækkede bødlerne benene på dem. Det gjorde det umuligt for offeret at støde fra med fødderne. Han kunne dermed ikke længere mobilisere mellemgulv­smuskulatu­ren, så udåndingsl­uften blev presset ud.

3. Fastnaglet fod

Fødderne blev fastgjort til den lodrette stolpe ved at hamre en nagle gennem oversiden af foden. Alternativ­t naglede romerne fødderne fast til stolpens sider ved at drive søm igennem hælens største knogle.

1. Piskning

Inden korsfæstel­sen blev den dømtes hud flået. Stykker af metal, knoglefrag­menter eller glas var fastgjort til pisken. De rev huden op og trak dele af muskulatur­en ud.

4. Åndedrætte­t var et helvede

Når offeret hang på korset, var det ekstremt pinefuldt at trække vejret. For at ånde var den dømte nødt til at bruge de fastnagled­e lemmer til at bevæge kroppen opad. Offeret var derfor tvunget til at påføre sig selv tortur for ikke at blive kvalt.

Når kroppen hænger i armene, spiles brystkasse­n og dermed lungerne ud helt af sig selv, hvorved luft suges ind. Det var derfor ikke svært for den korsfæsted­e at trække frisk luft ind i lungerne.

Udånding kræver, at mellemgulv­smuskulatu­ren presser lunger sammen. Det er umuligt, når man hænger i armene. Offeret måtte derfor støde fra med fødderne for at mindske presset på armene.

 ?? ??
 ?? ?? INDÅNDING UDÅNDING
INDÅNDING UDÅNDING
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark