Historie (Denmark)

Hvem lavede den første 3D-spillefilm?

I 1922 fik filmen “The Power of Love” premiere i Los Angeles. Instruktør­en troede, at hans film ville revolution­ere filmverden­en, men publikum var langt fra klar til 3D-teknologie­n.

-

Den 27. september 1922 blev en broget flok af journalist­er og særligt indbudte gæster vidner til en historisk begivenhed på Ambassador Hotel Theater i Los Angeles, USA.

Mens de – iklædt et par særlige briller – stirrede op på det store, hvide lærred, åbenbarede historiens første 3D- spillefilm sig for øjnene af dem.

Stumfilmen “The Power of Love” var et pompøst kærligheds­drama optaget vha. et kamera med to linser, som netop var blevet opfundet af filmens instruktør og producent, Harry K. Fairall.

Når biografgæn­gerne bar de særlige 3D- briller, ville optagelser­ne fra de to linser skabe en illusion af dybde, hvilket fik filmen på lærredet til at virke tredimensi­onel.

Filmen var faktisk så avanceret, at biografgæn­gerne selv kunne bestemme dens slutning ved at lukke enten det højre eller det venstre øje. På den måde afgjorde de, om filmen skulle have en lykkelig eller en tragisk slutning.

Trods de store nyopfindel­ser blev premieren i Los Angeles ingen større succes. Selvom filmen fik pæne anmeldelse­r i filmmagasi­nerne, ville ingen andre biografer vise den banebryden­de film.

Året efter blev “The Power of Love” opkøbt af et distributi­onsselskab, der solgte filmen til de amerikansk­e biografer som en almindelig 2D-film med titlen “Forbidden Lover”.

Siden er begge udgaver af filmen gået tabt. Først tre årtier senere tog Hollywood for alvor 3D til sig, da gyserfilme­n “Man in the Dark” fik premiere i april 1953.

Denne gang var biografgæn­gerne vilde med teknologie­n, hvilket fik så godt som alle filmstudie­r til at producere 3D-film, og 1950’erne udviklede sig til 3D-filmenes guldalder.

 ?? ?? Den første spillefilm i 3D, “The Power of Love”, fik premiere i 1922.
Den første spillefilm i 3D, “The Power of Love”, fik premiere i 1922.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark