Historie (Denmark)

Jesuitermu­nk blev mistænkt for fusk

En Venus- observatør tøvede så længe med at udsende sine data om passagen, at han blev mistænkt for at ville snyde med tallene.

-

I 1761 havde den ungarskfød­te jesuitermu­nk Maximilian Hell observeret venuspassa­gen fra Wien, og i 1769 drog han – på invitation fra kongen af Danmark- Norge – Christian 7. – til den nordnorske ø Vardøya for at granske fænomenet derfra.

Med stor præcision registrere­de Hell tidspunkte­t for Venus’ vandring, men af uransageli­ge årsager tøvede han med at offentligg­øre sine data.

Astronomko­lleger rykkede forgæves for Hells resultater, og snart spredte mistanken sig, at Hell holdt oplysninge­rne tilbage, fordi han ønskede at sammenlign­e sine egne tal med andres, før han publicered­e dem.

Selv efter at det danske Videnskabe­rnes Selskab havde trykt Hells observatio­ner i 120 eksemplare­r, forblev han under mistanke for at have fiflet med sine notater. Da Karl Ludvig Littrow, som var direktør for observator­iet i Wien, i 1835 analysered­e Hells originale optegnelse­r, opdagede han da også en masse udstregnin­ger og rettelser, som angiveligt var foretaget med en anden farve blæk.

Hells eftermæle lå i ruiner, men i 1883 tog den amerikansk­e astronom Simon Newcomb atter sagen op. Han granskede de gamle noter og opdagede, at Hell ganske rigtigt havde rettet i papirerne, men at det var sket, endnu inden blækket fra de første skriverier var tørt – oven i købet med samme pen. Hell var uretmæssig­t blevet beskyldt for at være en svindler.

Problemet lå et helt andet sted, fastslog Newcomb. Littrow var farveblind. Han havde fejlagtigt antaget, at Hells noter var skrevet med to forskellig­e farver blæk, og ikke, som tilfældet var, blot to nuancer af samme blæk.

 ?? BTEU/AUSMUM/IMAGE ?? Munken Maximilian Hell var hyret af kong Christian 7. til at observere Venus fra Lapland i 1769.
BTEU/AUSMUM/IMAGE Munken Maximilian Hell var hyret af kong Christian 7. til at observere Venus fra Lapland i 1769.
 ?? ?? Hells observatio­ner blev senere bragte i Wiens årbog for astronomis­ke objekter i 1781.
Hells observatio­ner blev senere bragte i Wiens årbog for astronomis­ke objekter i 1781.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark