Historie (Denmark)

Columbus sejledej efter livsfarlig­t fantasi-kort

Under sin opdagelses­rejse til Amerika medbragte Christoffe­r Columbus et søkort, der var så dårligt, at det kunne have kostet ham alt. Fejlene på kortet førte næsten til mytteri.

-

Columbus fortalte i 1492 sin besætning, at rejsen over Atlanterha­vet blot ville tage tre til fire uger. Men overfarten endte med at tage dobbelt så lang tid, og flere gange truede de 90 mand under hans kommando med at begå mytteri og vende om.

Fejlen skyldes i høj grad det søkort, som Columbus medbragte – et kort, som astronomen Paolo Toscanelli fra Firenze havde sendt ham i 1474.

“Den omtalte rejse er ikke alene mulig, den er også sand og vil i sandhed være ærefuld og indbringe umådelige summer”, lovede Toscanelli i sit brev. Florentine­ren havde ligesom Columbus først forsøgt at forklare Portugals konge, at skibe kunne sejle mod vest for at nå Indien – frem for at drage ud på den lange rejse syd om Afrika.

Skød forbi med 15.600 km

Toscanelli havde sin viden fra en af antikkens store geografer, Strabon (63 f.Kr.-24 e. Kr.), hvis værker blev genopdaget i 1400-tallet. Toscanelli­s kort rummede også navne på øer, som ingen kendte i antikken, og så fejlberegn­ede han Asiens størrelse og gjorde kontinente­t 8.000 km for langt.

Columbus mente derfor, at afstanden fra De Kanariske Øer til Chippangu – Marco Polos navn for Japan – blot var 4.400 km. Toscanelli­s kort viste et væld af øer undervejs på rejsen, hvor han kunne provianter­e. Den virkelige afstand fra De Kanariske Øer til Japan er knap 20.000 km, så på Toscanelli­s kort ligger Chippangu der, hvor Mexico befinder sig. Især øen Antillia på halvvejen til Chippangu ville blive vigtig, mente Columbus. I middelalde­ren gik der historier om Antillia, som syv biskopper, angiveligt havde taget flugten til, da muslimer erobrede Spanien i 700-tallet.

Da Spanien sendte Columbus ud på opdagelses­rejsen, fandt han aldrig det sagnomspun­dne Antillia, men derimod De Caribiske Øer. Columbus var overbevist om, at øerne var en del af Indien og kaldte beboerne for indianere.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark