Historie (Denmark)

Hvem var den første opdagelses­rejsende?

For ca. 4.300 år siden beordrede Egyptens farao embedsmand­en Harkhuf til at udforske naboriget Nubien. Harkhuf trådte ind i historiebø­gerne som den første opdagelses­rejsende, forskerne kender til.

-

I 1869 drog britiske Henry Morton Stanley ud på en farefuld færd ind i Afrikas ukendte indre. Målet var at finde missionære­n David Livingston­e, som ingen havde hørt fra i årevis.

Stanleys ekspeditio­n har skrevet sig ind i historiebø­gerne som en af historiens mest berømte opdagelses­rejser. Men mere end 4.000 år før Stanley betrådte den afrikanske jord, gennemført­e en anden mand flere tilsvarend­e rejser ind i Afrikas indre.

Manden var Harkhuf – den første opdagelses­rejsende, der er kendt fra skriftlige, historiske kilder.

Historiker­ne kender til Harkhufs bedrifter fra inskriptio­ner på hans gravkammer nær byen Aswan i Egypten. Inskriptio­nerne fortæller, at Harkhuf var en embedsmand ved hoffet, som tjente faraoerne Merenre 1. og Pepi 2. i 2200-tallet f.Kr.

Faraoerne udnævnte Harkhuf til guvernør af det sydlige Egypten. Her fik han til opgave at etablere handelsfor­bindelser til naboriget Nubien, og han skulle samtidig gøde jorden for en potentiel egyptisk invasion af landet. I alt foretog Harkhuf fire ekspeditio­ner ind i Nubien.

Hvor langt mod syd Harkhuf nåede, er uvist, men inskriptio­nerne angiver bl.a., at hans første rejse varede mindst syv måneder. Formentlig nåede han på den tur så langt sydpå, at han kom ind i det område, der i dag er Sudan.

Fra sine rejser hjembragte Harkhuf eksotiske gaver, som fik egypterne til at måbe. Grav-inskriptio­nerne indeholder fx et brev fra farao Pepi 2., der er nysgerrig efter at høre om en pygmæ, som er i Harkhufs besiddelse:

“Kom straks nordpå til hoffet. Du skal bringe denne dværg med dig for at fryde og glæde hjertet hos kongen af Øvre og Nedre Egypten, som lever for evigt. Min majestæt længes efter at se denne dværg mere end gaverne fra Sinai og Punt”.

 ?? ?? Fra Nubien bragte egypterne eksotiske og fremmedart­ede varer med hjem til Egypten.
Fra Nubien bragte egypterne eksotiske og fremmedart­ede varer med hjem til Egypten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark