Historie (Denmark)

Mount Everest kostede liv at besejre

-

Der gik 101 år, fra en indisk matematike­r fandt Everest til den første bestigning. 1852 Verdens højeste bjerg

“Sir, jeg har opdaget det højeste bjerg i verden”, fortæller matematike­ren Radhanath Sikhdar i 1852 chefen for den indiske opmålingst­jeneste, der kortlægger Himalaya for briterne. Efter fire år med yderligere opmålinger bliver den officielle højde fastsat til 29.002 fod (8.840 meter).

1865 Bjerget får sit navn

Hidtil er bjerget blevet kaldt Peak 15, men britiske Royal Geographic­al Society navngiver det nu efter sir George Everest – en tidligere chef for den indiske landopmåli­ng.

1922 Første ekspeditio­n ender tragisk

Som den først forsøger en britisk ekspeditio­n at bestige Everest. Klatrerne når ikke toppen, men ekspeditio­nen slår den hidtidige højderekor­d ved at nå over 8.000 m højde, hvor syv sherpaer bliver revet i døden af en lavine.

1924 Mallory og Irvine forsvinder

En ny britisk ekspeditio­n prøver kræfter med Mount Everest. George Mallory er genganger fra ekspeditio­nen i 1922 og forsvinder sammen med sin makker Andrew Irvine under et topforsøg. Mallorys lig bliver fundet i 1999.

1933 Norgays første ekspeditio­n

Med Hugh Ruttledge i spidsen gør briterne to forsøg – først i 1933 og derpå i 1936 – begge mislykkes. En ung sherpa deltager og konkludere­r om den 49- årige Ruttledge, at han er “for gammel til at være at være bjergbesti­ger”. Sherpaens navn er Tenzing Norgay.

1952 Schweizere prøver ny rute

En schweizisk ekspeditio­n forsøger at besejre Mount Everst fra sydsiden. Klatrerne fra alpelandet kæmper heroisk, specielt Raymond Lambert og Tenzing Norgay, der er med igen. Deres sidste meter tilbagelæg­ger parret på alle fire, tynget af oppakninge­n og nedkørte af udmattelse. Omkring 250 m fra toppen slipper kræfterne op, og de to må opgive.

 ?? ?? I 1933 var briternes forsøg på at besejre Everest tæt på at lykkes. Blot 270 m fra toppen måtte ekspeditio­nen give op.
I 1933 var briternes forsøg på at besejre Everest tæt på at lykkes. Blot 270 m fra toppen måtte ekspeditio­nen give op.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark