Historie (Denmark)

Landsbyer på paele

- Mogens Lyhne Red.

I nr. 3/2024 skriver I om en mystisk landsby på paele i en albansk sø. Jeg undrede mig, for sidste sommer besøgte jeg en sådan landsby, ikke i Albanien, men i Nordmakedo­nien ved bredden af Ohridsøen, som ligger taet på den albanske graense. En vaeldigt spaendende oplevelse, men bestemt ingen nyhed.

En del af landsbyen var rekonstrue­ret i fuld størrelse, og på et lille museum kunne man se de fund, der var gjort på søbunden. Stedet blev kaldt “Bay of the Bones”, hvilket skyldtes, at det første, de fandt, var nogle dyreknogle­r. Men takket vaere Google har jeg efterfølge­nde fundet ud af, at de fund, jeg så i Nordmakedo­nien, dateres til 1200 – 700 f.Kr., mens den nyfundne landsby i Albanien er helt tilbage fra 6000 – 5800 år f.Kr. Dette bare til orienterin­g for andre, der måske har gjort sig de samme tanker.

Tusinde tak for den ekstra informatio­n, som vi burde have tilføjet i den lille nyhedsarti­kel om fundet af den albanske pendant til det tidligere fund. For det er jo interessan­t, at der har eksisteret indtil flere paelebyer i Ohridsøen med flere tusinde års mellemrum.

Spor af den nordmakedo­nske paeleby, som du besøgte, blev fundet allerede i 1977. I en dybde af tre-fem meter fandt dykkere en raekke paele, som kunne dateres til den sene bronzealde­r og tidlige jernalder – altså ca. 1200-700 f.Kr. Siden har arkaeologe­r fundet omkring 6.000 af de paele, som byen i sin tid stod på. Arkaeologe­rne vurderer, at byen spredte sig over 8.500 m2 og var forbundet til bredden med en paelebro.

Den albanske paeleby, som vores nyhed omtalte, er omkring 7.000 år aeldre end den nordmakedo­nske og ligger altså i den albanske del af Ohridsøen. Ifølge forskerne har de i forbindels­e med undersøgel­serne af byen fundet over 100.000 paele i søbunden.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark