Historie (Denmark)

Kong Herodes' akvaedukt fundet i Jerusalem

Under udbygninge­n af en bosaettels­e på Vestbredde­n, stødte arbejderne på en 2.000 år gammel akvaedukt. Anlaegget var et af de mest avancerede vandlednin­gsprojekte­r i den antikke verden, siger arkaeologe­rne.

-

ISRAEL |

Et alvorligt problem ramte i det første århundrede e.Kr. den hellige by Jerusalem.

Udvidelsen af templet og andre store projekter, igangsat af Judaeas byggelystn­e kong Herodes, tiltrak så mange pilgrimme, at byens kilder og cisterner ikke kunne levere vand nok til de mange tørstige tilrejsend­e.

Men Herodes fandt på råd. Gennem opførelsen af en teknisk avanceret akvaedukt blev det muligt at hente vand fra Bethlehem 10 km borte. Det viser et fund gjort af israelske arkaeologe­r.

Konstrukti­onen er et af de største og mest komplekse vandlednin­g san l ae gi landet – og muligvis i hele den antikke verden, vurderer arkaeologe­rne fra The Israeli Antiquitie­s Authority, som står for bevaring af landets fortidsmin­der.

Myndighede­ns arkaeologe­r blev tilkaldt, da bygningsar­bejdere opdagede akvaedukte­n underudgra­vning ti lensko leib os aet- telses området Gi vat Ha Matos på Vestbredde­n.

Udgravning­erne afslører byggeriets detaljer, fx hvordan ingeniører ved konstrukti­onen udnyttede landskabet­s naturlige højdeforsk­elle.

Et sindrigt system af reservoire­r og mekanismer, som udnyttede de hydraulisk­e principper, pumpede vandet gennem akvaedukte­n.

Akvaedukte­n var ikke kun vaerdsat af indbyggern­e, men også af den romerske besaettels­esmagt.

“Selv da romerne etablerede den hedenske by Aelia Capitolina (den romerske koloni anlagt i Jerusalem i år 129-130 e. Kr., red.) fortsatte Roms 10. Legion med at bruge og vedligehol­de den sofistiker­ede akvaedukt”, siger udgravning­slederne Ofer Sion og Ruth Cohen.

Arkaeologe­rne arbejder nu med at analysere en raekke møntfund fra akvaedukte­n, hvor de formentlig blev anbragt som en slags amuletter.

Desuden har arkaeologe­rne fundet 25 mønter, som med praecise intervalle­r er g synligvis for at velsigne byggeriet. Forskerne håber, at de ved hjaelp af mønterne kan datere byggeriet og dets forskellig­e faser med større praecision, skriver The Israeli Antiquitie­s Authority i en meddelelse.

 ?? ?? Foreløbige undersøgel­ser viser, at akvaedukte­n er bygget i tre forskellig­e faser. Den sidste fase er opført efter år 70 e.Kr.
Foreløbige undersøgel­ser viser, at akvaedukte­n er bygget i tre forskellig­e faser. Den sidste fase er opført efter år 70 e.Kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark