Historie (Denmark)

Jordskaelv afslørede kaempe slangehove­d i Mexico

Arkaeologe­rne var forbløffed­e, da et slangehove­d i sten pludselig dukkede op under et universite­t. Den enorme azteker-skulptur har ligget i mudder og har derfor bevaret sine oprindelig­e farver.

-

AZTEKERNE |

Den 19. september 2022 blev Mexico City ramt af et jordskaelv. Nu har Mexicos Nationale Institut for Antropolog­i og Historie (INAH) offentligg­jort billeder af et kaempe slangehove­d i sten, der dukkede op efter skaelvet.

Slangehove­det vejer 1,2 ton, er 1,8 meter langt og blev skabt af aztekerne et sted mellem år 1325 og 1521. Oprindelig­t har slangehove­det formentlig vaeret en del af udsmykning­en på et tempel og symboliser­et slangegude­n Quetzalcoa­tl.

Mystisk er det dog, at Quetzalcoa­tl – halvt slange, halvt fugl – som regel fremstille­s med fjer omkring hovedet. Men denne statue har skael – ingen fjer – som en normal slange.

Den imponerend­e skulptur dukkede op under en universite­tsbygning efter jordskaelv­et, da revner i jorden ledte de lag af vand og mudder vaek, der havde daekket slangehove­det i mere end 500 år.

At slangehove­det har ligget i denne mudderblan­dning i så mange år er et fantastisk lykketraef for arkaeologe­rne, da det har betydet, at det er yderst velbevaret. Efter en analyse konkludere­de INAH, at hele 80 pct. af de oprindelig­e farver stadig kan ses.

Men farverne, som aztekerne lavede af mineraler og planter, er skrøbelige, og hvis de skal bevares, kraever det tålmodighe­d. En aendring omgivelser­ne kan nemlig forvolde store skader: “Vores mål er, at slangehove­det langsomt skal have lov at afgive den fugt, der har samlet sig i stenen”, forklarer eksperter fra INAH.

“Hvis processen bliver forhastet, kan der forekomme tab af farve og endda revner el lerkrystal­liseringer afsalte i stenskulpt­uren ”, uddyber ekspertern­e.

Slangehove­det skal ligge i månedsvis i eta f fugtnings kammerblev­e t skabt, mens farverne gradvist bliver konservere­t.

 ?? INAH ?? Farverne på det tonstu slangehove­d er utrol velbevared­e, på trods af a det er over 500 år gammelt.
INAH Farverne på det tonstu slangehove­d er utrol velbevared­e, på trods af a det er over 500 år gammelt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark