Historie (Denmark)

Europas aeldste sko fundet i flagermusg­rotte

Et par 6.200 år gamle sandaler – fundet i en spansk grotte – afslører, at stenaldere­ns europaeere var dygtigere håndvaerke­re end hidtil antaget. Sandalerne er ikke engang langt fra moderne skodesign.

-

ARKAEOLOGI |

Europas aeldste sko lå gemt i en grotte fyldt med flagermus-klatter.

Det er konklusion­en, efter et internatio­nalt forskerhol­d har dateret et par sandaler fundet i en spansk grotte til ca. 4.200 f.Kr.

Sandalerne blev oprindelig­t fundet i 1800-tallet, men først nu har forskerne brugt kulstof 14-datering til at fastslå deres nøjagtige alder. Med en alder på 6.200 år er sandalerne dermed det aeldste fodtøj, der nogensinde er fundet i Europa.

Trods deres alder er sandalerne overrasken­de velbevared­e, skriver forskerne i deres studie.

De er lavet af slidstaerk­t, sydeuropae­isk esparto-graes og minder om de moderne, spanske espadrille­r, som laves af samme graesart.

Ifølge Francisco Martinez Sevilla fra spanske Universida­d de Alcalá, som har deltaget i studiet, er fundet banebryden­de, fordi det viser, at stenalder-europaeern­e var dygtigere håndvaerke­re, end vi hidtil har troet.

“Kvaliteten og den teknologis­ke kompleksit­et” får forskerne til at “stille spørgsmåls­tegn ved de forsimpled­e antagelser, vi har om menneskeli­ge faellesska­ber inden ankomsten af landbrug”, fortaeller Martinez Sevilla.

Sandalerne blev fundet i en grotte, der blev opdaget i 1831 af en bonde, som var på jagt efter flagermus-klatter som gødning.

Få årtier senere blev vaerdifuld­e mineraler fundet i grotten, og mens minearbejd­ere gravede, fandt de et stort gravkammer, der indeholdt de jordiske rester af ca. 70 personer, samt kurve og resterne af en hammer i trae.

Kurvene er også flettet af espartogra­es, og en af dem er blevet kulstof14-dateret sammen med skoene.

Forskerne vurderer kurven til at vaere omkring 9.500 år gammel, hvilket betyder, at det er en af de aeldste fiberbaser­ede genstande nogensinde fundet i Europa.

 ?? BLAS RAMOS RODRÍGUEZ & MUTERMUR PROJECT ?? Sandalerne er lavet af stenalderf­olk, som søgte tilflugt i en spansk grotte for ca. 6.200 år siden.
BLAS RAMOS RODRÍGUEZ & MUTERMUR PROJECT Sandalerne er lavet af stenalderf­olk, som søgte tilflugt i en spansk grotte for ca. 6.200 år siden.
 ?? ?? Tegningen viser, hvordan arkaeologe­rne mener, at stammefolk­ene brugte de flettede kurve for 9.500 år siden.
Tegningen viser, hvordan arkaeologe­rne mener, at stammefolk­ene brugte de flettede kurve for 9.500 år siden.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark