Historie (Denmark)

Yemens historie

-

Yemen har eksisteret under en eller anden form i 7.000 år. Regionen har haft mange forskellig­e herskere og navne. Her er et overblik over Yemens historie.

● Ca. 1200 f.Kr.: Kongeriget Saba opstår

Riget omfatter nutidens Yemen, Etiopien og Somalia.

● Ca. 275 e.Kr.: Saba-riget går under

Saba forsvinder som selvstaend­igt kongerige efter nederlag til himyarerne.

● Ca. 632 e.Kr.: Yemen bliver islamisk

Profeten Muhammeds faetter, Ali ibn Abi Talib, gennemføre­r islamiseri­ngen af Yemen.

● År 897-1454: Yemen deles op i nord og syd

Det shiamuslim­ske zaidit-dynasti tager magten i det nordlige Yemen og etablerer en islamisk stat. I resten af landet praktisere­s den sunnimusli­mske laere. I 1454 får det sunnimusli­mske sultanat Kathiri magten i Sydyemen.

● 1517: Osmannerne erobrer Yemen

I 1517 erobrer den tyrkiske stormagt Yemen. I 1635 bliver osmannerne fordrevet fra Yemen af de shiamuslim­ske zaiditer i området.

● 1839: Briterne indtager havnebyen Aden

Briterne tager magten over det meste af Sydyemen. Ti år senere etablerer osmannerne sig på ny i det nordlige Yemen. I 1904 indgår osmannerne og briterne en aftale om at dele landet op i nord og syd.

● 1918: Nordyemen udråbes til kongerige

Efter afslutning­en af 1. verdenskri­g og Det Osmanniske Riges sammenbrud bliver Nordyemen til et kongerige under imam Yahya Muhammad. Sydyemen forbliver under britisk kontrol det naeste halve århundrede.

● 1962-1967: Yemen splittes formelt i to

Statskup mod enevaeldet i Kongeriget Yemen. Nordyemen udråbes som republik. Kongen bekaemper oprøret, og landet kastes ud i en borgerkrig. Sejr til republikan­erne I 1967. I syd fordriver nationalis­ter briterne. En socialisti­sk stat etableres i Sydyemen i 1967.

● 1990: Nord- og Sydyemen forenes til én stat

Yemen forenes under praesident Ali Abdullah Saleh. Fire år senere bryder en borgerkrig ud mellem nord og syd, hvor Nordyemen sejrer fuldstaend­igt. I efteråret 1994 bliver Saleh genvalgt som praesident, hvilket medfører en politisk og økonomisk marginalis­ering af det gamle Sydyemen.

 ?? WIKIMEDIA COMMONS ?? Den hovedrige dronning af Saba besøger den lige så skamløst velhavende kong Salomon i Israel. Maleri af Giovanni De Min.
WIKIMEDIA COMMONS Den hovedrige dronning af Saba besøger den lige så skamløst velhavende kong Salomon i Israel. Maleri af Giovanni De Min.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark