Historie (Denmark)

Hvem var den kastrat-sanger?

-

Kvinder måtte ikke laengere synge i kirkekor, besluttede Vatikanet i 1500-tallet. Deres pladser blev indtaget af unge drenge, som havde fået fjernet deres dyrebarest­e kropsdel.

Da italienske Alessandro Moreschi lukkede sine øjne for sidste gang den 21. april 1922, indtog han en plads i historiebø­gerne som verdens sidste kastrat-sanger.

Med ham døde en tradition, hvor unge drenges testikler i århundrede­r var blevet ofret, for at de kunne opnå en engleblid sangstemme.

Idéen om at forvandle drenge til sangfugle gennem kastration blev født i 1500-tallet, hvor Vatikanet forbød kvinder i kirkekoret.

De blev erstattet af maend, der havde fået fjernet testiklern­e, inden de kom i puberteten, og dermed bevarede deres lyse drengestem­mer. Uden testikler producered­e deres kroppe nemlig ikke mandligt kønshormon.

Selvom kastration formelt var ulovligt, fik faenomenet i 1589 pavens blå stempel, da Sixtus 5. bekendtgjo­rde, at kastrat-sangere kunne få plads i

Peterskirk­ens kor.

I de efterfølge­nde århundrede­r lod tusinder af italienske foraeldre deres drenge kastrere i jagten på en eftertragt­et karriere som sangere. Alene i årene omkring år 1700 fik ca. 4.000 drenge hvert år fjernet testiklern­e.

Kastrater fik en plads i mange af de store kirkekor og senere også på opera-scenen – men kun de faerreste opnåede den rigdom og berømmelse, som de drømte om.

I stedet endte de fleste i et liv fyldt med smerte – bl.a. fordi fravaeret af mandligt kønshormon betød, at deres knogler blev ved med at vokse.

Kirkens forhold til kastratern­e led et knaek i 1700-tallet, hvor kvindelige korsangere igen blev lukket ind i kirkerne. Det endelige punktum blev sat i 1878 af pave Leo 13., som forbød kirken at beskaeftig­e kastrater.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark