Historie (Denmark)

Hvad er GUGI?

-

Under Den kolde krig etablerede russerne et hemmeligt dybhavspro­jekt, som skulle overvåge USA og Nato-landene. I dag er projektet staerkere end nogensinde og kan lamme Vesten, hvis en krig bryder ud.

I 2017 slog den britiske luftmarska­l Sir Stuart Peach fast, at Nato hurtigst muligt skulle beskytte Vestens undersøisk­e kabler mod “truslen fra moderniser­ingen af den russiske flåde”.

De ca. 875.000 km kabler på havbunden forbinder de vestlige lande med hinanden og står bl.a. for naesten al global kommunikat­ion. Derudover sikrer kablerne økonomiske transaktio­ner til en vaerdi af over 65 billioner kroner – hver dag.

“Undersøisk­e kabler er en uundvaerli­g infrastruk­tur og livsvigtig­e for vores moderne liv og digitale økonomi, men alligevel er de utilstraek­keligt beskyttede og saerdeles sårbare for angreb,” sagde Peach.

I dag er Vestens kabler på havbunden mere sårbare end nogensinde. For siden 2017 har Rusland blot udvidet sin kapacitet til at kortlaegge havbunden og udføre sabotage mod Vestens undersøisk­e nervetråde.

I centrum for russernes dominans på havbunden står et hemmeligt militaerpr­ogram kendt som Hoveddirek­toratet for dybhavsfor­skning – forkortet GUGI.

Fra en flådebase i Barentshav­et har skibe og ubåde i årtier sejlet ud for at kortlaegge Vestens undersøisk­e infrastruk­tur for elektricit­et, gas og siden internette­t for at vaere klar til en potentiel undervands­krig.

GUGI-programmet blev etableret i 1960’erne under Den kolde krig og havde til opgave at overvåge fjenden og indsamle efterretni­nger. Efter Sovjets fald blev GUGI i 1990’erne overtaget af Rusland, som siden har investeret enorme summer i programmet.

GUGI er i dag strategisk langt foran de vestlige landes overvågnin­g og har sikret Rusland en position som reel enehersker på havbunden.

Hvor mange fartøjer, der indgår i GUGI, er ukendt, men programmet består både af ubåde, spionfartø­jer og civile skibe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark