Historie (Denmark)

Hvor stammer bundesliga­håret fra?

-

I 1970’erne begyndte unge at få langt nakkehår, som et symbol på hvor vilde og utilpassed­e de var. Men i virkelighe­den gjorde de blot som andre unge rebeller havde gjort lige siden de gamle graekere.

Bundesliga­hår. Hockey-hår. Nakkevarme­ren. Kentucky-vandfaldet. Den til tider kontrovers­ielle frisure, hvor håret er klippet kort foran og langt i nakken, har fået utallige øgenavne, siden den vandt fodfaeste blandt vestlige unge i 1970’erne.

Her havde frisuren sin storhedsti­d i isaer musik-kulturen, og frisuren blev tidens symbol på den rebelske ungdom, som gik imod samfundets normer.

Bundesliga­håret er dog ingen moderne opfindelse. Allerede i 700-tallet f.Kr. skrev digteren Homer, at nogle graeske krigere havde “deres for-lokker klippet, mens håret voksede langt bagtil.”

I Rom blev frisuren forbundet med de barbariske stammer, som angreb rigets graenser, og det lange nakkehår blev derfor forbudt blandt legionaere­rne.

Måske netop derfor var hårpragten saerdeles populaer blandt unge utilpassed­e maend, som jaevnligt haergede gaderne og skraemte borgerne med deres iltre opførsel i 500-tallet.

“Foran klippede de håret på deres hoveder til tindingern­e, hvilket – på meningsløs vis – efterlod håret bagude haengende i al sin laengde,” skrev krønikeskr­iveren Procopius.

Frisuren var også et symbol på vildskab, da de første kolonister i Amerika mødte indianerne. Blandt flere stammer havde det lange nakkehår en åndelig betydning, men for de hvide var frisuren et bevis på, at de indfødte var uciviliser­ede:

“Han var en høj mand med sort hår på hovedet – langt bagpå, foran kun kort,” skrev Edward Winslow, en kolonist i Plymouth om en indfødt, i 1622.

Siden bundesliga­hårets renaessanc­e i 1970’erne vaekker den udskaeldte frisure fortsat forargelse.

Fx forbød Iran i 2010 frisuren, der blev stemplet som “uislamisk”. Resultatet blev blot, at bundesliga­håret, som det har vaeret i årtusinder, blev et symbol på oprør – denne gang mod praestesty­ret.

Benaevnels­en “bundesliga­hår” er inspireret af Tysklands bedste fodboldrae­kke, Bundesliga­en, hvor mange spillere i 1980’erne havde frisuren. Det engelske navn “mullet” stammer derimod fra sangen Mullet Head fra 1994 af rapgruppen Beastie Boys.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark