Historie (Denmark)

Balsameret farao fik udstedt pas

-

Mumien af Ramses 2. skulle i 1976 restaurere­s, men før Egyptens omkring 3.200 år gamle farao kunne flyve til ekspertern­e i Paris, skulle han have et gyldigt pas.

r død. I lungerne fandt laegen rester af lt, og han gaettede på, at Ramses var ruknet.

Bucaille opdagede også, at den omring 3.200 år gamle mumie var angrebet af svamp. Med tilladelse fra Egyptens praesident, Anwar al-Sadat, fik han derfor lov til at sende mumien til Paris, så et hold franske eksperter kunne restaurere den. Forud for mumiens rejse udte den egyptiske regering et officielt pas til Ramses 2. – komplet med ansigtsfot­o og personlige informatio­ner. Ud for beskaeftig­else stod der “Konge (afdød)”.

AEresgarde tog imod faraoen

De praktiske detaljer i aftalen faldt på plads i september 1976, og så kunne Ramses rejse. Frankrigs minister for de videregåen­de uddannelse­r, Alice Saunter-Seite, stod klar med en aeresgarde, da mumien ankom til Le Bourget-lufthavnen ved Paris.

“Ramses 2. fik saerbehand­ling i Le Bourget Lufthavn”, berettede avisen The New York Times efter ankomsten.

“Jeg hylder de jordiske rester af et af antikkens største statsoverh­oveder”, sagde Alice Saunter-Seite ved den gamle faraos ankomst.

Mumien blev kørt til Paris’ etnologisk­e museum, hvor den blev undersøgt af Pierre-Fernand Ceccaldi, professor i retsmedici­n. I sin rapport noterede han, at “håret var forbavsend­e velbevaret”.

Den kemiske analyse af hårstråene tydede på, at Ramses 2. havde vaeret lys i huden og haft rødligt hår. Efter flere behandling­er med gammastrål­er for at modvirke svamp og bakterier blev Ramses udskrevet i 1977 og sendt retur til Cairo.

Laegen Maurice Bucailles teori om Ramses’ druknedød er omdiskuter­et. I dag mener de fleste forskere, at faraoen døde af alderdom.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark