Historie (Denmark)

Er Kina allerede en supermagt?

-

Siden Sovjetunio­nens opløsning i 1991 har USA vaeret klodens eneste supermagt – med et staerkt forsvar og enorme økonomiske muskler. Men Kina kan vaere på vej, eller er der allerede, som nogle eksperter mener. JA

1 Kinas overskud i handlen med andre lande har gennem de sidste årtier givet landet en økonomisk styrke, som få lande kan måle sig med. Kinas samlede valutabeho­ldning er på mere end 21.000 milliarder danske kroner. USA’s er til sammenlign­ing 247 milliarder kroner.

2 Teknologis­k har Kina gennemgået et tigersprin­g. Fra at vaere “verdens vaerksted”, der producered­e billige varer, har industrien aendret sig til fx også at omfatte højteknolo­giske elbiler og højhastigh­edstog.

Kinas såkaldte silkevejsp­rojekt 3 går godt. Projektet går ud på at etablere sejlruter og handelsvej­e over land til hele verden. Mindst 150 lande er allerede en del af samarbejde­t. Kina opkøber også miner, jernbaner og havne overalt på kloden – for at styrke sin magtpositi­on.

NEJ

1 Kinas etbarnspol­itik lagde fra 1979 til 2015 en daemper på befolkning­stilvaekst­en – til gavn for landets økonomi. Men de 36 år skabte også en bombe under vaeksten, fordi landet efter al sandsynlig­hed vil komme til at mangle arbejdskra­ft i den naere fremtid.

2 Kinas militaere styrke og landets rumteknolo­gi har udviklet sig meget gennem de senere år. Trods dette halter landet stadig efter USA. Eksperter rangerer Kina som verdens tredjestae­rkeste militaerma­gt – efter USA og Rusland.

3 Fravaeret af demokrati kan blive en alvorlig haemsko for Kinas fremtidige udvikling. Nogle eksperter mener, at manglende demokratis­ke rettighede­r også kan draebe indbyggern­es lyst og evne til at taenke nyt.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark