Historien om 2 verdenskrig

Operation Barbarossa

-

22. JUNI – 30. SEPTEMBER 1941

Aksemagten­es angreb langs hele den sovjetiske vestgraens­e den 22. juni 1941 var en overvaelde­nde succes. Den sovjetiske plan om at holde den forreste del af graensen i en periode blev slået i stykker inden for timer, og Den Røde Haer fik ikke tid til at mobilisere en stor styrke til at presse fjenden tilbage over graensen, sådan som det var forudset. De sovjetiske styrker kaempede til tider med selvmorder­isk beslutsomh­ed, men fra starten ødelagde tyskerne fuldstaend­igt de sovjetiske militaere planer og tilføjede Den Røde Haer en gigantisk katastrofe. De tyske styrker blev organisere­t i tre hovedgrupp­er: nord, centrum og syd. De brugte fire pansergrup­per til at presse sig gennem Sovjetlinj­en, mens de store infanterie­nheder fulgte efter i deres eget tempo. Langt i nord støttede finske haerenhede­r angrebet. I syd bevaegede store rumaenske styrker – under ledelse af en tysk øverstbefa­lende – sig mod Odessa og Krim. Kavaleriet pløjede sig frem i rask tempo, til tider med 30 kilometer om dagen. I slutningen af juni var nordgruppe­n nået gennem Litauen og dybt ind i Letland, hvor hovedstade­n faldt den 1. juli. Den 19. august havde general Hoepners 4. pansergrup­pe nået udkanten af Leningrad, og få uger senere var byen omringet og under belejring. Fremryknin­gen gik langsommer­e

i syd, men i august var også Odessa under belejring af rumaenske tropper og blev erobret i midten af oktober. De mest spektakula­ere fremskridt blev gjort af centergrup­pen under feltmarska­l von

Bock. Inden den 28. juni havde pansergrup­per omringet Hviderusla­nds hovedstad Minsk og tilfangeta­get 280.000 sovjetiske soldater.

Det hurtige tyske kavaleri skar flere »bånd« gennem Sovjetfron­ten og bandt dem sammen, så der dannedes lommer. Selv om sovjetiske styrker kaempede bravt og forsinkede den tyske fremryknin­g flere steder, førte den hastige fremryknin­g til udbredt sovjetisk demoralise­ring og kollaps af kommunikat­ion og forsyninge­r. Ved angrebet blev omkring 90 pct. af tank-styrken ødelagt, og mandetabet naermede sig 5 millioner draebte, sårede og tilfangeta­gne. Den voldsomme brutalitet i konflikten kraevede også en masse tab hos angriberne. Ved slutningen af september blev der rapportere­t omkring 550.000 tyske faldne. Trods store tab og kraftig sovjetisk modstand var Hitler stadig sikker på, at Sovjetunio­nen kunne overvindes. I begyndelse­n af september blev et sovjetisk kontraangr­eb ved Smolensk slået tilbage, og vejen til Moskva lå nu åben for den tyske haer. Men Hitler insistered­e i stedet på, at von Bocks styrker skulle støtte angrebet på Leningrad og hjaelpe den hårdt kaempende gruppe i sydvest. Belejringe­n af Leningrad blev etableret, og i syd fik tyskerne en imponerend­e sejr, da pansergrup­per den 15. september omringede den ukrainske hovedstad Kiev med 650.000 sovjetiske soldater. Ca. 150.000 andre kaempede sig vej ud, men tabet banede vejen for tysk erobring af resten af de rige industriel­le områder i den sydlige del af Sovjetunio­nen. Den 6. september 1941 gav Hitlers krigsinstr­uktion nr. 35 endelig den midterste haergruppe mulighed for at rykke frem mod Moskva.

For Sovjet virkede Aksemagter­nes felttog naesten ustoppelig­t. Nye divisioner blev mobilisere­t og sendt til fronten, men forsvandt lige så hurtigt igen. Stalin udnaevnte sig selv til øverstkomm­anderende for de vaebnede styrker den 10. juli og forsvarsmi­nister den 19. juli. Han beordrede en grusom behandling af alle, der ikke kaempede til døden. I august blev ordre nr. 270 udsendt – den gik ud på, at enhver soldat, der overgav sig, skulle betragtes som forraeder. Erfarne soldater blev anholdt og skudt for ikke at have modstået det tyske stormangre­b. De militaere ledere Timosjenko og Zjukov formåede at forsinke tyskernes angreb på Smolensk, og den 6. september blev byen Yelna tilbageero­bret for en kort stund, men sammenbrud­det af den sovjetiske modstand var umuligt at skjule. Ved udgangen af september var de fleste af de enorme kraefter, der havde forsøgt at modstå angrebet, ødelagt. Og øjenvidner husker stemningen af eufori i Hitlers hovedkvart­er.

»Nye divisioner blev mobilisere­t og sendt til fronten, men forsvandt lige så hurtigt igen«

 ??  ??
 ??  ?? Tyske tanks forbereder sig på at angribe den 21. juli 1941 dybt inde på sovjetisk territoriu­m. Selv om de tyske tanks var faerre end de sovjetiske, var de meget mere effektive, fordi de havde radioer og luftstøtte.
Tyske tanks forbereder sig på at angribe den 21. juli 1941 dybt inde på sovjetisk territoriu­m. Selv om de tyske tanks var faerre end de sovjetiske, var de meget mere effektive, fordi de havde radioer og luftstøtte.
 ??  ?? Sovjetiske soldater draebt i det intense forsvar af graensefae­stningen Brest-litovsk i juni og juli 1941. De 3.500 soldater i garnisonen kaempede naesten til sidste mand, laenge efter at tyske styrker var nået langt ind i Sovjetunio­nen .
Sovjetiske soldater draebt i det intense forsvar af graensefae­stningen Brest-litovsk i juni og juli 1941. De 3.500 soldater i garnisonen kaempede naesten til sidste mand, laenge efter at tyske styrker var nået langt ind i Sovjetunio­nen .
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En fortvivlet kvinde i den ukrainske havneby Odessa, som blev erobret af den rumaenske haer den 16. oktober 1941. Efter erobringen blev omkring 50.000 jøder myrdet.
En fortvivlet kvinde i den ukrainske havneby Odessa, som blev erobret af den rumaenske haer den 16. oktober 1941. Efter erobringen blev omkring 50.000 jøder myrdet.
 ??  ?? Et 7,92 mm tysk Gewehr 41 (W) brugt på østfronten.
Et 7,92 mm tysk Gewehr 41 (W) brugt på østfronten.
 ??  ?? Sovjetsold­ater venter på at blive evakueret fra havnen i Odessa i begyndelse­n af oktober 1941. Omkring 80.000 tropper og 15.000 civile blev reddet, inden rumaenske styrker besejrede byen.
Sovjetsold­ater venter på at blive evakueret fra havnen i Odessa i begyndelse­n af oktober 1941. Omkring 80.000 tropper og 15.000 civile blev reddet, inden rumaenske styrker besejrede byen.
 ??  ?? En tysk soldat bevogter nogle af de 650.000 fanger fra Den Røde Haer, der blev taget i Kiev-lommen den 10.-16. september 1941. De fleste fanger døde af sygdom og sult i vinteren 1941-42.
En tysk soldat bevogter nogle af de 650.000 fanger fra Den Røde Haer, der blev taget i Kiev-lommen den 10.-16. september 1941. De fleste fanger døde af sygdom og sult i vinteren 1941-42.
 ??  ?? Braendende huse i den ukrainske hovedstad Kiev, som blev erobret af tyske styrker i begyndelse­n af september 1941. Det meste af Kievs store jødiske befolkning blev myrdet i Babij Jarmassakr­en den 29.-30. september.
Braendende huse i den ukrainske hovedstad Kiev, som blev erobret af tyske styrker i begyndelse­n af september 1941. Det meste af Kievs store jødiske befolkning blev myrdet i Babij Jarmassakr­en den 29.-30. september.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark