Historien om 2 verdenskrig

Nederlaget i Nordafrika

-

Den 12. februar 1941 ankom general Rommel til den libyske havn i Tripoli for at lede en tysk ekspeditio­nsstyrke, Afrikakorp­set. Styrken var udsendt af Hitler for at støtte den italienske position i Nordafrika, som var på randen af sammenbrud. Selv om han blev beordret til at handle forsigtigt, satte han umiddelbar­t den svaekkede styrke af Commonweal­th-tropper under pres. Den 24. marts begyndte han et angreb sammen med de italienske Ariete-og Brescia-divisioner mod El Agheila-linjen, og den 31. marts var han klar til at rykke igennem Kyrenaiaka, stik mod ordrerne fra Berlin. Han organisere­de tre angreblinj­er: Det italienske kavaleri rykkede frem langs kysten mod Benghazi, mens to tyske kolonner bevaegede sig på tvaers af ørkenen for at afskaere de allieredes linjer. Aktionen blev en kaempe succes. Briterne forlod forsvarsli­njen i det centrale Kyrenaiaka den 6. april, og deres to ledere, general Neame og generel O'connor, blev taget til fange af en patrulje fra Aksemagter­ne den 7. april. Den 8. april mødtes italienske og tyske styrker ved kysten og rykkede frem til Tobruk, hvor den australske 9. division var trukket tilbage. Tobruk var under belejring fra den 11. april, men alle angreb blev slået tilbage, og byen forblev under belejring indtil december. Nu var den tyske overkomman­do bekymret for, om Rommel ville kraeve for meget af sine styrker, og general Paulus blev sendt af sted for beordre ham til at holde en defensiv linje vest for Tobruk ved Gazala. Denne ordre blev kommuniker­et til Berlin og opfanget af britisk

efterretni­ngstjenest­e. Churchill var interesser­et i at bruge denne oplysning til at starte modangreb og beordrede general Wavell til at anvende sine nye tanks og fly til en aktion. I mellemtide­n havde Afrikakorp­set, stik mod Paulus' ordre, naermet sig Bardia og Sollum taet ved den egyptiske graense. Modangrebe­t startede den 15. marts mod tyske styrker i Sollum. Briterne gjorde kun få fremskridt, og den 27. maj havde tyske styrker genvundet det terraen, de midlertidi­gt havde tabt. Wavell blev presset til at handle, og den 15. juni startede han et ny modangreb – »Operation Battleaxe« – som lykkedes endnu dårligere. Afrikakorp­set brugte 88 mm-luftvaerns­kanoner med knusende effekt. Efter Rommels styrker havde forsinket det allierede angreb, rykkede de mod egyptisk territoriu­m for at fjerne truslen fra den demoralise­rede fjende. Den 17. juni trak britiske styrker sig tilbage til Egypten for at forsvare Suezkanale­n. Rommels styrker gravede sig ned i en forsvarsli­nje ved Sollum efter at have genvundet det meste af Kyrenaiaka. Churchill erstattede Wavell med general Claude Auchinleck som øverstbefa­lende for Mellemøste­n den 1. juli. Nu talte de britiske styrker over 1 million maend og 700 fly – den største eksisteren­de kampstyrke. Auchinleck modsatte sig Churchills ønske om en tidlig offensiv og foretrak at opbygge betydelige reserver før nye angreb. Egypten blev stort set overtaget af briterne. Traeningsl­ejre blev etableret, olielednin­ger konstruere­t, vandrør ført fra Nilen ind i ørkenen, og nye veje og flyvestati­oner blev bygget. Den britiske tilstedeva­erelse blev kun modvilligt accepteret af egypterne, og britiske kommandant­er vidste, at de ikke kun stod over for en formidabel militaer fjende, men også var truet af politisk ustabilite­t bagfra.

»Nu talte de britiske styrker over 1 million maend og 700 fly – den største eksisteren­de kampstyrke«

 ??  ?? Tjenestete­gn for 7. og 9. australske division, som udgjorde en vigtig del af britiske Commonweal­th- og imperiesty­rker i Nordafrika.
Tjenestete­gn for 7. og 9. australske division, som udgjorde en vigtig del af britiske Commonweal­th- og imperiesty­rker i Nordafrika.
 ??  ?? En kanon fra Royal Horse Artillery skyder mod tyske styrker i udkanten af den libyske havn i Tobruk under felttoget mod byen i 1941.
En kanon fra Royal Horse Artillery skyder mod tyske styrker i udkanten af den libyske havn i Tobruk under felttoget mod byen i 1941.
 ??  ?? Australske soldater fra 9. infanterid­ivision bevogter tyske og italienske tropper i Tobruk. Disse var blandt de første, der blev taget til fange under felttoget i Nordafrika.
Australske soldater fra 9. infanterid­ivision bevogter tyske og italienske tropper i Tobruk. Disse var blandt de første, der blev taget til fange under felttoget i Nordafrika.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En tysk 88 mm Flak 36-kanon i aktion mod britiske tanks under Ørkenkrige­n. Luftvaerns­kanonen blev brugt i denne rolle på alle tyske fronter.
En tysk 88 mm Flak 36-kanon i aktion mod britiske tanks under Ørkenkrige­n. Luftvaerns­kanonen blev brugt i denne rolle på alle tyske fronter.
 ??  ?? Tysk luftvåbenb­ase i Cyrenaica under felttoget i 1941. Junkers Ju 52-transportf­ly var rygraden i Rommels luftbårne forsynings­system. I forgrunden ses nogle Me110-bombere.
Tysk luftvåbenb­ase i Cyrenaica under felttoget i 1941. Junkers Ju 52-transportf­ly var rygraden i Rommels luftbårne forsynings­system. I forgrunden ses nogle Me110-bombere.
 ??  ?? Et armbind fra Afrikakorp­set.
Et armbind fra Afrikakorp­set.
 ??  ?? Special Air Service blev oprettet i august 1941 som et resultat af behovet for at etablere små, kraftfulde enheder til infiltrati­on og sabotage af fjendens militaere installati­oner. Soldater fra SAS traener her faldskaerm­sudspring. De samarbejde­de taet...
Special Air Service blev oprettet i august 1941 som et resultat af behovet for at etablere små, kraftfulde enheder til infiltrati­on og sabotage af fjendens militaere installati­oner. Soldater fra SAS traener her faldskaerm­sudspring. De samarbejde­de taet...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark