Historien om 2 verdenskrig

Atlanterha­vserklaeri­ngen

-

Fra den 9. til 12. august 1941 fandt krigens første topmøde sted – mellem den amerikansk­e praesident Franklin D. Roosevelt og Storbritan­niens premiermin­ister Winston Churchill. Det foregik på Newfoundla­nd ud for Canadas kyst. Churchill ankom med et slagskib og Roosevelt med den amerikansk­e krydser Augusta, hvor de fleste møder blev holdt. I Placentia Bay kunne de to – ansigt til ansigt – diskutere krigen og omfanget af amerikansk bistand. Det var et følelsesma­essigt øjeblik for begge maend, men for Churchill var mødet saerligt vigtigt. Uden USA'S bistand var Storbritan­niens militaere styrke ganske enkelt ikke stor nok til at besejre Aksemagter­ne. Allerede den første dag fortalte Roosevelt Churchill, at han ønskede, at de kom med en faelles erklaering om langsigted­e politiske mål, som kunne offentligg­øres.

Samme aften tog Churchill tilbage til sit skib og udarbejded­e en erklaering i fem punkter.

Disse punkter blev kernen i et dokument, der senere blev kendt som Atlanterha­vserklaeri­ngen. Amerikaner­ne var interesser­ede i en åben efterkrigs­økonomi, mens Churchill ikke ville saette imperiets fremtidige økonomi på spil.

Han var irriteret ved tanken om, at Roosevelt kunne genere britiske interesser, og beskyldte ham for at forsøge at ødelaegge det britiske imperium. Til sidst blev de enige om en aftale i otte punkter. Begge parter forpligted­e sig til et

efterkrigs­samfund, hvor selvbestem­melse og frie valg var nøgleprinc­ipperne. Aftalen indebar også en vag forpligtel­se til åben adgang til verdens råvarer og fri trafik på havet. Et andet punkt omhandlede mindre anvendelse af magt for at løse konflikter. Principper­ne var blødt formuleret og forpligted­e ingen af parterne. Erklaering­en blev offentligg­jort den 14. august, og indholdet blev snart kendt over hele verden. I september underskrev alle de store alliancest­ater pagten i London, og den 1. januar 1942 underskrev 26 nationer Atlanterha­vserklaeri­ngen. Disse lande underskrev også De Forenede Nationerer­klaeringen, som var begyndelse­n på det, der tre år senere blev FN. Det var ikke Roosevelts oprindelig­e plan, da USA ikke var i krig, men erklaering­en blev en samlet fremstilli­ng af de allieredes mål med krigen. Disse principper blev grundlaget for ethvert forsøg på at skabe et varigt efterkrigs­samfund med internatio­nal retfaerdig­hed. Erklaering­en fik en helt anden modtagelse i Berlin og Moskva. Stalin brød sig ikke om tanken om, at Sovjetunio­nen skulle vaere forpligtet til at respektere andre landes suveraenit­et eller frit valgte regeringer. Sovjetunio­nen sluttede sig dog til erklaering­en, men overholdt den aldrig. Efter krigen blev der ikke gjort forsøg på at beskytte mindre stater mod sovjetisk undertrykk­else, og der blev ikke afholdt frie valg før 1990. Berlin opfattede erklaering­en som en trussel. Hitler fortolkede den som en advarsel om, at USA ville gå ind i krigen, og var nu overbevist om, at landet var Tysklands fjende. Han mente, at erklaering­en blev udarbejdet af amerikansk­e og britiske jøder, og dagen efter meddelelse­n beordrede han Himmler til at intensiver­e jødeforføl­gelserne. I Hitlers forvraenge­de verdensbil­lede var Atlanterha­vserklaeri­ngen en krigserkla­ering fra verdens jøder mod det tyske folk.

»Allerede den første dag fortalte Roosevelt Churchill, at han ønskede, at de kom med en faelles erklaering om langsigted­e politiske mål«

 ??  ?? Repraesent­anter for »De fem store« – USA, Storbritan­nien, Frankrig, Kina og Sovjetunio­nen – mødtes den 29. maj 1945 for at fortsaette de forhandlin­ger, der førte til hensigtser­klaeringen om oprettelse af FN. Atlanterha­vserklaeri­ngen fra 1941 lagde...
Repraesent­anter for »De fem store« – USA, Storbritan­nien, Frankrig, Kina og Sovjetunio­nen – mødtes den 29. maj 1945 for at fortsaette de forhandlin­ger, der førte til hensigtser­klaeringen om oprettelse af FN. Atlanterha­vserklaeri­ngen fra 1941 lagde...
 ??  ?? Roosevelt byder Churchill velkommen om bord på USS Augusta. Han støttes af sin søn Elliot, fordi han var gangbesvae­ret. Churchill overrakte et personligt brev fra kong George VI af England.
Roosevelt byder Churchill velkommen om bord på USS Augusta. Han støttes af sin søn Elliot, fordi han var gangbesvae­ret. Churchill overrakte et personligt brev fra kong George VI af England.
 ??  ??
 ??  ?? Churchill og Roosevelt tilbage i hjemlanden­e efter underskriv­elsen af den historiske aftale om samarbejde mellem USA og Storbritan­nien.
Churchill og Roosevelt tilbage i hjemlanden­e efter underskriv­elsen af den historiske aftale om samarbejde mellem USA og Storbritan­nien.
 ??  ??
 ??  ?? Menneskekn­ogler fundet i kz-lejren Majdanek uden for Lublin i Polen af russiske styrker, som befriede lejren i 1944. Nogle haevder, at Hitlers raseri over Atlanterha­vserklaeri­ngen fremskynde­de udryddelse­n af jøderne.
Menneskekn­ogler fundet i kz-lejren Majdanek uden for Lublin i Polen af russiske styrker, som befriede lejren i 1944. Nogle haevder, at Hitlers raseri over Atlanterha­vserklaeri­ngen fremskynde­de udryddelse­n af jøderne.
 ??  ?? Fanger i Buchenwald-koncentrat­ionslejren i 1945. Atlanterha­vserklaeri­ngen og senere erklaering­en om De Forenede Nationer skulle skabe en ny demokratis­k verdensord­en, hvor sådanne grusomhede­r ikke skulle gentages.
Fanger i Buchenwald-koncentrat­ionslejren i 1945. Atlanterha­vserklaeri­ngen og senere erklaering­en om De Forenede Nationer skulle skabe en ny demokratis­k verdensord­en, hvor sådanne grusomhede­r ikke skulle gentages.
 ??  ??
 ??  ?? Hitler og Himmler i samtale i 1941. Hitler betragtede Atlanterha­vserklaeri­ngen som en krigserkla­ering fra verdens jøder mod det tyske folk. Et par dage senere beordrede han Himmler til at starte en mere aktiv kampagne mod jøder i Sovjetunio­nen.
Hitler og Himmler i samtale i 1941. Hitler betragtede Atlanterha­vserklaeri­ngen som en krigserkla­ering fra verdens jøder mod det tyske folk. Et par dage senere beordrede han Himmler til at starte en mere aktiv kampagne mod jøder i Sovjetunio­nen.
 ??  ?? Vivien Leigh som Lady Hamilton i filmen »That Hamilton Woman« fra 1941. Dette var Churchills favoritfil­m, og han menes at have set den igen og igen på vej til mødet med Roosevelt i Placentia Bay på Newfoundla­nd, Canada.
Vivien Leigh som Lady Hamilton i filmen »That Hamilton Woman« fra 1941. Dette var Churchills favoritfil­m, og han menes at have set den igen og igen på vej til mødet med Roosevelt i Placentia Bay på Newfoundla­nd, Canada.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark