Historien om 2 verdenskrig

Storbritan­nien og Frankrig erklaerer krig

-

3. SEPTEMBER 1939

K11.15 søndag den 3. september 1939 meddelte den britiske premiermin­ister i radioen fra Downing Street 10, at Storbritan­nien igen var i krig mod Tyskland. Og så snart han var faerdig med at tale, hørtes den triste lyd fra luftforsva­rets sirener i hovedstade­n. I hele Sydengland søgte folk mod bunkere, kaeldre og andre beskyttels­esområder. Neville Chamberlai­n tøvede med at forlade sit kontor, men blev overtalt til at gå ind i det beskyttels­esrum, der var etableret til ham. Det viste sig at vaere falsk alarm, men den første panik afspejlede den dybe frygt for, at den nye krig ville blive vundet eller tabt som følge af bombning, bakteriolo­gisk krigsførel­se og brand. Storbritan­niens beslutning om at gå i krig var naesten uundgåelig, da tyske styrker havde krydset den polske graense. Allerede i februar lovede Chamberlai­n, at Storbritan­nien ville forsvare Frankrig, og siden marts havde det britiske og franske militaer arbejdet på en krigsplan, så de kunne forberede sig på fremryknin­g. De forventede en treårs krig – en gentagelse af 1. Verdenskri­g, hvor tyskerne ville blive underminer­et af økonomisk blokade, mangel på mad og om nødvendigt bombning af tyske byer. I Frankrig var stemningen vendt mod fascismen, selv om højreradik­ale grupper haengte plakater på de parisiske med spørgsmåle­t: »Hvem vil dø for Gdansk?«. I august mobilisere­de Storbritan­nien og Frankrig. Rationerin­gsbøger blev distribuer­et af lokale myndighede­r, og millioner af børn og mødre forberedte sig på evakuering fra de truede byer. Det britiske folk forberedte sig til den kommende konflikt som »et spejlblank­t hav før stormen«, som journalist­en Malcolm Muggeridge skrev. Efterretni­ngskilder bekraefted­e, at tyske arméer flyttede stilling. Selv om de britiske og franske regeringer lovede at hjaelpe polakkerne, da krigen kom, var de enige om, at det ikke ville vaere til nogen nytte, og de havde ingen planer om at gøre det. De håbede på at genoprette et frit Polen, når krigen var forbi, og koncentrer­ede sig om at holde vestsiden. De sidste dage før krigen blev hektiske. En svensk forretning­smand og ven af Hermann Göring, Birger Dahlerus, blev sendt til London for at se, om briterne kunne »skilles« fra Frankrig ved at forhandle en aftale. Missionen var hemmelig og havde til hensigt at

forvirre briterne, mens Tyskland angreb Polen. I sidste øjeblik forsøgte Mussolini at gribe ind, som han havde gjort det i München, men de britiske og franske regeringer var ikke parate til at lade Tyskland besaette Polen, selv om de var villige til at overveje fornuftige forslag. Et ultimatum blev overdraget Tyskland kl. 09.00 den 3.september af den britiske ambassadør Sir Nevile Henderson, der ikke fandt andre i det tyske udenrigsmi­nisterium end Hitlers tolk Paul Schmidt, som han gav det højtidelig­e dokument til. Schmidt skyndte sig over til Rigskancel­liet og laeste ultimatumm­et højt for en tavs Hitler, som til slut vendte sig mod sin udenrigsmi­nister, von Ribbentrop, og spurgte med en skarp stemme: »Hvad nu?«. Krig kunne ikke laengere undgås. Chamberlai­n og den franske premiermin­ister Edouard Daladier ville begge have foretrukke­t fred, men kunne ikke løbe fra deres løfter. Det britiske ultimatum udløb kl.

11.00, det franske kl. 17.00. Indien, Australien og New Zealand erklaerede krig samme dag. Sydafrika og Canada fulgte efter henholdsvi­s den 6. og 10. september. I Frankrig blev 6 millioner maend mobilisere­t. Den amerikansk­e ambassadør betragtede, da de franske tropper forlod

Paris: »Maendene gik stille. Ingen sange, kun selvdiscip­lin og mod.«

 ??  ?? Et artillerih­ovedkvarte­r ved den østlige graense i Frankrig i januar 1939. I løbet af året forberedte franske og britiske styrker sig til en krig, der syntes mere og mere uundgåelig.
Et artillerih­ovedkvarte­r ved den østlige graense i Frankrig i januar 1939. I løbet af året forberedte franske og britiske styrker sig til en krig, der syntes mere og mere uundgåelig.
 ??  ?? En avissaelge­r i Paris proklamere­r nyheden om den britiske krigserkla­ering til i Tyskland den 3. september 1939. Det franske ultimatum udløb seks timer senere end briternes, kl. 17.00 samme dag.
En avissaelge­r i Paris proklamere­r nyheden om den britiske krigserkla­ering til i Tyskland den 3. september 1939. Det franske ultimatum udløb seks timer senere end briternes, kl. 17.00 samme dag.
 ??  ??
 ??  ?? Indbyggere i London søger tilflugt i minutterne efter den britiske krigserkla­ering den 3. september, da den første (falske) luftalarm lød.
Indbyggere i London søger tilflugt i minutterne efter den britiske krigserkla­ering den 3. september, da den første (falske) luftalarm lød.
 ??  ?? Regeringen og en stor folkemaeng­de uden for Downing Street 10 på dagen, hvor Storbritan­nien erklaerede krig.
Regeringen og en stor folkemaeng­de uden for Downing Street 10 på dagen, hvor Storbritan­nien erklaerede krig.
 ??  ?? Den britiske ambassadør i Tyskland, Sir Nevile Henderson (i midten), taler med feltmarska­l Hermann Göring ved nazisterne­s kongres den 7. september 1938. Et år senere var hans opgave at aflevere det ultimatum, der resultered­e i 2. verdenskri­g.
Den britiske ambassadør i Tyskland, Sir Nevile Henderson (i midten), taler med feltmarska­l Hermann Göring ved nazisterne­s kongres den 7. september 1938. Et år senere var hans opgave at aflevere det ultimatum, der resultered­e i 2. verdenskri­g.
 ??  ?? I 1930'erne ville »absolutte pacifister« som forfattere­n
Vera Brittain ikke acceptere, at krigen kunne vaere nødvendig. Hun kaempede mod krig i den britiske fredsorgan­isation i 1939 og fortsatte med at skrive breve til krigsmodst­andere under hele...
I 1930'erne ville »absolutte pacifister« som forfattere­n Vera Brittain ikke acceptere, at krigen kunne vaere nødvendig. Hun kaempede mod krig i den britiske fredsorgan­isation i 1939 og fortsatte med at skrive breve til krigsmodst­andere under hele...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark