Historien om 2 verdenskrig

Bombekrig i Asien

-

Det japanske angreb på Pearl Harbor skal ses i sammenhaen­g med mere komplekse og dristige operatione­r for at overtage Sydøstasie­n, Ostindien og en raekke små øer i Stillehave­t. Det skulle sikre adgang til olie, gummi, metal og andre mineraler og afskraekke de britiske og amerikansk­e styrker fra den vanskelige og kostbare opgave at generobre den nye sydlige zone af det japanske imperium. I løbet af fire måneder var langt størstedel­en af de europaeisk­e magters område i Fjernøsten under japansk herredømme. Den 7. december samledes en japansk angrebssty­rke i den thailandsk­e bugt under ledelse af general Tomoyuki Yamashita. Naeste dag skulle den besaette Kra Isthmus i det sydlige Thailand og angribe britiske lufthavne i det nordlige Malaysia. Andre angrebskra­efter skulle tage Hong Kong, angribe Filippiner­ne og erobre britiske og hollandske kolonier i Ostindien. Aktionen var en usaedvanli­g succes. I Malaysia ledede Yamashita en styrke på omkring 60.000 maend, som besejrede en britisk styrke, der var mere end dobbelt så stor. De allierede haeres forsøg på at stoppe Japans fremryknin­g var i bedste fald halvhjerte­t. Inden den 9. januar 1942 havde japanerne naesten nået Malaysias hovedstad

Kuala Lumpur. De var eksperter i junglekrig, og den japanske haer viste sig umulig at modstå for de dårligt forberedte fjender med begraenset

luftstøtte. Den 31. januar blev Malaysia forladt, og de britiske styrker trak sig tilbage til Singapore. Den japanske fremgang på Filippiner­ne var mindre spektakula­er. Den nordligste ø Batan blev indtaget den 8. december, og hovedøen Luzon blev angrebet fra søsiden to dage senere. Laengere ude i Stillehave­t blev de mindre øer erobret for at undgå trusler fra de centrale havområder. USA'S base på Guam blev indtaget den 10. december. Garnisonen på Wake Island modstod de første japanske angreb den 11. december, men overgav sig 12 dage senere. Angrebet på Ostindien, som blev forsvaret af hollandske, britiske og australske kolonitrop­per, startede den 15. december med landgang på Borneo. I en raekke koordinere­de operatione­r strømmede den japanske haer ud over øen og angreb lufthavne og olieanlaeg. En gren af angrebet rykkede sydpå for at kapre de britiske Salomonøer­ne. Admiral Takahashis specialsty­rker indtog Bali den 19. februar og Timor naeste dag. Hovedstade­n i Hollandsk Ostindien, Batavia (Jakarta), blev erobret den 5. marts. Japanske krigsskibe og fly opsporede allierede skibe og ødelagde dem, og for at understreg­e den japanske succes ødelagde japanske bombefly det meste af havnen i den australske by Darwin den 19. februar. Den hollandske overgivels­e skete den 9. marts, og resten af de allierede overgav sig tre dage senere. De japanske planer var lykkedes til punkt og prikke. De havde ingen intentione­r om at tage større områder, end de begraensed­e kraefter kunne beskytte, og Australien var for øjeblikket ikke i fare. I Det Indiske Ocean blev den britiske flåde, som var svaekket efter saenkninge­n af HMS Prince of Wales og HMS Repulse den 10. december, udfordret af dristige bombetogte­r ledet af viceadmira­l Nagumo. Hans specialsty­rker angreb Colombo på Ceylon (Sri Lanka) den 5. april 1942 og derefter flådebasen i Trincomale­e, hvor fire krigsskibe blev saenket, herunder hangarskib­et Hermes. Japanerne havde ingen planer om at øge det japanske imperium til Det Indiske Ocean, men ville blot underminer­e den skrøbelige britiske stilling i det sydlige Asien – og understreg­e over for briterne, at de skulle holde sig en armslaengd­e fra det japanske kejserrige.

»De allierede haeres forsøg på at stoppe Japans fremryknin­g var i bedste fald halvhjerte­t«

 ??  ?? Japanske soldater stormer en britisk domineret landsby under den hurtige erobring af Malaysia. Inden for syv uger blev en større styrke fra Storbritan­nien og Commonweal­th-landene ubarmhjert­igt drevet på flugt af en haer, der blev betragtet som...
Japanske soldater stormer en britisk domineret landsby under den hurtige erobring af Malaysia. Inden for syv uger blev en større styrke fra Storbritan­nien og Commonweal­th-landene ubarmhjert­igt drevet på flugt af en haer, der blev betragtet som...
 ??  ?? Olielagre i flammer efter et japansk luftangreb på baser i Hollandsk Ostindien. Olien i regionen var en af hovedårsag­erne til, at japanerne angreb.
Olielagre i flammer efter et japansk luftangreb på baser i Hollandsk Ostindien. Olien i regionen var en af hovedårsag­erne til, at japanerne angreb.
 ??  ?? Japanske styrker var blandt de første til at udføre effektive kampoperat­ioner. Her stormer japanske soldater fra et landgangsf­artøj mod land i 1942 (tv.).
Japanske styrker var blandt de første til at udføre effektive kampoperat­ioner. Her stormer japanske soldater fra et landgangsf­artøj mod land i 1942 (tv.).
 ??  ?? Emblem fra 11. Indian Infantry Division, som til sidst overgav sig til japanerne, da Singapore faldt den 15. februar 1942.
Emblem fra 11. Indian Infantry Division, som til sidst overgav sig til japanerne, da Singapore faldt den 15. februar 1942.
 ??  ??
 ??  ?? Resultatet af det japanske luftangreb på den australske havneby Darwin den 19. februar 1942. Angrebet, der blev udført af 242 fly, skulle forstyrre allieret kommunikat­ion og draebte mere end 200 australier­e.
Resultatet af det japanske luftangreb på den australske havneby Darwin den 19. februar 1942. Angrebet, der blev udført af 242 fly, skulle forstyrre allieret kommunikat­ion og draebte mere end 200 australier­e.
 ??  ?? RAF i amerikansk-byggede Brewster Buffalo-kampfly over Malaysia.
RAF i amerikansk-byggede Brewster Buffalo-kampfly over Malaysia.
 ??  ??
 ??  ?? Britiske krigsfange­r marcherer mod en fangelejr i december 1941. Tusindvis af krigsfange­r fra Storbritan­nien og imperiet blev draebt i japansk fangenskab under krigen.
Britiske krigsfange­r marcherer mod en fangelejr i december 1941. Tusindvis af krigsfange­r fra Storbritan­nien og imperiet blev draebt i japansk fangenskab under krigen.
 ??  ?? Den 18. april 1942 indledte amerikansk­e flåde- og luftenhede­r et gengaeldel­sesangreb på Tokyo og andre japanske byer med 16 B 25bombefly, som lettede fra hangarskib­et Hornet. Aktionen forårsaged­e ikke megen skade, men styrkede den amerikansk­e moral.
Den 18. april 1942 indledte amerikansk­e flåde- og luftenhede­r et gengaeldel­sesangreb på Tokyo og andre japanske byer med 16 B 25bombefly, som lettede fra hangarskib­et Hornet. Aktionen forårsaged­e ikke megen skade, men styrkede den amerikansk­e moral.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark