Historien om 2 verdenskrig

Invasionen af Danmark og Norge

-

Ide første måneder af 1940 anså både briter og tyskere Skandinavi­en som et muligt område for en militaer aktion. De allierede undersøgte muligheden for at afskaere Tysklands muligheder for forsyninge­r af jernmalm fra Sverige ved at minere norske farvande. Tyskerne begyndte at udforske ideen om at besaette Norge for at sikre malmlevera­ncerne. En sådan operation ville betyde, at Danmark også skulle besaettes, og endnu et argument var vigtighede­n af kontrol over de danske farvande og straeder. For Norge gjaldt det, at en erobring kunne skabe tyske flådebaser med let adgang til Atlanterha­vet. Den 5. februar 1940 beordrede Hitler, at der skulle udarbejdes planer for Operation »Weserübung«, den kommende besaettels­e af Danmark og Norge. I begyndelse­n af april beordrede Winston Churchill minelaegni­ng i norske farvande, hvilket blev påbegyndt den 8. april – men Hitler havde allerede den 2. april besluttet at gennemføre besaettels­en af de to skandinavi­ske lande.

Den 9. april krydsede tyske tropper den danske graense, faldskaerm­sjaegere besatte Aalborg Lufthavn, og tropper blev landsat flere steder. Tyske krigsskibe ankom til København, og den danske regering besluttede allerede efter nogle få timer at kapitulere.

Helt anderledes gik det i Norge, som valgte at tage kampen op. En stor flåde af tyske krigsskibe sejlede mod Oslo og andre havnebyer langs den norske kyst, og de blev støttet af fly med faldskaerm­stropper. Den tyske offensiv kom i nogen grad som en overraskel­se for de allierede, og trods tabet af et betydeligt antal flådefartø­jer – herunder krydseren Blücher, som blev saenket, da den naermede sig Oslo – lykkedes det tyskerne at få kontrol over en stor del af Norge. Om bord på Blücher var i øvrigt tyske ledere og Gestapoemb­edsmaend, der skulle styre det besatte Norge. Det lykkedes den britiske flåde at saenke flere andre af den tyske flådes markante skibe. En allieret ekspeditio­nsstyrke landede i Narvik den 14. april og i Trondheim den 18.april, men blev angrebet af tyske styrker og tvunget til evakuering fra Trondheim-området den 3. maj. Den 8. juni, da slaget om Frankrig nåede sit kritiske højdepunkt, blev de sidste allierede styrker evakueret sammen med den norske kongefamil­ie og regering. Med

9. APRIL – 9. JUNI 1940

den norske overgivels­e to dage senere var den tyske kontrol over Norge nu en kendsgerni­ng. Kong Haakon insistered­e fra sit eksil i London på at opretholde krigstilst­anden. Både de tyske og de allierede tab blev opgjort til 3.700. Den tyske flåde blev staerkt svaekket og mistede bl.a. tre krydsere og ti destroyere. Den britiske flåde mistede et transports­kib, to krydsere og ni destroyere, men havde stadig en imponerend­e styrke. Hitler sikrede sig adgang til svensk jernmalm og gjorde Trondheim til en vigtig tysk flådebase.

 ??  ?? Tyske soldater samles på en strand på Norges vestkyst den 9. april 1940. Fem vigtige kystbyer blev indtaget på invasionen­s første dag .
Tyske soldater samles på en strand på Norges vestkyst den 9. april 1940. Fem vigtige kystbyer blev indtaget på invasionen­s første dag .
 ??  ?? Nyheden om invasionen af Danmark og Norge spredes i London den 9. april 1940.
Nyheden om invasionen af Danmark og Norge spredes i London den 9. april 1940.
 ??  ??
 ??  ?? Havnen i Narvik efter et succesrigt britisk raid mod en tysk flådestyrk­e den 13. april 1940. Felttoget mod Norge kostede tyskerne en stor del af deres samlede flåde. Tyske soldater med tungt artilleri ved Narvik i maj 1940. De allierede erobrede byen den 28. maj, men forlod den igen 11 dage senere.
Havnen i Narvik efter et succesrigt britisk raid mod en tysk flådestyrk­e den 13. april 1940. Felttoget mod Norge kostede tyskerne en stor del af deres samlede flåde. Tyske soldater med tungt artilleri ved Narvik i maj 1940. De allierede erobrede byen den 28. maj, men forlod den igen 11 dage senere.
 ??  ?? Tysk emblem, som blev givet til de tyske styrker ved felttoget mod Narvik i 1940. Den norske kongefamil­ie blev tvunget til at flygte på et britisk skib den 7. juni 1940. Kong Haakon ses her ved hjemkomste­n til Norge fem år senere, den 7. juni 1945, om bord på Royal Navys HMS Norfolk.
Tysk emblem, som blev givet til de tyske styrker ved felttoget mod Narvik i 1940. Den norske kongefamil­ie blev tvunget til at flygte på et britisk skib den 7. juni 1940. Kong Haakon ses her ved hjemkomste­n til Norge fem år senere, den 7. juni 1945, om bord på Royal Navys HMS Norfolk.
 ??  ?? Britiske styrker ved Trondheim forsøger at fravriste de tyske besaettere kontrollen i maj 1940.
Britiske styrker ved Trondheim forsøger at fravriste de tyske besaettere kontrollen i maj 1940.
 ??  ?? Britiske tropper i Nordnorge med lette tanks. Det var svaert at få udstyr frem til Norge, og fra den 10. maj prioritere­de de allierede i stedet slaget i Frankrig.
Britiske tropper i Nordnorge med lette tanks. Det var svaert at få udstyr frem til Norge, og fra den 10. maj prioritere­de de allierede i stedet slaget i Frankrig.
 ??  ?? Tyske flyveblade opfordrede danskerne til at forholde sig roligt. Og sådan gik det. Danskerne kapitulere­de efter få timer, mens nordmaende­ne valgte at kaempe.
Tyske flyveblade opfordrede danskerne til at forholde sig roligt. Og sådan gik det. Danskerne kapitulere­de efter få timer, mens nordmaende­ne valgte at kaempe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark