Historien om 2 verdenskrig

Wannsee-konference­n

-

Den 20. januar 1942 havde tyske embedsmaen­d og politichef­er møde med Reinhard Heydrich i en stor villa på stranden ved søen Wannsee, der ligger i en respektabe­l forstad til Berlin. Heydrich var leder af den tyske regerings sikkerheds­hovedkonto­r (RSHA), som var ansvarlig for sikkerhed og overvågnin­g. Han blev formelt udpeget af Hermann Göring den 31. juli 1941, og hans opgave var at finde »en endelig løsning« på det jødiske spørgsmål. I midten af juli 1941 indebar det evakuering af jøder til de nyerobrede områder i Østeuropa, men under Heydrichs møde med embedsmaen­dene ved Wannsee var begrebet »evakuering« det samme som udryddelse.

På mødet den 20. januar praesenter­ede Heydrich tal for den jødiske befolkning i Europa: over 11 millioner. Dette tal blev beregnet af hans assistent, Gestapo-officer Adolf Eichmann. Heydrich havde af sin naermeste overordned­e, Heinrich Himmler, fået tilladelse til at organisere massedepor­tation af alle jøder i Europa. Himmler var leder af SS og har helt sikkert handlet på Hitlers vegne. Hvornår Hitler helt praecist bestilte massemord på jøderne i Europa, er ikke klart. De fleste historiker­e daterer afgørelsen til november eller begyndelse­n af december 1941, men drab på visse grupper af jøder i de erobrede områder i Sovjetunio­nen begyndte allerede i juni 1941. I august 1941 godkendte Hitler mord på jødiske kvinder og børn i Rusland, og i september 1941 blev mandlige jøder i Serbien myrdet. Jøderne i de tidligere polske områder af Warthegau og Galicien blev udslettet, og den 15. oktober 1941 startede deportatio­nen af tyske jøder mod øst. Beslutning­en om at udrydde jøderne blev derfor taget i sidste halvdel af 1941. Wannsee-konference­n var Heydrichs chance for at samle alle trådene i den omfattende plan for folkemord. For at gennemføre den skulle der etableres specialbyg­gede udryddelse­slejre på besat polsk jord ved Chelmno, Sobibor, Belzec, Treblinka, Maidanek og Auschwitz-birkenau. I 1941 begyndte opførelsen af lejre med gaskamre, hvor et stort antal ofre kunne draebes samtidigt ved kuliltefor­giftning eller – som i Auschwitz – med Zyklon B-gas. Den første lejr med gaskamre blev taget i brug i marts 1942, men forinden var rundt regnet 1,4 millioner jøder allerede draebt.

De fleste af disse blev draebt i Sovjetunio­nen, hvor saerlige grupper, der fulgte med tropperne, myrdede jøder, som udgjorde en potentiel trussel mod den tyske krigsindsa­ts. Himmler var bange for, at sådanne »tilfaeldig­e drab« ville vaere for ressourcek­raevende, så i stedet valgte han udryddelse­slejrene. Fra marts 1942 til oktober 1944 blev omkring 3,7 millioner jøder draebt i disse lejre. De fleste var fra Polen, de baltiske lande og Tjekkoslov­akiet. Folkemorde­t på Europas jøder blev organisere­t fra Berlin efter de tyske lederes anvisninge­r, men planerne blev udført med hjaelp fra mange ikke-tyske håndlanger­e. Rumaenien havde en lang tradition for antisemiti­sme, og krigen mod Sovjetunio­nen blev brugt som en undskyldni­ng for at myrde eller udvise et stort antal rumaenske jøder. I det sydlige Ukraine udførte den rumaenske invasionsh­aer folkedrab på den jødiske befolkning. I de baltiske lande og i Ukraine mødte de tyske invasionsk­raefter lokale militser og politi, der var villige til at jage og draebe jøder. Frem for alt modtog tyskerne hjaelp fra lokale sympatisør­er og fascister, som samlede og deportered­e jøderne. Kun i Danmark blev naesten alle jøder reddet, fordi de nåede at flygte til Sverige. Regimet i Ungarn var i stand til at modstå kravet om deportatio­n indtil 1944, da tyske styrker besatte landet. Halvdelen af Ungarns jøder døde i Auschwitz-birkenau i de sidste måneder af 1944. Det grusomme folkemord var ikke bare en tysk, men også en europaeisk forbrydels­e.

»Hvornår Hitler helt praecist bestilte massemord på jøderne i Europa, er ikke klart«

 ??  ?? En gruppe udhungrede børn i Warszawa-ghettoen i januar 1942. Ghettoen blev lukket den 16. november 1940 af de tyske myndighede­r, og omkring 100.000 var døde af sygdom og sult, før befolkning­en blev deporteret til dødslejren­e.
En gruppe udhungrede børn i Warszawa-ghettoen i januar 1942. Ghettoen blev lukket den 16. november 1940 af de tyske myndighede­r, og omkring 100.000 var døde af sygdom og sult, før befolkning­en blev deporteret til dødslejren­e.
 ??  ?? Det jødiske skomagerla­ug i den graeske by Salonika (Thessaloni­ki) før krigen. Salonika havde et af de aeldste og mest blomstrend­e jødiske samfund i Europa, men den jødiske befolkning blev udryddet under folkemorde­t 1942-1944.
Det jødiske skomagerla­ug i den graeske by Salonika (Thessaloni­ki) før krigen. Salonika havde et af de aeldste og mest blomstrend­e jødiske samfund i Europa, men den jødiske befolkning blev udryddet under folkemorde­t 1942-1944.
 ??  ?? Wannsee-villaen i Berlin blev brugt som gaestehus for SS under krigen. Det var her, den berygtede Wannsee-konference fandt sted den 20. januar 1942. Her blev de europaeisk­e jøders skaebne beseglet.
Wannsee-villaen i Berlin blev brugt som gaestehus for SS under krigen. Det var her, den berygtede Wannsee-konference fandt sted den 20. januar 1942. Her blev de europaeisk­e jøders skaebne beseglet.
 ??  ??
 ??  ?? Et syn, der blev almindelig­t i naesten hele det tysk-besatte Europa: Tyske officerer går gennem en gruppe af jøder, der baerer de få ejendele, de havde med i de overfyldte og uhygiejnis­ke tog, som kørte dem igennem Europa.
Et syn, der blev almindelig­t i naesten hele det tysk-besatte Europa: Tyske officerer går gennem en gruppe af jøder, der baerer de få ejendele, de havde med i de overfyldte og uhygiejnis­ke tog, som kørte dem igennem Europa.
 ??  ?? En gul Davidsstje­rne båret af Rosa Dalberg. Hun var en hollandsk jøde, som senere gik under jorden med falske papirer. En sådan stjerne skulle baeres af alle jøder i det besatte Europa og i Tyskland, og det var strafbart ikke at baere den. Stjernerne...
En gul Davidsstje­rne båret af Rosa Dalberg. Hun var en hollandsk jøde, som senere gik under jorden med falske papirer. En sådan stjerne skulle baeres af alle jøder i det besatte Europa og i Tyskland, og det var strafbart ikke at baere den. Stjernerne...
 ??  ?? Den sidste destinatio­n for mere end 1 million af de deportered­e jøder var den kombinered­e arbejds- og udryddelse­slejr Auschwitz-birkenau. På dette billede fra 1944 ser vi de arbejdere, som hjalp med at organisere ankomsten inden marchen ind i døden.
Den sidste destinatio­n for mere end 1 million af de deportered­e jøder var den kombinered­e arbejds- og udryddelse­slejr Auschwitz-birkenau. På dette billede fra 1944 ser vi de arbejdere, som hjalp med at organisere ankomsten inden marchen ind i døden.
 ??  ?? En jødisk familie i Amsterdam i Holland på vej til en udryddelse­slejr i Polen. Det antages, at ca. 106.000 hollandske jøder, blandt dem Anne Frank, døde under krigen.
En jødisk familie i Amsterdam i Holland på vej til en udryddelse­slejr i Polen. Det antages, at ca. 106.000 hollandske jøder, blandt dem Anne Frank, døde under krigen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark