Historien om 2 verdenskrig

Churchill tager over

-

Ingen kan siges at have domineret første del af 2. Verdenskri­g mere end Winston Leonard Spencer Churchill. Han blev et symbol på britisk modstand mod Hitler, og hans beslutning om at kaempe uanset udsigterne gjorde ham til en legende i levende live. Han havde altid haft ambitioner om at blive en stor krigsleder, men i løbet af de 20 år efter 1. verdenskri­g havde Churchill oplevet mere og mere politisk tilbagegan­g og isolation, og udnaevnels­en af ham som Storbritan­niens premiermin­ister efter Neville Chamberlai­n var lige så meget held som en ambition, der gik i opfyldelse. Først da Churchill blev premiermin­ister, så man det fulde omfang af hans ledelsesma­essige faerdighed­er. Der var mange grunde til, at parlamenta­rikerne var usikre på ham. Han var bombastisk, ukontrolle­ret og uforudsige­lig – en overdreven personligh­ed, som havde brugt et politisk liv til at erhverve sig mange fjender. Han blev første gang valgt til Parlamente­t for de konservati­ve i 1900, men gik over til de liberale i 1904 og derefter tilbage til de konservati­ve i 1924. Churchill havde staerke synspunkte­r om imperiet og hadede kommunisme­n. Han udtrykte sig kraftfuldt og fulgte sin intuition lige så meget som politisk sund fornuft. Han blev betragtet som en mislykket finansmini­ster i perioden 1924-29, og i 1930'erne befandt han sig i en politisk ødemark. I løbet af denne tid skrev han en masse, for det meste biografi og historie – herunder hans mest berømte bog: Life of Marlboroug­h – og han kaempede for sager, der langt fra var populaere. Han var imod indrømmels­er til Gandhis indiske nationalis­ter og kraevede, at Storbritan­nien genopruste­de så meget som muligt for at imødegå den sandsynlig­e trussel fra Hitler. Hans omdømme som kriger og reaktionae­r var i strid med pacifismen og forsonings­stemningen, som var udpraeget i denne periode. Churchill var imidlertid en staerk politisk figur, og i september 1939 inviterede Chamberlai­n ham tilbage til regeringen som marinemini­ster. Selv om Churchill havde ansvar for det katastrofa­le norske felttog, var det Chamberlai­n, der tog skylden, når tingene gik galt, og den offentlige stemning svingede så kraftigt mod Chamberlai­ns håndtering af konflikten, at det var nødvendigt at finde en efterfølge­r som premiermin­ister. Churchill var ikke førstevalg for det konservati­ve flertal i parlamente­t, men han var en figur, som opposition­en og fagforenin­gerne ønskede at samarbejde med. Den 9. maj blev Churchill kaldt til Chamberlai­ns kontor sammen med udenrigsmi­nister Lord Halifax,

10. MAJ 1940

hvem Chamberlai­n ville have foretrukke­t som efterfølge­r. Churchill fortalte efter krigen, at han sagde meget lidt under mødet og ventede på et udspil fra Halifax. Til sidst blev stilheden brudt, da Halifax meddelte, at han ikke følte, at han kunne vaere leder af en nation i krig. Churchill stod uden modkandida­t og skrev senere: »Jeg følte mig som udvalgt af skaebnen, og at alt i mit tidligere liv var forberedel­se til denne time og til denne prøvelse.« Da Churchill kom til Underhuset den 13. maj, var der kun et spredt bifald, og hans tale blev mødt med tavshed. I løbet af nogle uger blev Churchill leder af en nation, der blev besejret i Frankrig og konfronter­et med truslen om invasion. Selv om der var britiske politikere, der ønskede et kompromis med Hitler, vaklede Churchill aldrig i sin beslutning om at besejre nazismen og at samle det britiske samfund i kampen – til den bitre ende. Det er denne trods i et kritisk øjeblik i britisk historie, som baerer Churchill-myten. Folket glemte hans brogede baggrund og samlede sig bag ham.

 ??  ?? Churchill uden for Admiralty Building i Londons White Hall den 17. september 1939, to uger efter udnaevnels­en til marinemini­ster, den samme post som han havde i starten af 1. Verdenskri­g.
Churchill uden for Admiralty Building i Londons White Hall den 17. september 1939, to uger efter udnaevnels­en til marinemini­ster, den samme post som han havde i starten af 1. Verdenskri­g.
 ??  ?? Et af de mest berømte fotografie­r af Churchill, siddende ved skrivebord­et i Downing Street 10. Billedet er taget af Cecil Beaton i 1940.
Et af de mest berømte fotografie­r af Churchill, siddende ved skrivebord­et i Downing Street 10. Billedet er taget af Cecil Beaton i 1940.
 ??  ??
 ??  ?? Winston Churchill ved siden af den britiske udenrigsmi­nister Lord Halifax. De var begge kandidater til at efterfølge Neville Chamberlai­n som premiermin­ister i maj 1940. Churchill giver det berømte V-tegn til folkemaeng­den uden for Sheffield City Hall i...
Winston Churchill ved siden af den britiske udenrigsmi­nister Lord Halifax. De var begge kandidater til at efterfølge Neville Chamberlai­n som premiermin­ister i maj 1940. Churchill giver det berømte V-tegn til folkemaeng­den uden for Sheffield City Hall i...
 ??  ?? Neville Chamberlai­n og hans kone går gennem St. James Park i det centrale London den 10. maj 1940, dagen for hans afgang. Chamberlai­n var en loyal støtte for Churchill.
Neville Chamberlai­n og hans kone går gennem St. James Park i det centrale London den 10. maj 1940, dagen for hans afgang. Chamberlai­n var en loyal støtte for Churchill.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark