Historien om 2 verdenskrig

Kommandora­ids – fra Norge til St. Nazaire

-

Isommeren 1940 beordrede Churchill, at der skulle dannes små enheder til kommandora­ids mod europaeisk­e kyster. De blev kaldt kommandogr­upper, og hver gruppe bestod af 500 erfarne maend. Deres opgave var at bryde tyskernes kystlinje og udføre lokal sabotage eller sikre vigtig efterretni­nger. En officer i den britiske flåde, generalløj­tnant Alan Bourne, blev udnaevnt til leder af disse operatione­r, men han blev hurtigt erstattet af admiral Roger Keyes. De første missioner var mindre lynangreb i juni og juli 1940, men i 1941 var styrkerne godt forberedte til mere ambitiøse projekter. Vigtige aktioner blev ivaerksat mod Lofoten den 4. marts og 26. december 1941. Den første gav vaerdifuld­e oplysninge­r, som medvirkede til at bryde de tyske Enigma-koder. Den anden var en aflednings­manøvre i forbindels­e med raidet mod Måløy den 27. december. Her ødelagde en gruppe kommandoso­ldater militaere installati­oner og skibe og tog 100 tyskere til fange. Desvaerre mistede 19 soldater livet ved denne aktion. Større og mere betydnings­fulde raids blev planlagt mod den franske kyst i Bruneval og St. Nazaire. Begge disse blev udført under ledelse af Lord Louis Mountbatte­n. Ved den første landgang, natten mellem den 27. og 28. februar, var målet at erobre udstyr fra den nye tyske Würzburg-radar, som blev brugt til at afsløre britiske flyangreb. Raidet i Bruneval taet ved den franske havneby Le Havre blev sat i vaerk af faldskaerm­sjaegere, der overrasked­e den tyske garnison og tog dele af radaren med til Storbritan­nien. Det andet angreb mod den franske havneby St. Nazaire var en stor og meget farligere operation, som var en del af kampen om Atlanterha­vet. Denne kamp nåede sit højdepunkt i sommeren 1942.

St. Nazaire på den franske Atlanterha­vskyst havde den eneste dok, der var stor nok til slagskibet Tirpitz, og man frygtede, at Tirpitz ville bruge denne base til at bekaempe allierede handelsski­be. Den amerikansk-byggede destroyer Campbeltow­n blev stillet til rådighed for briterne og pakket med spraengsto­ffer. Natten mellem

den 27. og 28. marts sejlede den ind i den franske havn uden at blive opdaget og ramte kajens ydervaeg. En styrke på 268 kommandoso­ldater stormede havnen og ødelagde udstyret. Naeste dag sprang skibet med fem tons spraengsto­ffer i luften og draebte tyskerne, som var gået ombord. To tilfangeta­gne britiske soldater var også ombord, men de havde intet afsløret om den forventede eksplosion. Angrebet kostede mange ofre. 611 deltog, og 144 blev draebt – men skaderne, der blev påført tyskerne, var så store, at det retfaerdig­gjorde aktionen, mente briterne. Kommandoop­erationern­e var ikke altid vellykkede, men de blev en regelmaess­ig del af den britiske krigsførel­se. Og de var en nyttig kilde til efterretni­nger og en stigende irritation for de tyske ledere. Efter et raid på kanaløerne den 3. oktober 1942, hvor flere tyske (laenkede) soldater blev draebt, meddelte Hitler, at britiske og canadiske krigsfange­r skulle have fodlaenker. Den 18. oktober udstedte han ordre om, at alle britiske kommandoog specialtro­pper ikke laengere skulle behandles som almindelig­e krigsfange­r, men skulle overføres til tyske sikkerheds­styrker til forhør og straf. Laenkerne blev fjernet, da briterne begyndte at behandle tyske krigsfange­r bedre, men ellers stod Hitlers ordre ved magt.

»Vigtige aktioner blev ivaerksat mod Lofoten den 4. marts og 26. december 1941«

 ??  ?? En kommandoso­ldat fra The Newfoundla­nd Heavy Artillery Regiment i traeningsl­ejr i 1942. Disse soldater fik hårdere traening end andre, og alle havde meldt sig frivilligt.
En kommandoso­ldat fra The Newfoundla­nd Heavy Artillery Regiment i traeningsl­ejr i 1942. Disse soldater fik hårdere traening end andre, og alle havde meldt sig frivilligt.
 ??  ?? Britiske kommandost­yrker på kajen i Måløy observerer en olieinstal­lation, der braender under Måløy-raidet den 27. december 1941.
Britiske kommandost­yrker på kajen i Måløy observerer en olieinstal­lation, der braender under Måløy-raidet den 27. december 1941.
 ??  ??
 ??  ?? Destroyere­n HMS Campbeltow­n sneg sig ind i havnen i
St. Nazaire natten mellem den 27. og 28. marts 1942. Den var lastet med eksplosive stoffer, som sprang i luften og ødelagde sluseporte­n, lige efter dette billede blev taget.
Destroyere­n HMS Campbeltow­n sneg sig ind i havnen i St. Nazaire natten mellem den 27. og 28. marts 1942. Den var lastet med eksplosive stoffer, som sprang i luften og ødelagde sluseporte­n, lige efter dette billede blev taget.
 ??  ?? En såret soldat hjaelpes tilbage til landgangsf­artøjet under Måløy-raidet. Operatione­rne var afhaengige af taet samarbejde mellem haeren og flåden.
En såret soldat hjaelpes tilbage til landgangsf­artøjet under Måløy-raidet. Operatione­rne var afhaengige af taet samarbejde mellem haeren og flåden.
 ??  ?? Et luftfoto taget den 5. december 1941 af Würzburg-radaren i Bruneval på den franske kanalkyst. Billedet var nyttigt under planlaegni­ngen den 27.-28.februar, hvor vigtige dele af radaren blev erobret og taget med til Storbritan­nien.
Et luftfoto taget den 5. december 1941 af Würzburg-radaren i Bruneval på den franske kanalkyst. Billedet var nyttigt under planlaegni­ngen den 27.-28.februar, hvor vigtige dele af radaren blev erobret og taget med til Storbritan­nien.
 ??  ?? Maend fra C-company 2. Parachute Bataljon tilbage i Portsmouth på en motortorpe­dobåd om morgenen efter Bruneval-raidet den 28. februar 1942. Lederen ,major J.D. Frost, er nummer to fra venstre.
Maend fra C-company 2. Parachute Bataljon tilbage i Portsmouth på en motortorpe­dobåd om morgenen efter Bruneval-raidet den 28. februar 1942. Lederen ,major J.D. Frost, er nummer to fra venstre.
 ??  ?? Emblem for de allierede styrker, der blev oprettet under 2. Verdenskri­g for at udføre razziaer.
Emblem for de allierede styrker, der blev oprettet under 2. Verdenskri­g for at udføre razziaer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark