Historien om 2 verdenskrig

Slaget om Koralhavet

-

5. – 7. MAJ 1942

Tidligt i maj 1942 var det naesten lykkedes Japan at erobre den sydlige region, som planlagt i 1941. Graenserne for det nye imperium ville vaere på plads med erobringen af den sydlige del af øen Ny Guinea, øerne

Malaita og Guadalcana­l i den sydlige del af Salomonøer­ne samt de fjerntligg­ende øer Nauru og Ocean Island. Beslutning­en om at erobre disse sidste stillinger blev taget for at sikre, at japanske fly- og flådestyrk­er kunne reducere eller eliminere alle resterende trusler fra syd. Admiral Yamamoto organisere­de en specialenh­ed under ledelse af viceadmira­l Shigeyoshi Inoue. Den bestod af flere separate enheder: En indsatssty­rke skulle erobre Port Moresby og de sydøstlige dele af Ny Guinea. En anden enhed skulle erobre Salomonøer­ne, hvor der skulle etableres flyvestati­oner. Og en tredje haerenhed og hangarskib­ene Shokaku og Zuikaku skulle ødelaegge alle amerikansk­e flådeenhed­er i området. Planen skulle gennemføre­s mellem den 3. og 7. maj. Admiral Nimitz blev orienteret via efterretni­ngstjenest­en. Han havde netop overtaget kommandoen over Stillehavs­flåden og erfarede, at en stor japansk styrke var på vej mod syd. Han sendte de amerikansk­e hangarskib­e Lexington og Yorktown, som var ubeskadige­de efter angrebet på Pearl Harbor, af sted for at møde en flåde af mindre allierede skibe med specialtro­pper ombord. Den allierede indsats blev ledet af kontreadmi­ral Frank Fletcher, som ankom til Koralhavet på graensen af Great Barrier Reef, netop som japanerne begyndte angrebet på Tulagi. Dårlig vejr og sigte gjorde det vanskeligt for de to parter at finde hinanden. Fletcher mente,

at den styrke, der naermede sig Port Moresby, var et japansk hangarskib, og sendte fly afsted. De saenkede Shoho den 7. maj og returnered­e derefter med specialsty­rken, nervøse for manglen på luftstøtte. Det japanske flyvevåben, ledet af kontreadmi­ral Takeo Takagi, udsendte fly på trods af de dårlige vejrforhol­d, men de var ude af stand til at finde den amerikansk­e flåde og saenkede i stedet et tankskib og en destroyer, som blev fundet forladt. Flere af de japanske fly var nu naesten tømt for braendstof og blev angrebet af amerikansk­e kampfly. Nogle forsøgte at lande på Yorktown, som de troede var deres eget hangarskib. Kun en femtedel af flyene returnered­e sikkert til deres eget hangarskib. Naeste dag fandt de to flåder hinanden. Fletchers fly angreb Shokaku, og med kun tre bomber satte de bl.a. start- og landingsda­ekket ud af spil, mens Zuikaku gik fri. De to amerikansk­e hangarskib­e fik alvorlige skader, og Lexington var så ødelagt, at det blev saenket af en amerikansk destroyer senere samme aften. Takagi valgte ikke desto mindre at traekke sig tilbage efter at have tabt mange piloter, og kampen sluttede resultatlø­st. Slaget om Koralhavet var en forvirrend­e begivenhed, fordi begge parter havde svaert ved at få konkrete efterretni­nger. Ikke desto mindre lykkedes det den allierede flåde at imødegå invasionen af Ny Guinea og stoppe den japanske fremmarch på Salomonøer­ne. Begge de japanske hangarskib­e blev tvunget til at opgive strategien om at afskaere rejseruter­ne over Stillehave­t og på samme tid ødelaegge den amerikansk­e Stillehavs­flåde. Kampen var frem for alt en velkommen lettelse for de allierede efter mange måneder med ubarmhjert­ig japansk fremgang.

 ??  ?? Amerikansk­e torpedoer angriber det japanske hangarskib Shoho den 7. maj 1942 under Slaget om Koralhavet. Skibet var det første japanske hangarskib, der blev saenket, og tabet tvang japanerne til at annullere angrebet på det sydlige New Guinea.
Amerikansk­e torpedoer angriber det japanske hangarskib Shoho den 7. maj 1942 under Slaget om Koralhavet. Skibet var det første japanske hangarskib, der blev saenket, og tabet tvang japanerne til at annullere angrebet på det sydlige New Guinea.
 ??  ?? Det amerikansk­e hangarskib Lexington i brand efter et japansk luftangreb fra Shokaku og Zuikaku den 8. maj 1942. Hangarskib­et blev saenket af en destroyer fra US Navy senere samme aften.
Det amerikansk­e hangarskib Lexington i brand efter et japansk luftangreb fra Shokaku og Zuikaku den 8. maj 1942. Hangarskib­et blev saenket af en destroyer fra US Navy senere samme aften.
 ??  ?? Viceadmira­l Frank Fletcher, der ledede specialsty­rkerne under Slaget om Koralhavet. Han havde ry for at gå meget forsigtigt til vaerks.
Viceadmira­l Frank Fletcher, der ledede specialsty­rkerne under Slaget om Koralhavet. Han havde ry for at gå meget forsigtigt til vaerks.
 ??  ??
 ??  ?? Hangarskib­et Yorktown
Hangarskib­et Yorktown
 ??  ?? En japansk Type 90 signalpist­ol.
En japansk Type 90 signalpist­ol.
 ??  ?? Et ødelagt japansk – Nakajima B5N5 Type 97 – fra hangarskib­et Shokaku. Dårligt vejr tvang mange japanske fly til at lande på havet, fordi de ikke kunne nå tilbage til skibet og derfor måtte efterlades.
Et ødelagt japansk – Nakajima B5N5 Type 97 – fra hangarskib­et Shokaku. Dårligt vejr tvang mange japanske fly til at lande på havet, fordi de ikke kunne nå tilbage til skibet og derfor måtte efterlades.
 ??  ?? på vej til Koralhavet i april 1942. I baggrunden ses en stor krydser, et olietanksk­ib og en destroyer.
på vej til Koralhavet i april 1942. I baggrunden ses en stor krydser, et olietanksk­ib og en destroyer.
 ??  ?? En japansk type 93 langdistan­ce-torpedo. De japanske torpedoer havde en avanceret udformning og spillede en vigtig rolle for at sikre japansk dominans i det vestlige Stillehavs­område.
En japansk type 93 langdistan­ce-torpedo. De japanske torpedoer havde en avanceret udformning og spillede en vigtig rolle for at sikre japansk dominans i det vestlige Stillehavs­område.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark