Historien om 2 verdenskrig

Slaget ved Midway

-

Fiaskoen i Slaget om Koralhavet overbevist­e admiral Isoroku Yamamoto om, at japanerne var nødt til at vise beslutsomh­ed over for den amerikansk­e Stillehavs­flåde for at forhindre yderligere amerikansk aktivitet mod vest i Stillehave­t. Den lille ø Midway, midt imellem Japan og Hawaii, blev valgt som mål. Den var ikke saerlig vigtig, men aktionen skulle definitivt knuse fjendens indflydels­e. Forberedel­ser til »Operation MI« startede i begyndelse­n af maj lige før kampene i Koralhavet. Midway blev annekteret af USA i 1859, befolket i 1903 og gjort til en lille flåde- og flybase i 1940. Den japanske flåde havde fem angrebsgru­pper: et hangarskib under ledelse af viceadmira­l Nagumo, en besaettels­esstyrke med bl.a. syv slagskibe (herunder Yamamotos 72.000 tons flagskib Yamato, som skulle fjerne den amerikansk­e flåde), en styrke, der skulle indtage to af øerne i øgruppen Aleuterne i nord, og endelig en svaerm af ubåde. Datoen for angrebet på Midway blev sat til den 5. juni i Japan (den 4. juni i USA). Japanske efterretni­nger om de amerikansk­e styrker var beskedne. Man antog, at de sidste to hangarskib­e efter Slaget om Koralhavet var sendt sydpå for at beskytte Australien. Dette var den første af flere japanske fejlvurder­inger. Nimitz havde to hangarskib­e, Hornet og Enterprise, og takket vaere en hurtig reparation var Yorktown også tilgaengel­ig den

31. maj. Styrken blev sat under kommando af

admiral Fletcher, og Raymond Spruance fik ansvaret for hangarsksi­bene. Amerikaner­ne havde nu 3 hangarskib­e, 8 krydsere og 15 destroyere at line op mod japanernes 4 hangarskib­e, 7 slagskibe, 12 krydsere og 44 destroyere. Den eneste store fordel, amerikaner­ne havde, var efterretni­ngstjenest­en – og uden den havde de ikke vundet kampen. Kodeeksper­terne kunne tyde den japanske hovedkode, JN-25, og den 21. maj var det kendt, at operatione­n gjaldt Midway. Et par dage senere kendte amerikaner­ne også det praecise tidspunkt for angrebene på Midway og Aleuterne. Den amerikansk­e strategi var at sejle hangarskib­sflåden nord for Midway uden for japanernes raekkevidd­e. Så snart de japanske enheder blev identifice­ret fra Midway, var planen at angribe dem med bølger af torpedoer og fly. De måtte undgå det enorme flådeslag, som Yamamoto var ude efter. Slaget udgjorde en stor risiko for amerikaner­ne, der var i klart mindretal med både skibe og fly. Heldigvis opdagede japanerne først Spruances styrker laenge efter angrebet på Midway, og de japanske hangarskib­e blev udsat for farlige angreb, når deres fly skulle tanke op på daekket. Amerikaner­nes torpedofly var for langsomme og styrken blev staerkt reduceret, men ca. 50 fly, som ikke blev opdaget af japanerne, havde bomber nok til at skabe ravage og forvirring på det japanske hangarskib. Tidligt naeste morgen var alle japanske hangarskib­e – Hiryu, Kaga, Soryu og Nagumo – samt flagskibet Akagi saenket. Yamamoto beordrede sine slagskibe til at angribe og ødelaegge fjenden, men i tyk tåge var det umuligt at finde dem, og uden luftbistan­d var skibene svaert udsatte. Yorktown blev ødelagt af fly og saenket af en ubåd tre dage senere, men japanerne fik ikke gennemført planen om et altafgøren­de slag mod amerikaner­nes flåde. Højtståend­e japanske ledere indrømmede senere, at dette var vendepunkt­et i Japans krigsindsa­ts. I 1943 og 1944 blev der bygget syv hangarskib­e på japanske skibsvaerf­ter. USA byggede 90. Naesten tre fjerdedele af Japans elitepilot­er var enten døde eller sårede, og de blev aldrig erstattet på en tilfredsst­illende måde.

»Den eneste store fordel, amerikaner­ne havde, var efterretni­ngstjenest­en – og uden den havde de ikke vundet kampen«

 ??  ?? Følgerne af et japansk aflednings­angreb på den hollandske havn på Aleuterne ud for Alaska den 3. juni 1942. Japanerne håbede, at amerikansk­e flådeskibe ville blive sendt nordpå, så de frit kunne angribe Midway.
Følgerne af et japansk aflednings­angreb på den hollandske havn på Aleuterne ud for Alaska den 3. juni 1942. Japanerne håbede, at amerikansk­e flådeskibe ville blive sendt nordpå, så de frit kunne angribe Midway.
 ??  ??
 ??  ?? Amerikansk­e Dauntless-bombefly angriber den japanske flåde under Slaget ved Midway. Midt i billedet ses en braendende japansk krydser, Mikuma, der var kollideret med et andet japansk skib. Bombeflyen­e påførte den japanske flåde store skader.
Amerikansk­e Dauntless-bombefly angriber den japanske flåde under Slaget ved Midway. Midt i billedet ses en braendende japansk krydser, Mikuma, der var kollideret med et andet japansk skib. Bombeflyen­e påførte den japanske flåde store skader.
 ??  ?? Et braendende olietanksk­ib på øen Midway under den japanske operation den 4. juni. Trods japanske luftangreb lykkedes det fly fra hangarskib­et Hornet at lande og påfylde braendstof på øen under kampen.
Et braendende olietanksk­ib på øen Midway under den japanske operation den 4. juni. Trods japanske luftangreb lykkedes det fly fra hangarskib­et Hornet at lande og påfylde braendstof på øen under kampen.
 ??  ??
 ??  ?? Den japanske krydser Mikuma i brand efter et luftangreb fra hangarskib­et Enterprise den 6. juni 1942. Et skadet amerikansk F4F Us-kampfly på basen på Midway dagen efter Japans angreb om morgenen den 4. juni 1942. Midway blev af japanerne betragtet som et springbrae­t til angreb på Hawaii.
Den japanske krydser Mikuma i brand efter et luftangreb fra hangarskib­et Enterprise den 6. juni 1942. Et skadet amerikansk F4F Us-kampfly på basen på Midway dagen efter Japans angreb om morgenen den 4. juni 1942. Midway blev af japanerne betragtet som et springbrae­t til angreb på Hawaii.
 ??  ?? Det amerikansk­e hangarskib Yorktown blev ramt af japanske torpedobom­bere i to angreb den 4. juni 1942. Det fik staerk slagside og måtte evakueres.
Det amerikansk­e hangarskib Yorktown blev ramt af japanske torpedobom­bere i to angreb den 4. juni 1942. Det fik staerk slagside og måtte evakueres.
 ??  ?? Et japansk torpedobom­befly letter fra et hangarskib. Selv om de japanske piloter var toptraened­e, blev naesten tre fjerdedele af dem draebt eller såret under Slaget ved Midway.
Et japansk torpedobom­befly letter fra et hangarskib. Selv om de japanske piloter var toptraened­e, blev naesten tre fjerdedele af dem draebt eller såret under Slaget ved Midway.
 ??  ?? UNDER: Skulderstr­op fra underoffic­er i den japanske flåde.
UNDER: Skulderstr­op fra underoffic­er i den japanske flåde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark