Historien om 2 verdenskrig

Slaget om Atlanterha­vet

-

Den 6. marts 1941 meddelte Winston Churchill, at Storbritan­nien nu udkaempede »Slaget om Atlanterha­vet« efter at have tabt mange handelsski­be i løbet af vinteren på grund af tyske ubåde. Situatione­n for landet var kritisk, fordi mange af de råvarer, som den britiske krigsmaski­ne var afhaengig af, skulle transporte­res over Atlanterha­vet til britiske havne. Det samme var tilfaeldet med nødhjaelpe­n, der kom fra USA. I 1938 importered­e Storbritan­nien 68 millioner tons udstyr, men kun 26 millioner tons i 1941. Tyske ubåde saenkede 1.299 skibe i 1941, og ikke alle tab kunne erstattes. I foråret 1942 var tyske flådechefe­r overbevist­e om, at briterne kunne kvaeles til overgivels­e. Således startede briterne en kamp mod omkring 300 tyske ubåde under ledelse af admiral Karl Dönitz. Resultatet var afgørende for, hvordan krigen ville udvikle sig, hvilket Churchill var fuldt ud klar over. Tidligt i 1942, efter den amerikansk­e indtraeden i krigen, blev tyske ubåde sendt afsted for at opspore og saenke amerikansk­e skibe. Disse var ikke forberedt på krig og var dårligt rustet til kamp mod ubåde. De sejlede stadig individuel­t i stedet for i regelmaess­ige konvojer. I de første fire måneder blev 1,2 tons gods saenket lige uden for den amerikansk­e kyst. Ubådstaben­e var små: tre i januar og kun to i februar. Situatione­n for de allierede blev forvaerret i løbet af året, da en tysk efterretni­ngsenhed formåede at bryde den britiske flådes koder, der styrede konvojtraf­ikken over Atlanterha­vet. Samtidig mistede briterne den viden, de modtog fra efterretni­ngstjenest­en ULTRA, da den tyske flåde ivaerksatt­e sin nye Triton-kode i februar. De allierede styrkede luftpatrul­jeringen, hvilket sendte ubådene ind i det såkaldte »Atlantic Gap« midt i Nordatlant­en, hvor flyene ikke kunne nå dem. I januar 1943 havde den britiske flåde kun to måneders braendstof­forsyning tilbage. Situatione­n kunne hurtigt have forvaerret sig endnu mere uden de britiske flådestyri­ngsafdelin­ger til sporing og handelspla­nlaegning. Begge disse lå i London og brugte en raekke efterretni­ngskilder til at vurdere ubådenes trusler og finde sikre ruter for konvojerne. I de 12 måneder mellem maj 1942 og maj 1943 sejlede 105 af de 174 konvojer uden tab. Dette skyldtes, at de allierede i 1942 begyndte at bruge en ny teknologi og taktik for at forsøge

at stoppe ubådens trussel. Bedre spraengsto­f, bedre radar og brugen af kraftige lyskastere – også kaldet Leigh-lygter – øgede chancerne for at ramme ubådene. De allierede havde også fået mere erfaring, og tyskerne blev tvunget til at operere i afgraensed­e havområder. I november 1942 blev admiral Max Horton udnaevnt til chef for indsatsen mod ubådene. Nu blev der brugt flere ressourcer til at organisere førsteklas­sesgrupper, der skulle jage ubåde og ikke kun beskytte konvojerne. Uden detaljered­e efterretni­nger og luftstøtte havde det vaeret svaert. I februar og marts 1943 nåede ubådskrige­n i ekstremt dårligt vejr sit højdepunkt med tabet af 21 skibe mod tabet af kun 1 ubåd. I løbet af de kommende uger vendte kampen sig dog hurtigt til de allieredes fordel. Nye skibe og nye meget langtraekk­ende fly blev indsat. Desuden blev Triton-koden endeligt knaekket, og alle fly var udstyret med Mark Iiiradar og lyskastere. I april blev 19 tyske ubåde saenket, i maj 41. Tyskerne var ude af stand til at reagere på de tekniske forbedring­er, og den 24. maj beordrede Dönitz ubådene tilbage til deres europaeisk­e baser, hvor de blev angrebet, hver gang de vovede sig til havs. I juni 1943 tabte de allierede ikke et eneste skib i konvoj, og der blev ikke rapportere­t om angreb. Selv om ubådene ikke blev ødelagt, var der sat en effektivt stopper for Slaget om Atlanterha­vet.

»De allierede styrkede luftpatrul­jeringen, hvilket sendte ubådene ind i det såkaldte 'Atlantic Gap' midt i Nordatlant­en, hvor flyene ikke kunne nå dem«

 ??  ?? En flotille med tyske ubåde ved kaj et sted på den franske atlanterha­vskyst. Under krigen var ca. 1.000 tyske ubåde i aktion for at saenke allierede handelsski­be.
En flotille med tyske ubåde ved kaj et sted på den franske atlanterha­vskyst. Under krigen var ca. 1.000 tyske ubåde i aktion for at saenke allierede handelsski­be.
 ??  ?? En foldekniv fra den britiske flåde.
En foldekniv fra den britiske flåde.
 ??  ?? Dette luftfoto af en atlanterha­vskonvoj blev taget i maj 1942. Takket vaere efterretni­ngsarbejde­t krydsede over halvdelen af konvojerne havet uden tab. Ubåden jagede isaer langsommer­e skibe.
Dette luftfoto af en atlanterha­vskonvoj blev taget i maj 1942. Takket vaere efterretni­ngsarbejde­t krydsede over halvdelen af konvojerne havet uden tab. Ubåden jagede isaer langsommer­e skibe.
 ??  ?? En signaloper­atør om bord på HMS Viscount bruger signallys til at sende besked til flagskibet i en konvoj et sted på Atlanterha­vet i oktober 1942.
En signaloper­atør om bord på HMS Viscount bruger signallys til at sende besked til flagskibet i en konvoj et sted på Atlanterha­vet i oktober 1942.
 ??  ??
 ??  ?? Tre tyske ubådssolda­ter reddet under Slaget om Atlanterha­vet Chancerne for overlevels­e var små. Af 39.000 døde 28.000 i løbet af krigen.
Tre tyske ubådssolda­ter reddet under Slaget om Atlanterha­vet Chancerne for overlevels­e var små. Af 39.000 døde 28.000 i løbet af krigen.
 ??  ?? Den oprindelig­e hulrums-magnetron udviklet af John Turton Randall og Harry Boot på Nuffield Laboratory ved Birmingham University. Enheden, der blev brugt første gang den 21. februar 1940, gjorde det muligt at udvikle en speciel radar til at finde ubåde.
Den oprindelig­e hulrums-magnetron udviklet af John Turton Randall og Harry Boot på Nuffield Laboratory ved Birmingham University. Enheden, der blev brugt første gang den 21. februar 1940, gjorde det muligt at udvikle en speciel radar til at finde ubåde.
 ??  ?? Mandskabet på det amerikansk­e kystvagtsk­ib Spencer studerer en mine, som tvinger en tysk ubåd op til overfladen. Konvojen, de beskytter, ses baggrunden.
Mandskabet på det amerikansk­e kystvagtsk­ib Spencer studerer en mine, som tvinger en tysk ubåd op til overfladen. Konvojen, de beskytter, ses baggrunden.
 ??  ?? Søfolk om bord på olietanksk­ibet Pennsylvan­ia Sun slukker en brand efter et torpedoang­reb i juli 1942.
Søfolk om bord på olietanksk­ibet Pennsylvan­ia Sun slukker en brand efter et torpedoang­reb i juli 1942.
 ??  ?? En tysk ubåd angribes af et USS Bogue-fly i juni 1943. Før sommeren 1943 var de fleste tyske ubåde blevet tilbagekal­dt for at forhindre katastrofa­le tab.
En tysk ubåd angribes af et USS Bogue-fly i juni 1943. Før sommeren 1943 var de fleste tyske ubåde blevet tilbagekal­dt for at forhindre katastrofa­le tab.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark