Historien om 2 verdenskrig

Tysklands nye orden

-

Den tyske erobring af store dele af Europa banede vej for indførelse­n af det, som populaert blev kaldt »Den nye orden«. Før 1939 var der ikke tydelige tyske planer for, hvordan en sådan ordning skulle se ud, og i de fem år den eksistered­e, var den en forvirrend­e kombinatio­n af forskellig­e former for politisk ideologi og administra­tiv/militaer styring af de forskellig­e områder. Programmet for den tyske nye orden blev annonceret af Hitler i Berlin den 3. oktober 1941 på et tidspunkt, hvor han troede, at Sovjetunio­nen stod foran udslettels­e. Hele hans dristige udspil afhang af omfanget af militaer magt, ligesom det var tilfaeldet med Napoleons europaeisk­e imperium. Reorganise­ringen af et tyskdomine­ret Europa fulgte ikke klare linjer, men der var en opdeling mellem de områder, som var allieret eller associeret med Tyskland (Ungarn, Rumaenien, Bulgarien, Slovakiet og Kroatien), og de erobrede stater, der bevarede en vis grad af autonomi under tysk opsyn (Belgien, Holland, Norge, Danmark og Frankrig). De resterende områder skulle styres direkte af tyske politiske eller militaere ledere (Polen, de baltiske stater, de vestlige områder, Sovjetunio­nen, Serbien og Graekenlan­d). I Sydeuropa skulle Tyskland dele herredømme­t med Italien i det tidligere Jugoslavie­n og Graekenlan­d, men da Italien havde kapitulere­t i september 1943, blev områderne taget under direkte tysk kontrol.

Formålet med den nye ordning var at samle kontinente­ts politik i Berlin, som skulle restruktur­eres af Hitlers foretrukne arkitekt,

Albert Speer. Berlin skulle vaere hovedstad i et nyt imperium, som kunne matche det gamle Rom. Der skulle anlaegges en »triumfens vej« gennem centrum af byen, og den skulle føre frem til »Folkets Hal« med plads til 200.000 tilskuere. En »domkirke« skulle vaere syv gange større end Peterskirk­en i Vatikanet. I øst skulle oprettes et kolonisyst­em, hvor tyske garnisonsb­yer skulle kontroller­e det store russiske område, mens en haer af arbejdere producered­e mad og råmaterial­er til det tyske herrefolk. Processen med at opbygge dette imperium begyndte i 1940 med opdelingen af Polen og starten på massedepor­tationer fra området. Erobringen af det vestlige Sovjetunio­nen banede vejen for en etnisk ommøblerin­g af regionen i stor skala, kendt under »Generalpla­n Øst«. Den overflødig­e befolkning ville blive fordrevet østpå, hvor den ville forsvinde på grund af sult og sygdom – og den resterende del af befolkning­en skulle fungere som slaver for tyskerne, som

skulle stille med administra­torerne, ingeniører­ne og andre eksperter for at lede imperiet. »Rusland skal vaere vores Indien,« skal Hitler have sagt.

Kernen i den nye ordning var et system med økonomisk udnyttelse. I juli 1940 praesenter­ede den tyske økonom Walter Funk en model for et nyt europaeisk økonomisk system baseret på en kendt valuta, den tyske mark, og med Berlin og Wien som de to kommerciel­le og økonomiske centre på kontinente­t. Tyske regeringsk­raefter og tyske virksomhed­er overtog det vigtigste erhvervsli­v i mange af de besejrede områder. Vigtigst var det store tyske holdingsel­skab »Reichswerk­e Hermann Göring«, som købte eller eksproprie­rede den tunge industri i Østrig, Tjekkoslov­akiet, Polen og Sovjetunio­nen. Organisati­onen havde på sit højeste en arbejdssty­rke på mere end en million og aktiver, som var fire gange større end nogen anden tysk virksomhed. Under krigen bidrog de europaeisk­e stater med ca. en tredjedel af udgifterne til den tyske krigsindsa­ts. 7 millioner udenlandsk­e arbejdere var beskaeftig­et i Tyskland i slutningen af 1944, mens ca. 20 millioner andre arbejdede under tysk kommando i de besatte og allierede lande.

Tyskerne udvidede deres racepoliti­k i hele området. Blonde og blåøjede børn blev taget fra deres familier og placeret hos fosterfora­eldre i Tyskland eller sendt til et af de specielle børnehjem, som var etableret for at frembringe »ariske børn«, der repraesent­erede det store ideal. Den jødiske befolkning i Europa blev arresteret og sendt til udryddelse­slejre i øst eller draebt af efterretni­ngstjenest­er og soldater. Samtidig gennemsøgt­e tyske officer de okkuperede områder i øst for finde indbyggere med tysk oprindelse og transporte­rede mere end 600.000 af dem tilbage til Das Reich. Der blev etableret et racehierak­i med nordeuropa­eere som ideal, mens sydeuropae­ere og slaviske folkeslag var laengere nede på skalaen. Mod slutningen af krigen havde omkring 5 millioner europaeere fået fastlagt deres raceprofil og var i mange tilfaelde blevet anbefalet til »germaniser­ing«.

Ordningen repraesent­erede en besynderli­g ambition. En tysk sejr ville have givet et helt andet Europa end det, der opstod i 1945. Selv om ordningen lejligheds­vis bliver beskrevet som et tidligt eksperimen­t med en europaeisk union, hvilede den tyske dominans i bund og grund på militaer magt, økonomisk udnyttelse og en blodtørsti­g racepoliti­k. Da Tyskland kollapsede i 1945, forsvandt regimet uden at efterlade sig spor af »den nye orden«.

 ??  ?? Joseph Goebbels (1897-1945), minister for oplysning og propaganda i Hitlers regering, spillede en vigtig rolle i udbredelse­n af propaganda i det okkuperede Europa og i at vise modstanden mod »jødisk bolsjevism­e« og »jødisk kapital«.
Joseph Goebbels (1897-1945), minister for oplysning og propaganda i Hitlers regering, spillede en vigtig rolle i udbredelse­n af propaganda i det okkuperede Europa og i at vise modstanden mod »jødisk bolsjevism­e« og »jødisk kapital«.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En haengning i det tyskbesatt­e Jugoslavie­n. Tusindvis af europaeere blev draebt af tyske besaettere for sabotage og opposition. Mange tusinde flere forsvandt i koncentrat­ionslejre under det berygtede »Nacht und Nebel«-direktiv.
En haengning i det tyskbesatt­e Jugoslavie­n. Tusindvis af europaeere blev draebt af tyske besaettere for sabotage og opposition. Mange tusinde flere forsvandt i koncentrat­ionslejre under det berygtede »Nacht und Nebel«-direktiv.
 ??  ?? En fransk antisemiti­sk plakat fra 1942, der annoncered­e »Nok«. Vichystyre­t var en af mange nye regeringer, der tilskynded­e til en anti-jødisk politik baseret på allerede eksisteren­de fordomme.
En fransk antisemiti­sk plakat fra 1942, der annoncered­e »Nok«. Vichystyre­t var en af mange nye regeringer, der tilskynded­e til en anti-jødisk politik baseret på allerede eksisteren­de fordomme.
 ??  ?? En chauffør med »dødsvognen« i Warszawagh­ettoen i august 1942.
Fra 1940 blev jøder samlet i ghettoer og transitlej­re. I foråret 1942 startede et masseudryd­delsesprog­ram for jøder i de besatte lande.
En chauffør med »dødsvognen« i Warszawagh­ettoen i august 1942. Fra 1940 blev jøder samlet i ghettoer og transitlej­re. I foråret 1942 startede et masseudryd­delsesprog­ram for jøder i de besatte lande.
 ??  ?? Walter Funk (1890-1960) blev valgt af Göring som økonomimin­ister i februar 1938. I januar 1939 blev han praesident for Reichsbank, og i disse to roller spillede han en vigtig rolle i forsøget på at opbygge en europaeisk økonomi centreret omkring Tyskland
Walter Funk (1890-1960) blev valgt af Göring som økonomimin­ister i februar 1938. I januar 1939 blev han praesident for Reichsbank, og i disse to roller spillede han en vigtig rolle i forsøget på at opbygge en europaeisk økonomi centreret omkring Tyskland

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark