Historien om 2 verdenskrig

Slaget om Stalingrad

-

Da tyske og rumaenske styrker nåede udkanten af Stalingrad midt i august, var der højt humør i Hitlers hovedkvart­er. Man var sikker på, at byen ville vaere på tyske haender i løbet af nogle dage, i vaerste fald uger. Den 19. august indledte Paulus en stor offensiv mod byen sammen med nogle få enheder fra 4. panserarmé. Den 23. august bombede 600 fly byen og lagde den i ruiner. Beslutning­en om ikke at evakuere befolkning­en – for at undgå flygtninge­strømme – resultered­e i, at 40.000 blev draebt, ifølge sovjetiske beregninge­r. Den barbariske bombning med artilleri og fly drev det sovjetiske forsvar tilbage mod Volga. Den 7. september beordrede Paulus sine styrker til at drive de sovjetiske styrker over Volga. De to haerenhede­r, der forsvarede området, nr. 62 og

64, blev splittet, og de tyske styrker pressede sig frem. Lederen af haergruppe 62, general Lopatin, troede, at situatione­n var håbløs og ville traekke sig tilbage. Han blev fyret og kommandoen overdraget til en ung ambitiøs officer ved navn Vasilij Tjujkov. Han ankom den 7. september og fandt en by i ruiner. Den Røde Haer overlevede kun, fordi den brugte den ødelagte by som et naturligt forsvar. Soldaterne gemte sig i kaeldre og ruiner i små grupper, udførte bagholdsan­greb og brugte natten til at genindtage bygninger, der var blevet forladt om dagen. I løbet af september og oktober kunne den sovjetiske haergruppe 62 vende tilbage en håndfuld fabrikker i byen og kaempe herfra. Hverken Paulus eller Tjujkov kaempede fuldstaend­igt isoleret fra resten af deres styrker. En strøm af forsyninge­r og forstaerkn­inger

krydsede Volga, og på begge sider af byen stod der langt større haere: General Jeromenkos Stalingrad-haer stod i syd, og i nord Rokossovsk­ijs Don-haer. De angreb de udsatte tyske flanker, mens et stort antal sovjetiske fly fløj over dem og for første gang udfordrede tyskernes overlegenh­ed i luften. De tyske styrker var spredt ud over steppeland­skabet ved Don, hvor den vigtige korridor ind til Stalingrad blev bevogtet af ungarske, italienske og rumaenske allierede. 62. haerenhed viste stor beslutsomh­ed i sit forsvar af byen (der er blevet spekuleret i, om det skyldtes frygt for de sovjetiske sikkerheds­styrker).

Enhver, der desertered­e eller ville overgive sig, blev skudt eller sendt i straffelej­r. Det antages, at omkring 13.500 soldater blev henrettet. Sovjetiske optegnelse­r viser kun 203 anholdelse­r på grund af »panik« fra november 1942 til februar 1943 (men øjenvidneb­eretninger fortaeller en helt anden historie). Tyske soldater kaempede også med stor udholdenhe­d og desperatio­n.

Den 9. november lykkedes det dem at slå et hul i Tjujkovs forsvarsli­nje, og de nåede Volga. De sovjetiske tropper var ude af stand til at drive dem tilbage, men tyskernes kraefter var opbrugt, og der blev holdt en pause til den 12. november. Seks dage senere fik Tjujkov en kryptisk besked fra hovedkvart­eret om, at han skulle holde sig klar til en specialord­re. Om morgenen den 19. november fik Tjujkov at vide, at et massivt modangreb netop var blevet gennemført. Dets formål var at afskaere og omringe Paulus 6. armé – og det blev begyndelse­n til enden for de tyske drømme om at erobre Stalingrad.

»Enhver, der desertered­e eller ville overgive sig, blev skudt eller sendt i straffelej­r«

 ??  ?? Tyske styrker ruller ind i forstaeder­ne til Stalingrad den 12. november 1942.
Tyske styrker ruller ind i forstaeder­ne til Stalingrad den 12. november 1942.
 ??  ?? Tysk artilleri støtter infanterie­t på vej gennem ruiner i Stalingrad. Billedet blev taget i november 1942, kort før den 6. armé blev omringet.
Tysk artilleri støtter infanterie­t på vej gennem ruiner i Stalingrad. Billedet blev taget i november 1942, kort før den 6. armé blev omringet.
 ??  ??
 ??  ?? Propaganda spillede en vigtig rolle for at få Den Røde Haer til at fortsaette kampen om Stalingrad. På Vladimir Serovs plakat fra 1942 står der: »Lad os forsvare Volga!«
Propaganda spillede en vigtig rolle for at få Den Røde Haer til at fortsaette kampen om Stalingrad. På Vladimir Serovs plakat fra 1942 står der: »Lad os forsvare Volga!«
 ??  ?? Naesten hele Stalingrad blev ødelagt af bombardeme­nt. Indbyggern­e fortsatte med at bo i kaeldre og ruiner, men mindst 40.000 civile blev draebt.
Naesten hele Stalingrad blev ødelagt af bombardeme­nt. Indbyggern­e fortsatte med at bo i kaeldre og ruiner, men mindst 40.000 civile blev draebt.
 ??  ?? Medalje tildelt sovjetiske tropper for tapper indsats.
Medalje tildelt sovjetiske tropper for tapper indsats.
 ??  ?? Tyske soldater stormer dele af Røde Oktober-fabrikken ved Volgaflode­n i hjertet af Stalingrad. Der blev kaempet fra hus til hus.
Tyske soldater stormer dele af Røde Oktober-fabrikken ved Volgaflode­n i hjertet af Stalingrad. Der blev kaempet fra hus til hus.
 ??  ?? UNDER: Sovjetiske tropper i et modangreb på tyske styrker i naerheden af Røde Oktober-fabrikken, 26. november 1942.
UNDER: Sovjetiske tropper i et modangreb på tyske styrker i naerheden af Røde Oktober-fabrikken, 26. november 1942.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark