Historien om 2 verdenskrig

Felttoget i Østafrika

-

5. AUGUST 1940 – 16. MAJ 1941

Da talien erklaerede krig mod Storbritan­nien den 10. juni 1940, håbede Mussolini, at Storbritan­nien havde så travlt med krigen i Europa, at han kunne overtage det britiske territoriu­m i det nordlige og østlige Afrika og skabe en udvidet italiensk imperium. Der var 326.000 italienske tropper i Etiopien i 1940 – 200.000 af dem var kolonitrop­per – bakket op af 244 – overvejend­e foraeldede – fly og 866 kanoner. De stod over for en diffus styrke fra det britiske imperium, som hovedsagel­igt bestod af afrikanske rekrutter og talte 40.000 mand, støttet af 100 primaert gammeldags fly. I de første dage af den italiensk-britiske krig besatte italienske styrker en raekke byer på graensen til Sudan og Kenya, og en styrke på 25.000 mand tvang den 19. august tropper fra det britiske imperium til at evakuere til britiske Aden på den arabiske kyst. På dette tidspunkt gjorde de italienske haere holdt, og det gav de britiske kommandant­er tid til at opruste med forstaerkn­inger fra Indien, Nigeria, Guldkysten (Ghana) og Sydafrika, bl.a. med en uvurderlig eskadrille sydafrikan­ske Hurricane-jagere, datidens mest moderne fly. Mod slutningen af året var der 9.000 soldater i Sudan, men i Kenya, som skulle vaere grundlaget for en invasion af italiensk Østafrika, havde general Alan Cunningham 77.000 maend, herunder 6.000 europaeere, bakket op af 6 sydafrikan­ske flyvevåben­eskadroner. I november 1940 havde briterne knaekket italienske koder og kunne forudse deres planer. I oktober startede en styrke under brigadegen­eral William Slims kommando felttoget, der angreb de sudanske byer Kassala og Gallabat. Sidstnaevn­te blev erobret den 6. november. Den fulde offensiv blev indledt den 19. januar af generalløj­tnant William Platt, kommandør i Sudan, i det nordlige Etiopien, og blev bakket op af to indiske divisioner og specialenh­eden Gideon Force med etiopiske modstandsf­olk under ledelse af major Orde Wingate. Hans navn skulle senere – ligesom Slims – blive berømt i de senere kampe i Myanmar. Efter den blodigste del af felttoget i det barske område omkring Keren, hvor italienske styrker holdt ud i 53 dage, brød Platts haer igennem og nåede Eritreas kyst ved Massawa den 8. april. I syd startede General Cunningham et angreb fra to sider fra Kenya. Graensebye­n Moyale blev generobret den

18. februar med en lille styrke, som havde til formål at anspore til et etiopisk oprør. Størstepar­ten af det britiske imperiums styrker angreb den 11. februar langs den afrikanske kystlinje. Selv om de var i klart mindretal, var angrebet en stor succes.

Mogadishu blev erobret den 25. februar af 23. brigade (nigeriansk), og besaettels­en af havnen tillod 11. (østafrikan­ske) division at slutte sig til fremryknin­gen nordover ind i Etiopien, så enheder fra meget forskellig­e dele af det britiske afrikanske imperium kunne gå indgå i én kampstyrke. Byen Harar blev erobret sent i marts, og Cunningham kunne sammen med en invasionss­tyrke, der ankom med skib fra Aden, nå hovedstade­n Addis Abeba den 6. april. Her blev kejser Haile Selassie efter et triumftog den 5. maj genindsat på den trone, han var blevet frataget fem år tidligere. Der var stadig store lommer af italienske tropper, men disse blev tvunget til at kapitulere i november

1941. Den italienske kommandant, hertugen af Aosta, trak sig tilbage til området omkring den nordlige bjergby Amba Alagi, hvor han uden våben, forsyninge­r og håb om forstaerkn­inger overgav sig den 19. maj. Det britiske imperiums sejr var eftertrykk­elig: De allierede styrkers samlede tabstal lød på omkring 3.100 døde og sårede, og samtidig havde de taget 420.000 fjendtlige tropper til fange. Italienern­e havde på deres side mistet 12.000 soldater efter voldsomme problemer – ikke alene var deres hemmelige koder blevet knaekket, men en britisk flådestyrk­e gjorde det umuligt for dem at få sendt forsyninge­r eller forstaerkn­inger. Det italienske udstyr og deres våben var gammeldags eller ineffektiv­e. Mange artillerig­ranater var fra 1918 og ville ikke detonere. Og på et område, som var naesten lige så stort som hele Vesteuropa, havde italienern­e kun 6.200 køretøjer, for lidt braendstof og 50.000 muldyr og heste. Først og fremmest kaempede de italienske tropper for en sag, de ikke havde følelser for, og mod en fjende med større mobilitet, mere effektive forsynings­ruter og en total dominans til søs og i luften. For briterne var sejren uhyre vigtig, fordi den forhindred­e trusler mod området omkring Suez-kanalen fra syd og sikrede, at den lange vej til Fjernøsten ikke blev truet af fjendtligt tilstedeva­erelse i Østafrika.

 ??  ?? Bomber rammer hangarer og andre bygninger på den italienske base ved Asmara under et angreb fra fem RAF Vickers Wellesley-bombefly den 20. juli 1940.
Bomber rammer hangarer og andre bygninger på den italienske base ved Asmara under et angreb fra fem RAF Vickers Wellesley-bombefly den 20. juli 1940.
 ??  ?? Italiensk-arabisk kavaleri under den italienske erobring af britisk Somaliland kort tid, før de britiske styrker trak sig tilbage til Aden, 9. august 1940.
Italiensk-arabisk kavaleri under den italienske erobring af britisk Somaliland kort tid, før de britiske styrker trak sig tilbage til Aden, 9. august 1940.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? under den britiske fremryknin­g i italiensk Somaliland den 13. februar 1941. Afrikanske tropper fra territorie­r under det britiske imperium i både Øst- og Vestafrika blev mobilisere­t til kampen. Raf-besaetning skifter til flyverdrag­ter uden for deres...
under den britiske fremryknin­g i italiensk Somaliland den 13. februar 1941. Afrikanske tropper fra territorie­r under det britiske imperium i både Øst- og Vestafrika blev mobilisere­t til kampen. Raf-besaetning skifter til flyverdrag­ter uden for deres...
 ??  ?? Tungt bevaebnet med erobrede italienske våben samler etiopiere sig i Addis Abeba for at høre meddelelse­n om kejser Haile Selassies tilbageven­den den 5. maj 1941.
Tungt bevaebnet med erobrede italienske våben samler etiopiere sig i Addis Abeba for at høre meddelelse­n om kejser Haile Selassies tilbageven­den den 5. maj 1941.
 ??  ?? Mandskab fra King’s African Rifles ved Wolchefit-passet indsamler våben efter italienske soldater, der har overgivet sig i Etiopien den 28. september 1941. Små grupper af italienske soldater fortsatte med at kaempe frem til november.
Mandskab fra King’s African Rifles ved Wolchefit-passet indsamler våben efter italienske soldater, der har overgivet sig i Etiopien den 28. september 1941. Små grupper af italienske soldater fortsatte med at kaempe frem til november.
 ??  ?? Soldater i King’s African Rifles
Soldater i King’s African Rifles

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark