Historien om 2 verdenskrig

Den tyske Blitzkrieg mod Storbritan­nien

-

7. SEPTEMBER 1940 – 16. MAJ 1941

De voldsomme bombardeme­nter af britiske byer begyndte med et angreb på London den 7. september 1940. Havne og andre militaere knudepunkt­er var blevet udsat for spredte bombninger siden juni. I juli blev 258 civile draebt, i august 1.075. Det første angreb i Londonområ­det kom den 18.-19.august og i det centrale London den 22.-23.august. Herefter ramte et stort angreb Liverpool den 28.-29. august. Men angrebet den 7.september var det første resultat af Hitlers ordre, som han udstedte den 5.september – en ordre om at ødelaegge industriel­le og militaere anlaeg samt byens forsynings­systemer. De 350 tyske bombefly, der angreb havnen i det østlige London to dage senere, begyndte det, der blev kendt som »Blitzkrieg«. Den tyske plan var at nedbryde Storbritan­niens evne til at føre krig og at underminer­e befolkning­ens opbakning til regeringen, men da invasionsp­lanerne blev opgivet i midten af september, fik angrebene et mere direkte politisk formål. Tyske ledere håbede, at angrebene på byerne ville tvinge Storbritan­nien til at forhandle og gøre en invasion unødvendig, og den 16. september gav Göring ordre til, at den naeste fase for alvor skulle igangsaett­es. Indtil den 5.oktober var der 35 store luftangreb, 18 af dem mod London, og alle blev udført i dagslys. De store tab tvang det tyske luftvåben til at gå over til natlige bombetogte­r, og fra begyndelse­n af oktober til den 16. maj 1941 angreb tyske fly en lang raekke vigtige byer om natten, når vejrforhol­dene tillod det. Flyenheder­ne havde fået instrukser om at angribe

specifikke mål, og de blev hjulpet af et radarsyste­m kaldet Knickebein, som arbejdede effektivt, indtil britiske forskere i november og december 1940 opfandt systemer, der kunne genere anlaegget. Blitzkrige­n var koncentrer­et om London, som blev angrebet 57 dage i traek mellem den 7. september og 2. november og derefter regelmaess­igt indtil 10. maj. Blitzens mest berømte angreb fandt sted natten til den 29. december, da en stor del af Londons centrum blev ødelagt af 136 tyske bombere. Herfra stammer det symbolske billede med flammer og røg fra St. Pauls Cathedral. Angrebene blev også rettet mod de fleste af de britiske havne og industriom­råder: Belfast i Nordirland, Glasgow i Skotland, Plymouth, Southampto­n og Portsmouth. Det angreb, der fik den største opmaerksom­hed, var imod Coventry om natten den 14.-15. november 1940, hvor 554 mennesker omkom. Ved de største angreb på London blev 18.800 tons bomber kastet – til sammenlign­ing var tallet for større angreb på andre byer 11.800 tons. Bomberne draebte i alt 43.000 mennesker og ødelagde eller beskadiged­e 1 million huse, men gjorde ingen voldsom skade på den britiske økonomi eller militaere indsats. Det britiske svar lagde vaegt på både aktiv og passiv modstand. I maj 1941 havde man 16 eskadroner med natjagere, der blev mere effektive, som kampene fortsatte. Der fandtes 1.785 tunge og lette luftvaerns­kanoner i sommeren 1940 og over 4.500 lyskastere, men disse havde begraenset effektivit­et. Mange tyske tab skyldtes ulykker, hvor besaetning­en fløj lange afstande under dårlige vejrforhol­d. Det passive forsvar blev organisere­t landsdaekk­ende med mere end 2 millioner frivillige i organisati­onen til forebyggel­se af flyangreb. De stod for bl.a. evakuering og distributi­on af gasmasker. Før 1940 var 2,5 millioner billige »Anderson-bomberum« (opkaldt efter Sir John Anderson, der var ansvarlig for civilforsv­aret) blevet produceret, og i alle byer blev der konstruere­t betonbunke­re, kaeldre og underjordi­ske rum. Ikke desto mindre var antallet af civile tab højt, og i mange byer var folk på flugt det største risikoelem­ent. Der opstod en vis demoralise­ring og stigende kriminalit­et. Regeringen kom med mange tiltag, bl.a. kunne dele af Londons undergrund­snet bruges som midlertidi­ge beskyttels­esrum, Moralen blev styrket, selv om blitzen fortsatte. Da den sluttede i maj 1941, var Storbritan­nien endnu mere – ikke mindre – fast besluttet på at fortsaette med at kaempe.

 ??  ??
 ??  ?? Londons brandvaese­n ved Eastcheap i London. Ved udgangen af 1940 var omkring 20.000 brandbombe­r blevet kastet over hovedstade­n.
Londons brandvaese­n ved Eastcheap i London. Ved udgangen af 1940 var omkring 20.000 brandbombe­r blevet kastet over hovedstade­n.
 ??  ?? London-borgere søger ly i Aldwych metrostati­on den 8. oktober 1940 – en af de 79 stationer, der blev brugt som beskyttels­esrum.
London-borgere søger ly i Aldwych metrostati­on den 8. oktober 1940 – en af de 79 stationer, der blev brugt som beskyttels­esrum.
 ??  ??
 ??  ?? En ødelagt bus i ruinerne af Coventry, som blev voldsomt bombet den 14.-15. november 1940. Byen blev et symbol på Blitz-krigens grusomhed og etablerede senere en taet forbindels­e med den tyske by Dresden, som blev ødelagt i februar 1945.
En ødelagt bus i ruinerne af Coventry, som blev voldsomt bombet den 14.-15. november 1940. Byen blev et symbol på Blitz-krigens grusomhed og etablerede senere en taet forbindels­e med den tyske by Dresden, som blev ødelagt i februar 1945.
 ??  ?? Et foto fra Liverpool efter kraftige bombeangre­b i 1940. Floden Mersey ses til venstre og Liver Building i midten.
Et foto fra Liverpool efter kraftige bombeangre­b i 1940. Floden Mersey ses til venstre og Liver Building i midten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark