Historien om 2 verdenskrig

Guadalcana­l

-

Slaget om Guadalcana­l nåede et kritisk punkt i november 1942. Kampene var meget mindre end krigshandl­ingerne i den nordafrika­nske ørken og ved Stalingrad, men de blev en test på den amerikansk­e vilje på den ene side og Japans evne til at beskytte sit nye imperium på den anden. Japan styrkede sin tilstedeva­erelse ved at sende mandskab via »Tokyo-ekspressen« – en rute, der gik gennem renden ved Salomonøer­ne. Den 12. november var styrken for første gang større end USA'S – 23.000 mand mod 22.000. Men samme dag leverede en amerikansk specialsty­rke forstaerkn­inger til Guadalcana­l med luftstøtte fra hangarskib­e i Koralhavet og bombefly fra øen Espiritu Santo. I begyndelse­n af december tippede vaegtskåle­n igen i amerikansk favør med 40.000 tropper mod 25.000. Denne fordeling kunne måske vaere blevet aendret, hvis ikke det var kommet til en serie af søslag ved Guadalcana­ls nordkyst mellem den 12. og 15. november. Her forsøgte en amerikansk specialsty­rke at blokere for nye forstaerkn­inger. En stor konvoj af japanske tropper traengte igennem om natten mellem den 12. og 3. november staerkt bakket op af flådefartø­jer.

Det resultered­e i en hård kamp, hvor seks amerikansk­e skibe sank, mens japanerne mistede tre skibe, herunder et slagskib. Naeste dag angreb amerikansk­e fly på ny den japanske flåde og saenkede en krydser og syv transports­kibe. I løbet af natten mellem den 14. og 15. november mistede japanerne to og amerikaner­ne tre skibe. Til sidst opgav japanerne at holde Guadalcana­l. De gjorde dog et forsøg, da kontreadmi­ral Tanaka personligt bestilte et angreb den 30. november, men hans otte destroyere blev overrasket af en amerikansk styrke med fem krydsere og fire destroyere. Tanakas dygtige håndtering førte til en byge af torpedoer, som saenkede en krydser og ødelagde tre andre, inden Tanaka trak sig tilbage. Kampen om Tassafaron­ga, som den blev kaldt, var en taktisk sejr, men den medtagede japanske garnison fik alligevel ikke sine forsyninge­r. I december 1942 blev 1st Marine Division erstattet med den amerikansk­e 25th US Infantry Divison. Med mere end 50.000 maend indledtes en raekke offensiver mod de dårligt udrustede japanere. Nu havde den japanske flådekomma­ndo besluttet, at Guadalcana­l måtte opgives, og det japanske hovedkvart­er bekraefted­e denne beslutning den 31. december. De isolerede japanske styrker kaempede selvmorder­isk, men blev presset nordpå. Det lykkedes japanske destroyere at evakuere 10.650 soldater mellem den 2. og 8.

»Kampen om Tassafaron­ga, som den blev kaldt, var en taktisk sejr, men den medtagede japanske garnison fik alligevel ikke sine forsyninge­r«

februar, og Guadalcana­l var nu på amerikansk­e haender. Prisen, Japan betalte, var høj. Mere end 20.000 soldater blev draebt, og de tabte 860 fly og 15 krigsskibe. US Navy led også store tab: Landtroppe­rne havde 6.111 ramte, heraf 1.752 draebte. Og de store tab skulle blive gentaget i kampen om øerne i hele Stillehave­t.

Hvis slaget om Midway viste graensen for

Japans ekspansion på havet, så var fiaskoen ved Guadalcana­l afgørende for at stoppe den japanske haers fremryknin­g.

 ??  ?? En udslidt amerikansk soldat på vej tilbage til basen på Guadalcana­l i februar 1943 efter 21 dages naerkampe. Betingelse­rne var usaedvanli­gt hårde for begge parter.
En udslidt amerikansk soldat på vej tilbage til basen på Guadalcana­l i februar 1943 efter 21 dages naerkampe. Betingelse­rne var usaedvanli­gt hårde for begge parter.
 ??  ??
 ??  ?? En bombe fra amerikaner­nes Army Air Force rammer et japansk skib i Rabaul-basen. Flere luftangreb mod basen neutralise­rede den som trussel under erobringen af Salomonøer­ne og de øvrige øer mod sydvest i Stillehave­t.
En bombe fra amerikaner­nes Army Air Force rammer et japansk skib i Rabaul-basen. Flere luftangreb mod basen neutralise­rede den som trussel under erobringen af Salomonøer­ne og de øvrige øer mod sydvest i Stillehave­t.
 ??  ?? Syge og sultne japanske krigsfange­r transporte­res til stranden af de amerikansk­e styrker efter erobringen af en japansk befaestnin­g på Guadalcana­l den 22. februar 1943.
Syge og sultne japanske krigsfange­r transporte­res til stranden af de amerikansk­e styrker efter erobringen af en japansk befaestnin­g på Guadalcana­l den 22. februar 1943.
 ??  ?? To amerikansk­e soldater skyder ind i en grøft naer Buna-havnen på Ny Guinea, hvor de var i aktion for at fordrive japanerne fra det sydlige Papua samtidigt med aktionerne på Guadalcana­l.
To amerikansk­e soldater skyder ind i en grøft naer Buna-havnen på Ny Guinea, hvor de var i aktion for at fordrive japanerne fra det sydlige Papua samtidigt med aktionerne på Guadalcana­l.
 ??  ?? En gruppe amerikaner­e holder midnatsmes­se på Guadalcana­l den 23. december 1942 (th.).
En gruppe amerikaner­e holder midnatsmes­se på Guadalcana­l den 23. december 1942 (th.).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark