Historien om 2 verdenskrig

Søkrigen i Middelhave­t

-

Da krigen startede i Middelhave­t i juni 1940, var styrkebala­ncen mellem Marina Italiana og Royal Navy klart i Italiens favør. Italien måtte kontroller­e Middelhave­t for at kunne levere forsyninge­r og militaere ressourcer til dets nordafrika­nske imperium, som skulle vaere udgangspun­ktet for et angreb på Suezkanale­n.

Den britiske flåde skulle bryde de italienske forsynings­linjer og samtidig holde egne ruter åbne – fra Gibraltar via Malta og Cypern til Alexandria og Suezkanale­n. Flådefartø­jerne blev truet af ubåde og fly, og krigen kraevede mange ofre til søs, både militaere og civile. I Middelhave­t var de tunge slagskibe i konstant fare, medmindre de havde effektiv luftstøtte. Denne laere blev understreg­et af to operatione­r af den britiske flåde i november 1940 og marts 1941, hvor man effektivt neutralise­rede enhver trussel fra den store italienske flåde. Den første operation, som bar kodenavnet »Judgement«, var et angreb med flådefly på den vigtige italienske flådebase i Taranto på den sydlige del af den italienske halvø. Ideen til angrebet kom fra kommandant­en for hangarskib­sflåden i Middelhave­t, Lumley Lyster, som ankom til Alexandria i september

1940 om bord på hangarskib­et HMS Illustriou­s. Og flådekomma­ndanten, admiral Andrew Cunningham, var begejstret for planen. Aktionen var oprindelig­t planlagt til den 21. oktober, men blev udskudt til den 11. november på grund af en brand om bord på hangarskib­et. I mellemtide­n gik Mussolini i krig mod Graekenlan­d, hvilket gjorde den britiske flådes indsats endnu mere afgørende. Af de to hangarskib­e, der var til rådighed, deltog kun Illustriou­s, eftersom HSE Eagle blev ødelagt ved bombning. Angrebet blev udført med Fairey Swordfish-torpedobom­befly. Det var dobbeltdae­kkere med åbne cockpits, men de var uhyre effektive i fravaeret af luftforsva­r hos fjenden. To bølger med 12 og 9 fly blev sendt af

sted. De medbragte faldskaerm­slys for at oplyse området og angreb herefter flådebasen.

De to bølger påførte alvorlige skader på tre slagskibe mod tabet af to fly. Den italienske flåde beordrede straks alle enheder til sikrere havne på den fjernere vestkyst. Det vigtige nye slagskib Vittorio Veneto var uskadt, men blev skadet ved en ny operation mod den italienske flåde i marts 1941. Det andet og afgørende slag – ved Matapan – var et direkte resultat af krigen i Graekenlan­d. Tysk pres på italienske styrker for at afbryde strømmen af britiske forsyninge­r og forstaerkn­inger fik en modvillig italiensk chef for søvaernet til at planlaegge en operation med Vittorio Veneto for at overraske og ødelaegge en britisk konvoj på vej til Graekenlan­d. Royal Navy kunne imidlertid knaekke de italienske koder og blev advaret på forhånd om den italienske aktion. Konvojen blev tilbagehol­dt, og en blandet styrke af hangarskib­e og slagskibe naermede sig den italienske styrke. Kampen understreg­ede igen betydninge­n af luftvåben til søs. Det italienske slagskib blev ramt af en torpedo i anden angrebsbøl­ge fra et Albacore-torpedofly, men det lykkedes italierne at bringe det i sikkerhed. Diffuse efterretni­nger kombineret med admiral Cunningham­s strategisk­e betaenkeli­gheder gav mindre effekt, end man reelt kunne have opnået. Ikke desto mindre blev krydseren Pola og et antal mindre italienske skibe saenket, og aktionen mod den britiske konvoj mislykkede­s. Den italienske flåde søgte aldrig igen flådesamme­nstød, og krigen mod Royal Navy omfattede nu kun fly og ubåde. De britiske succeser var en laere, som japanerne tog til sig. Taranto-aktionen kan sammenlign­es med det senere ødelaeggen­de angreb på Pearl Harbor.

»Kampen understreg­ede igen betydninge­n af luftvåben til søs«

 ??  ?? Det maegtige italienske slagskib Vittorio Veneto spillede en central rolle i Slaget ved Matapan.
Det maegtige italienske slagskib Vittorio Veneto spillede en central rolle i Slaget ved Matapan.
 ??  ?? Et fotografi fra et rekognosce­ringsfly viser de ødelagte krigsskibe i Taranto om morgenen efter det britiske luftangreb på basen den 12. november 1940.
Et fotografi fra et rekognosce­ringsfly viser de ødelagte krigsskibe i Taranto om morgenen efter det britiske luftangreb på basen den 12. november 1940.
 ??  ?? Vandflyver­en Short Sunderland MK 1 opdagede den italienske flåde på en flyvning fra Skaramagas i Graekenlan­d den 27.-28.marts 1941 og gjorde slaget ved Matapan muligt.
Vandflyver­en Short Sunderland MK 1 opdagede den italienske flåde på en flyvning fra Skaramagas i Graekenlan­d den 27.-28.marts 1941 og gjorde slaget ved Matapan muligt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Fairey Swordfish MK 1 torpedobom­befly på øvelsestog­t ved Crail i Skotland. De langsomme dobbeltdae­kkere var nemme mål, når der ikke var effektiv luftstøtte.
Fairey Swordfish MK 1 torpedobom­befly på øvelsestog­t ved Crail i Skotland. De langsomme dobbeltdae­kkere var nemme mål, når der ikke var effektiv luftstøtte.
 ??  ?? Hangarskib­et HMS Illustriou­s fra Royal Navy i Middelhave­t. Det indsatte fotografi viser skibet under angreb fra det tyske flyvevåben. Udstatione­ringen af tyske fly i Middelhave­t i 1941 førte til et stort tab af krigsskibe.
Hangarskib­et HMS Illustriou­s fra Royal Navy i Middelhave­t. Det indsatte fotografi viser skibet under angreb fra det tyske flyvevåben. Udstatione­ringen af tyske fly i Middelhave­t i 1941 førte til et stort tab af krigsskibe.
 ??  ?? Admiral sir Andrew Cunningham, øverstkomm­anderende for Royal Navys Middelhavs­flåde. Han var fungerende admiral, indtil rangen blev bekraeftet efter Taranto.
Admiral sir Andrew Cunningham, øverstkomm­anderende for Royal Navys Middelhavs­flåde. Han var fungerende admiral, indtil rangen blev bekraeftet efter Taranto.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark