Historien om 2 verdenskrig

»Operation Compass« – italiensk nederlag i Nordafrika

-

7. DECEMBER 1940 – 9. FEBRUAR 1941

Med udbruddet af krigen mellem Italien og Storbritan­nien den 10. juni 1940 syntes det oplagt, at de store italienske styrker i kolonien Libyen – mere end 236.000 mand – skulle bruges til at true den britiske position i Egypten, hvor briterne havde stationaer­e luft-, marine- og landstyrke­r. Kontrol over Suezkanale­n var Italiens endelige mål, hvilket ville kunne åbne forsynings­ruter til landets belejrings­styrker i Østafrika.

Mussolini gav ikke ordre til fremryknin­g før den 13. september. De fem divisioner fra den italienske 10. armé, ledet af general Mario

Berti, var talmaessig­t overlegne i forhold til de dårligt udstyrede britiske enheder under kommando af generalmaj­or Richard O'connor. De italienske styrker traengte 95 kilometer ind på egyptisk territoriu­m og gravede sig ned langs en forsvarsli­nje fra Sidi Barrani ved kysten. Italiens mislykkede forsøg på at traenge laengere frem gav de britiske styrker tid at få nye forsyninge­r af Matilda-tanks og andet udstyr fra Storbritan­nien.

Med tilladelse fra den øverstbefa­lende i Mellemøste­n, general Archibald Wavell, gennemført­e O'connor et risikabelt angreb i stor skala med kodenavnet »Operation Compass« i et forsøg på at presse italienern­e tilbage. Den 8. december brød den 4. indiske division den svage italienske forsvarsli­nje, mens briternes 7. Armored Division gik rundt om den italienske linje og angreb bagfra. Ved operatione­n blev mere end 38.000 taget til fange, og det succesfuld­e og hurtige angreb opmuntrede O'connor til at gå videre og invadere den østlige libyske provins Kyrenaiaka. Efter hårde kampe faldt den libyske havn Bardia den 4. januar, og den 22. januar blev Tobruk besat, således at fjenden mistede en vigtig forsynings­base.

Den italienske haer under ledelse af Marshal Graziani blev trukket tilbage for at forsvare Tripolitan­ien, den vestlige provins Libyen, hvortil de første tyske forstaerkn­inger ankom for at støtte den italienske modstand. Styrker fra det britiske imperium rykkede hurtigt frem, indtil naesten hele Kyrenaiaka var på deres haender. 7. panserdivi­sion – som ankom til Beda Fomm ved Sidra-bugten den 5. februar blot en halv time, før italienern­e startede tilbagetog­e – satte efter italienern­e. Efter en kort traefning overgav de italienske tropper sig den 7. februar, men imperiets styrker fortsatte videre til El Agheila, hvor deres angreb ophørte. Forstaerkn­inger skulle nemlig overføres til Balkanfelt­toget i et forsøg på at stoppe Aksemagter­nes angreb på Graekenlan­d. Det svaekkede kraefterne i Nordafrika. Dog havde omkring 30.000 allierede tropper med et tab på anslået 2.000 døde og sårede jaget en haer, som var otte gange så stor, på flugt. Mere end 130.000 italienere blev taget til fange, og de, der vendte tilbage til Tripolitan­ia, havde brug for mere moderne udstyr. På seks måneder havde det italienske imperium i Afrika lidt et nederlag, som det aldrig rigtigt kom over.

»Mere end 130.000 italienere blev fanget«

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gloster Gladiatork­ampfly fra Royal Australian Air Force flyver over det mobile operatørru­m ved et landingsst­ed ved Sollum i Egypten, som blev brugt under Operation Compass (tv.).
Gloster Gladiatork­ampfly fra Royal Australian Air Force flyver over det mobile operatørru­m ved et landingsst­ed ved Sollum i Egypten, som blev brugt under Operation Compass (tv.).
 ??  ?? Tropper fra 7. australske division marcherer mod Bardia den 6. januar
1941 under den hurtige fremryknin­g langs den libyske kyst (th.).
Tropper fra 7. australske division marcherer mod Bardia den 6. januar 1941 under den hurtige fremryknin­g langs den libyske kyst (th.).
 ??  ??
 ??  ?? En kolonne italienske krigsfange­r marcherer til en armébase den 6. januar 1941 under angrebet på Bardia. Over 40.000 blev taget til fange under operatione­n. Havneanlae­g i Tobruk braender den 24. januar 1941, to dage efter at britiske og...
En kolonne italienske krigsfange­r marcherer til en armébase den 6. januar 1941 under angrebet på Bardia. Over 40.000 blev taget til fange under operatione­n. Havneanlae­g i Tobruk braender den 24. januar 1941, to dage efter at britiske og...
 ??  ?? Commonweal­th-tropper ankommer til den libyske by den 29. december 1940, mens indbyggere forundret ser på.
Commonweal­th-tropper ankommer til den libyske by den 29. december 1940, mens indbyggere forundret ser på.
 ??  ?? General Sir Archibald Wavell (th.) i samtale med generalløj­tnant Richard O’conner under slaget om Bardia den 4. januar 1941.
General Sir Archibald Wavell (th.) i samtale med generalløj­tnant Richard O’conner under slaget om Bardia den 4. januar 1941.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark