Historien om 2 verdenskrig

Nederlaget for Aksemagter­ne i Afrika: Tunesien

-

Efter sucessen i Det andet slag ved elalamein og Torch-aktionerne i Nordafrika håbede de allierede at udrydde fjenden i løbet af få uger. I stedet lykkedes det Rommel at flytte Afrikakorp­set tilbage til det sydlige Tunesien i slutningen af januar 1943. I det nordlige område etablerede 5. panserarmé og resterne af den italienske haer en ny frontlinje trods manglen på udstyr, olie og ammunition. De allieredes plan var at bruge et amerikansk fremstød mod kystbyen Sfax ( »Operation Satin«) til at splitte den nordlige styrke under general von Arnim fra Rommels styrker i syd. Mangel på forsyninge­r betød, at »Satin« blev aflyst, og i stedet tog først von Arnim og derefter Rommel initiativ til at angribe det amerikansk­e 2. korps. Den 14. februar blev den amerikansk­e styrke drevet tilbage til Kasserine-passet, og Rommel formåede at påføre de amerikansk­e styrker store tab den 20. februar. Tyske styrker pressede sig gennem passet, men den 22. februar blev de stoppet af britiske og amerikansk­e modangreb.

Rommel rykkede tilbage gennem bjergene og sydpå for at forsvare sig imod et forventet angreb fra Montgomery­s 8. armé. De amerikansk­e styrker kaempede mod erfarne tyske og italienske tropper i et hårdt slag. Samarbejde­t mellem de britiske, amerikansk­e og franske styrker var vanskeligt, og

det var svaert at få forsyninge­r frem i det dårlige vejr. Eisenhower bad general Alexander om at få styr på de allieredes frontlinje og gennemføre udslettels­en af Aksemagter­nes styrker. Meget afhang af, at Montgomery kunne bryde Marethlinj­en, men i begyndelse­n af marts indledte Rommel en ny offensiv. Den 6. marts satte han tre panserafde­linger i bevaegelse. Montgomery var blevet advaret via tyske krypterede meddelelse­r, som var blevet afkodet, og havde forberedt en faelde. Rommels kampvogne kørte ind i en mur af voldsom panservaer­nsild og blev tvunget til at traekke sig tilbage. Den 9. marts fløj Rommel til møde med Hitler for at bede om mere hjaelp, men i stedet blev han beordret på sygeorlov, og von Arnim overtog kommandoen. Den 20.-21.marts angreb Montgomery Mareth-linjen, mens enheder fra New Zealand blev sendt afsted for at indtage byen El Hamma bag Aksemagter­nes position. I slutningen af marts måtte Aksemagter­ne forlade Mareth-linjen, og de flygtede nordpå med den amerikansk­e 8th Army i haelene. Her fandt de sammen med de resterende tyske og italienske styrker, og den 7. april mødtes tropper fra 8th Army med andre amerikansk­e styrker, der kom fra nordvest. Von Arnim og den italienske leder marskal Messe organisere­de en sidste position i det nordøstlig­e hjørne af landet omkring byerne Bizerta og Tunis. De anså stillingen for at vaere helt håbløs, men efter et møde mellem Hitler og Mussolini i Salzburg den 8. april blev de beordret til at kaempe uanset omkostning­erne. De havde kun en brøkdel af de nødvendige forsyninge­r. På tre uger i marts ødelagde allierede kampfly 432 af Aksemagter­nes fly og mistede selv kun 35. Aksemagter­ne havde kun 150 kampvogne mod mere end 1.500 på de allieredes side. Den 6. maj blev en stor offensiv ivaerksat. Aksemagter­nes tropper blev bombardere­t fra luften og med artilleri, og al modstand kollapsede. Bizerta og Tunis faldt den 7. maj, og fem dage senere overgav von Arnim sig. Han havde nu trukket sig tilbage til Tunesiens yderste spids ved Kap Bon. Laengere sydpå overgav marskal Messe sig den følgende dag til Montgomery med de spredte rester af sin italienske haer. Der blev taget omkring 240.000 krigsfange­r – et tab, der blev sammenlign­et med Stalingrad tre måneder tidligere.

»Samarbejde­t mellem de britiske, amerikansk­e og franske styrker var vanskeligt, og det var svaert at få forsyninge­r frem i det dårlige vej«

 ??  ?? Indbyggere i Tunis forlader byen i foråret 1943 for at slippe vaek fra kampene mellem de allierede og Aksemagter­ne, som nåede klimaks i maj.
Indbyggere i Tunis forlader byen i foråret 1943 for at slippe vaek fra kampene mellem de allierede og Aksemagter­ne, som nåede klimaks i maj.
 ??  ?? En fransk soldat baerer et såret barn til en nødhjaelps­station efter et allieret luftangreb på Tunis. Den civile befolkning blev fanget midt i en konflikt, de ikke havde forventet.
En fransk soldat baerer et såret barn til en nødhjaelps­station efter et allieret luftangreb på Tunis. Den civile befolkning blev fanget midt i en konflikt, de ikke havde forventet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En amerikansk tank patruljere­r i gaderne i den tunesiske by Bizerta den 8. maj 1943. Byen var faldet dagen før.
En amerikansk tank patruljere­r i gaderne i den tunesiske by Bizerta den 8. maj 1943. Byen var faldet dagen før.
 ??  ?? General von Arnim, der blev tysk kommandør i Tunesien, efter Rommel var sendt til Tyskland på sygeorlov. Billedet er taget lige efter kapitulati­onen den 12. maj 1943.
General von Arnim, der blev tysk kommandør i Tunesien, efter Rommel var sendt til Tyskland på sygeorlov. Billedet er taget lige efter kapitulati­onen den 12. maj 1943.
 ??  ?? En såret britisk soldat deler en cigaret med en tysk krigsfange under kampen om Mareth-linjen syd for Tunesien i marts 1943. I alt blev 125.000 tyskere taget til fange.
En såret britisk soldat deler en cigaret med en tysk krigsfange under kampen om Mareth-linjen syd for Tunesien i marts 1943. I alt blev 125.000 tyskere taget til fange.
 ??  ?? Emblem fra briternes 78th Infantry Division.
Emblem fra briternes 78th Infantry Division.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark