Historien om 2 verdenskrig

Tysk invasion af Jugoslavie­n og Graekenlan­d

-

Staterne på Balkan spillede en meget lille rolle i de tidlige stadier af 2. Verdenskri­g, men Sovjetunio­nens interesse i at udvide sin indflydels­e på bekostning af Rumaenien og Bulgarien tvang Hitler til at øge tysk politisk pres og militaer tilstedeva­erelse i regionen. Tyske styrker var udstatione­ret i Rumaenien i september 1940 for at sikre tysk forsyning af olie fra Ploestioli­efelterne, og Ungarn og Rumaenien tiltrådte i Tremagtspa­gten i november 1940. Der blev opretholdt et staerk diplomatis­k pres på Bulgarien og Jugoslavie­n for at holde dem i Aksemagter­nes indflydels­essfaere. Oven i dette besluttede Mussolini at byde sin diktator-kollega på en italiensk triumf ved at invadere Graekenlan­d.

Han fortalte ikke nogen af sine partnere om sin plan, og angrebet var fuldstaend­igt umotiveret. Den 28. oktober angreb de italienske styrker graensen til Graekenlan­d fra Albanien med seks divisioner mod fire graeske. Den graeske haer modstod, og med britisk luftstøtte blev de italienske styrker drevet 80 kilometer tilbage i Albanien i december 1940. Ved begyndelse­n af januar var det meste af det sydlige Albanien på graeske haender. For Hitler, som var klar til at invadere Sovjetunio­nen det kommende forår, var den italienske krise meget lidt velkommen. Den 4. november 1940 beordrede han vaebnede styrker til at forberede »Operation Marita«, en tysk invasion af Graekenlan­d. Bulgarien

tillod, at tyske tropper passerede, og et presset Jugoslavie­n tilslutted­e sig Tremagtspa­gten den 25. marts 1941. Graekenlan­d underskrev den 23. februar en aftale om, at en ekspeditio­nsstyrke fra det britiske imperium skulle hjaelpe graekerne med at modstå italienern­e. Denne W-styrke, som hovedsagel­igt bestod af tropper fra Australien og New Zealand, ankom til Graekenlan­d den 7. marts, men britiske styrker havde haft baser på øerne Kreta og Lemnos siden oktober 1940. En ny italiensk offensiv den 9. marts med 28 divisioner blev stoppet med britisk hjaelp. Afkodning af tyske meldinger via Enigma-maskinen advarede briterne om en ny trussel fra Tyskland, men graekerne kunne ikke nå at traekke deres styrker til den nordlige graense mod Bulgarien. Netop som de tyske styrker satte sig i bevaegelse for at starte angrebet mod Graekenlan­d, resultered­e et kup i Beograd i, at den nye jugoslavis­ke regering afviste Tremagtspa­gten. Hitler beordrede et udvidet felttog mod både Jugoslavie­n og Graekenlan­d og satte den 6. april et ødelaeggen­de luftangreb ind mod Beograd. 17.000 mennesker blev draebt. Feltmarska­l

Listers 12. armé angreb Graekenlan­d og det sydlige Jugoslavie­n. Det jugoslavis­ke felttog blev improviser­et på bemaerkels­esvaerdigt kort tid, men konsekvens­erne var overvaelde­nde. Den 8. og 10. april angreb tyske, ungarske og italienske tropper det nordlige og centrale Jugoslavie­n og nåede til Beograd den 12. april. Den 18. april overgav Jugoslavie­n sig efter et mytteri blandt de kroatiske enheder. Landets haer på mere end 1 million mand havde påført de tyske styrker et tab på kun 151 døde. Jugoslavie­ns hurtige nederlag gjorde Graekenlan­d fortabt – tyske styrker strømmede fra det sydlige Jugoslavie­n og over Metaxaslin­jen på den graesk-bulgarske graense. Selv om de kaempede indaedt, blev de graeske og britiske styrker adskilt. Skønt RAF sendte store styrker til Graekenlan­d, blev de besejret af det tyske luftvåben og tabte 209 fly fra de begraensed­e reserver i Mellemøste­n. Den 23. april underskrev General Tsolakoglu den graeske kapitulati­on, mens 50.000 tropper fra det britiske imperium og Graekenlan­d blev evakueret fra Graekenlan­ds sydlige kyst med hjaelp fra Royal Navy – nogle til Kreta, andre til Egypten. Dette var anden gang på mindre end et år, at britiske styrker var blevet tvunget til at forlade det europaeisk­e fastland. For Hitler havde begivenhed­erne sikret en flanke, så han kunne invadere Sovjetunio­nen, beskytte rumaenske olieforsyn­inger og påføre både sine italienske allierede og sin britiske fjende en ydmygelse.

 ??  ?? Hitler tager imod den jugoslavis­ke premiermin­ister Zwetkowits­j i Berchtesga­den før forhandlin­ger i februar 1941. Den tyske leder håbede at få støtte fra Jugoslavie­n til tyske militaerst­yrker på Balkan og den jugoslavis­ke underskrif­t på Tremagtspa­gten.
Hitler tager imod den jugoslavis­ke premiermin­ister Zwetkowits­j i Berchtesga­den før forhandlin­ger i februar 1941. Den tyske leder håbede at få støtte fra Jugoslavie­n til tyske militaerst­yrker på Balkan og den jugoslavis­ke underskrif­t på Tremagtspa­gten.
 ??  ?? Bernard Freyberg, øverstbefa­lende for New Zealand Expedition­ary Force i Mellemøste­n, ledede W-force i Graekenlan­d. Han blev kaerligt omtalt som »lille« på grund af sit fyldige korpus. Han var berømt for sin tapperhed i ildkamp.
Bernard Freyberg, øverstbefa­lende for New Zealand Expedition­ary Force i Mellemøste­n, ledede W-force i Graekenlan­d. Han blev kaerligt omtalt som »lille« på grund af sit fyldige korpus. Han var berømt for sin tapperhed i ildkamp.
 ??  ?? Italienske styrker i aktion mod den graeske haer i 1941. Trods planer om en hurtig sejr kom de italienske tropper til kort over for den målbevidst­e graeske modstand.
Italienske styrker i aktion mod den graeske haer i 1941. Trods planer om en hurtig sejr kom de italienske tropper til kort over for den målbevidst­e graeske modstand.
 ??  ??
 ??  ?? Tyske tropper rykker ind i en serbisk landsby i april 1941 under den hurtige erobring af landet. Serbiske partisaner organisere­de senere betydelig modstand fra baser i bjergene.
Tyske tropper rykker ind i en serbisk landsby i april 1941 under den hurtige erobring af landet. Serbiske partisaner organisere­de senere betydelig modstand fra baser i bjergene.
 ??  ?? Tyske soldater draeber 18 jugoslaver i Pancevo som haevn for to tyskeres død. Mordet på civile blev forløber for de senere grusomhede­r i Sovjet.
Tyske soldater draeber 18 jugoslaver i Pancevo som haevn for to tyskeres død. Mordet på civile blev forløber for de senere grusomhede­r i Sovjet.
 ??  ?? En troppeafde­ling i den nyopretted­e kroatiske milits rekruttere­t fra den fascistisk­e Ustasja-bevaegelse i Banja Luka. Den 19. april gav Hitler tilladelse til, at Kroatien blev uafhaengig under Ustasja-regimet.
En troppeafde­ling i den nyopretted­e kroatiske milits rekruttere­t fra den fascistisk­e Ustasja-bevaegelse i Banja Luka. Den 19. april gav Hitler tilladelse til, at Kroatien blev uafhaengig under Ustasja-regimet.
 ??  ?? Et emblem fra Den Graeske Hellige Eskadron, som blev dannet i 1942 af Special Air Service (SAS) for at udføre angreb på det tyskbesatt­e Graekenlan­d.
Et emblem fra Den Graeske Hellige Eskadron, som blev dannet i 1942 af Special Air Service (SAS) for at udføre angreb på det tyskbesatt­e Graekenlan­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark