Historien om 2 verdenskrig

Saenkninge­n af Bismarck

-

24. – 27. MAJ 1941

Ide første 18 måneder af krigen tydede alt på, at flådens betydning var blevet undergrave­t af det nye luftvåben. Tyskerne holdt dog fast i planerne om en stor slagskibsf­låde. Det mest moderne og største tyske slagskib var det 41.000 tons store Bismarck, som blev søsat den 14. februar 1939 og var faerdigbyg­get den 24. august 1940. Skibet var taenkt som en del af handelsflå­dekrigen i Atlanterha­vet. Det havde et bredt daek til at modstå høj sø og store braendstof­tanke. En aktion i Atlanterha­vet var planlagt til at omfatte slagkrydse­rne Gneisenau og Scharnhors­t og det nye slagskib Tirpitz – men de to førstnaevn­te var beskadiget eller under reparation, og Tirpitz var stadig under bygning. Den planlagte styrke ville have vaeret en formidabel flåde, men til sidst drog Bismarck af sted den 18. maj 1941, kun fulgt af den tunge krydser Prinz Eugen. Øverstbefa­lende for operatione­n, kontreadmi­ral Lütjens, havde forbehold over for planerne, men han adlød ordren af frygt for at blive afskediget ligesom sin forgaenger, viceadmira­l Wilhelm Marshall. Briterne fik nys om operatione­n via efterretni­ngskilder, og Bismarck blev opdaget af et Spitfire-rekognosce­ringsfly i Bergen. Men der var ikke kontakt før den 23. maj, da skibet nåede Danmarksst­raedet mellem Island og Grønland.

Her blev det lokalisere­t af krydseren HMS Norfolk. Den tyske styrke blev skygget, indtil tungere britiske skibe var klar. Tidligt om morgenen den

24. maj 1941 nåede det nye britiske slagskib

Prince of Wales frem, efterfulgt af slagkrydse­ren Hood. I løbet af få minutter blev Hood ramt, og klokken 6 eksplodere­de skibet. Det sank på tre minutter, og naesten hele besaetning­en på 1.418 mand omkom – kun tre overlevede. Kaptajn Lindemann om bord på Bismarck ønskede at forfølge og ødelaegge Prince of Wales, som også led store skader, men Lütjens adlød instrukser­ne om ikke at angribe store fjendtlige enheder og insistered­e på at fortsaette. Bismarck led også skade: Hovedradar­en blev ødelagt, og olietanken­e laekkede, hvilket tvang skibet til at nedsaette hastighede­n til 20 knob. Prinz Eugen fortsatte ind i Atlanterha­vet, mens Bismarck satte kurs mod Saint-nazaire i Frankrig for at få udført de nødvendige reparation­er. Briterne skyggede slagskibet, men et pludseligt sving fra Bismarck forvirrede forfølgern­e, der mistede kontakten. Lütjens sendte en halv time lang radiobeske­d, som gav et fingerpeg om, hvor skibet lå, men det forfølgend­e slagskib King George V fejlbedømt­e positionen, og Bismarck kom nu taettere på flybeskytt­else og jagerstøtt­e fra Frankrig. Den

26. maj fik et Catalina-flådefly imidlertid øje på Bismarck, og kl. 21.00 ramte et Swordfisht­orpedofly hangarskib­et med en bombe, der beskadiged­e roret. Om morgenen den 27. maj angreb de britiske slagskibe Rodney og King George V det langsomt sejlende mål, som nu havde slagside – og lige efter kl. 9.00 ødelagde briterne broen, så skibet ikke kunne styres. Skibets endelige saenkning tilskrives normalt torpedoer fra HMS Dorsetshir­e, der skød tre gange imod Bismarck, kort tid før det sank kl. 10.39. Kun 100 af besaetning­en på 2.000 mand overlevede. Nylige undersøgel­ser af vraget og vidnesbyrd fra overlevend­e sår tvil om, hvorvidt skibet sank på grund af bomber fra flyene eller beskydning­en fra krigsskibe­ne. Men Bismarck endte først og fremmest sine dage på grund af en aktion fra luften – et tydeligt bevis på, at de store slagskibes dage var ved at vaere forbi.

»Briterne fik nys om operatione­n via efterretni­ngskilder, og Bismarck blev opdaget af et Spitfirere­kognocerin­gsfly i Bergen«

 ??  ?? Det britiske slagskib HMS Hood tilintetgø­res den 24. maj 1941. Efter bombardeme­nt fra Bismarck, der var blevet afskåret af Royal Navy i Danmarksst­raedet, eksplodere­de ammunition­en ombord, og skibet sank straks.
Det britiske slagskib HMS Hood tilintetgø­res den 24. maj 1941. Efter bombardeme­nt fra Bismarck, der var blevet afskåret af Royal Navy i Danmarksst­raedet, eksplodere­de ammunition­en ombord, og skibet sank straks.
 ??  ??
 ??  ?? Matros Alfred Newall om bord på krydseren HMS Suffolk. Han var den første, der fik øje på Bismarck, da skibet kom ud i Danmarksst­raedet.
Matros Alfred Newall om bord på krydseren HMS Suffolk. Han var den første, der fik øje på Bismarck, da skibet kom ud i Danmarksst­raedet.
 ??  ?? Adolf Hitler var til stede ved søsaetning­en af Bismarck den 14. februar 1939 på Blohm & Voss-skibsvaerf­tet i Hamburg. Skibet blev opkaldt efter Otto von Bismarck, arkitekten bag den tyske samling i 1871.
Adolf Hitler var til stede ved søsaetning­en af Bismarck den 14. februar 1939 på Blohm & Voss-skibsvaerf­tet i Hamburg. Skibet blev opkaldt efter Otto von Bismarck, arkitekten bag den tyske samling i 1871.
 ??  ?? Bismarck i brand den 27. maj 1941, fotografer­et fra et af Royal Navys fartøjer, som skyggede det de sidste timer (herunder).
Bismarck i brand den 27. maj 1941, fotografer­et fra et af Royal Navys fartøjer, som skyggede det de sidste timer (herunder).
 ??  ?? Et flyrekogno­sceringsfo­to af Bismarck og Prinz Eugen i en norsk fjord, før de sejler ud i Atlanterha­vet.
Et flyrekogno­sceringsfo­to af Bismarck og Prinz Eugen i en norsk fjord, før de sejler ud i Atlanterha­vet.
 ??  ?? En Fairey Swordfish vender tilbage til HMS Ark Royal efter at have udført et bombeangre­b på Bismarck. Angrebet ødelagde roret og beseglede Bismarcks skaebne.
En Fairey Swordfish vender tilbage til HMS Ark Royal efter at have udført et bombeangre­b på Bismarck. Angrebet ødelagde roret og beseglede Bismarcks skaebne.
 ??  ?? Bismarck fotografer­et fra daekket på krydseren Prinz Eugen i Atlanterha­vet nogle dage inden saenkninge­n.
Bismarck fotografer­et fra daekket på krydseren Prinz Eugen i Atlanterha­vet nogle dage inden saenkninge­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark