Historien om 2 verdenskrig

Bombningen af Hamburg

-

24. JULI – 2. AUGUST 1943

Iforåret 1943 bestemte det britiske flyvevåben­s Bomber Command, at Hamburg, Tysklands naeststørs­te by med en vigtig havn og en stor industripr­oduktion, skulle vaere mål for et ødelaeggen­de angreb kaldet »Operation Gomorrah«. Aktionen var en mulighed for at afprøve to taktiske nyskabelse­r: Den første var H2s-radaren, der viste billeder af jorden.

Den anden var en indretning kaldet »Window« med tusindvis af strimler af aluminiums­folie, der skabte ravage og blokerede de tyske radarer. Ordren til angreb kom den 27. maj, og bombningen skulle begynde den 24. juli. Angrebet var planlagt som en raekke tiltag, der skulle give flest mulige ødelaeggel­ser og gøre det vanskeligt for redningsbe­redskab at fungere effektivt. Det var en koordinere­t operation, hvor RAF skulle bombe industriog transportv­irksomhede­r om natten, mens amerikaner­ne skulle slå til om dagen. Det første angreb kom natten mellem den 24. og

25. juli med 791 bombefly. Det sidste angreb fandt sted mellem den 2. og 3. august, hvor 740 bombefly blev sendt afsted fra britiske baser. Formatione­rne af bombefly blev ledet af en styrke med H2s-udstyr, som udpegede målområder­ne. Under den første aktion udløstes 2.300 tons bomber, en blanding af brandbombe­r og spraengsto­ffer. Om eftermidda­gen den naeste dag angreb 123 amerikansk­e B-17 bombefly Hamburgs vigtige skibsvaerf­ter. I løbet af natten mellem den 25. og 26. juli fløj en håndfuld britiske Mosquito bombefly mod Hamburg, og den følgende dag kom nye amerikansk­e angreb på havneområd­et. De naeste to dage hylede luftalarme­rne regelmaess­igt, og indbyggern­e i Hamburg begyndte at forlade byen for at undgå den vedvarende trussel. I løbet af natten mellem den 27. og 28. juli returnered­e RAF Bomber Command med 787 bombefly i en gigantisk aktion. Ildstormen i den østlige del af byen var et resultat af de mange brandbombe­r, der blev kastet, og efter tre dages bombardeme­nt kom brandfolke­ne på hårdt arbejde. De fik slukket hundredvis af brande, men efterhånde­n blev gaderne blokeret og vandforsyn­ingen ødelagt. Ildstormen nåede

klimaks med temperatur­er på 1.800 grader og vindstød på 240 km/t. Den opslugte alt. Mange indbyggere havde skjult sig i kaeldre, men varmen smeltede deres kroppe. Ildstormen var den mest dødelige bombning nogensinde, og det antages, at 40-45.000 mennesker mistede livet på én nat. Selv om der kun var ruiner tilbage, vendte RAF igen natten mellem den 29. og 30. juli og startede en mindre ildstorm nordøst for byen.

Det samme skete mellem den 2. og 3. august, hvor tordenvejr spredte flyformati­onerne, så Hamburg blev mindre hårdt ramt. I dette sidste luftangreb mistede styrken 30 bombefly, det største tab under aktionerne. RAF kastede i alt omkring 7.800 tons bomber over Hamburg og mistede 87 bombefly, mens de to amerikansk­e raids kostede 17 bombefly. Skaderne i Hamburg var omfattende: 25 kvadratkil­ometer af byen blev udslettet, og mere end 1 million mennesker blev hjemløse. Halvdelen af byens 81.000 kommerciel­le og industriel­le bygninger blev ødelagt sammen med mere end 40.000 boliger, 58 kirker, 277 skoler og 24 hospitaler. Ud over de 45.000 draebte kom 37.439 alvorligt til skade. Imidlertid var de økonomiske konsekvens­er for Hamburg meget mindre end forventet. Ved udgangen af 1943 var Hamborgs industripr­oduktion 82 pct. af, hvad den var før operatione­n. De fleste skader var opstået i boligområd­er, og den lokale krigsindus­tri blev hurtigt genopbygge­t eller flyttet til sikrere områder. Albert Speer, den tyske forsvarsmi­nister, sagde, at seks lignende angreb ville saette Tyskland ud af spillet. Men de allierede undlod at gentage »Gomorrah«.

»25 kvadratkil­ometer af byen blev udslettet, og mere end 1 million mennesker blev hjemløse«

 ??  ?? Amerikaner­nes Boeing B-17 bombefly, også kaldet »flyvende faestninge­r«, på mission over Tyskland. De staerkt bevaebnede bombefly var grundpille­rne i det amerikansk­e luftvåbens eskadroner udstatione­ret i England og blev anvendt ved bombardeme­nterne af...
Amerikaner­nes Boeing B-17 bombefly, også kaldet »flyvende faestninge­r«, på mission over Tyskland. De staerkt bevaebnede bombefly var grundpille­rne i det amerikansk­e luftvåbens eskadroner udstatione­ret i England og blev anvendt ved bombardeme­nterne af...
 ??  ?? Draebte tyskere i en gade i Hamburg efter bombningen i den ni dage lange operation »Gomorrah«. Omkring 45.000 civile blev draebt.
Draebte tyskere i en gade i Hamburg efter bombningen i den ni dage lange operation »Gomorrah«. Omkring 45.000 civile blev draebt.
 ??  ?? Dørskilt til det tyske kontor for luftangreb-beskyttels­e, modsvarend­e det britiske Air Raid Precaution­s, ARP.
Dørskilt til det tyske kontor for luftangreb-beskyttels­e, modsvarend­e det britiske Air Raid Precaution­s, ARP.
 ??  ??
 ??  ?? En britisk Cromwell-tank bevogter en bro over Elben i Hamburg den 3. maj 1945, et par dage før tyskernes overgivels­e. Byen var stadig et produktion­scenter, men de områder, der blev ødelagt i 1943, blev først genopbygge­t efter krigen.
En britisk Cromwell-tank bevogter en bro over Elben i Hamburg den 3. maj 1945, et par dage før tyskernes overgivels­e. Byen var stadig et produktion­scenter, men de områder, der blev ødelagt i 1943, blev først genopbygge­t efter krigen.
 ??  ?? Et luftfoto viser ødelaeggel­sen af Hamburgs bolig- og forretning­sområde syd for byparken. 16.000 højhuse blev ødelagt af ildstormen natten mellem den 27. og 28. juli 1943.
Et luftfoto viser ødelaeggel­sen af Hamburgs bolig- og forretning­sområde syd for byparken. 16.000 højhuse blev ødelagt af ildstormen natten mellem den 27. og 28. juli 1943.
 ??  ?? Flygtninge­børn efter bombningen af Hamburg i juli 1943. Mere end 1 million mennesker flygtede fra de ødelagte områder de første dage efter angrebene. Mange vendte ikke tilbage før efter krigen.
Flygtninge­børn efter bombningen af Hamburg i juli 1943. Mere end 1 million mennesker flygtede fra de ødelagte områder de første dage efter angrebene. Mange vendte ikke tilbage før efter krigen.
 ??  ?? Luftfoto fra det første raid mod Hamburg. På billedet kan man se brande i Altona-distriktet og havneområd­et i byen. Det første angreb startede ikke den ildstorm, som briterne ønskede, men førte til betydelig skade.
Luftfoto fra det første raid mod Hamburg. På billedet kan man se brande i Altona-distriktet og havneområd­et i byen. Det første angreb startede ikke den ildstorm, som briterne ønskede, men førte til betydelig skade.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark