Historien om 2 verdenskrig

Hitler går mod øst

-

18. DECEMBER 1940 – 22. JUNI 1941

Hitler havde siden 1920'erne ment, at det vestlige Sovjetunio­nens landbrugs- og råmaterial­eområder var en naturlig mulighed for at udvide det tyske imperium – et nyt »Lebensraum« for det tyske herrefolk. »Rusland skal vaere vores Indien,« bemaerkede han. Hitler hadede også »jødisk bolsjevism­e« dybt, fordi han troede, at den var en fare for den europaeisk­e civilisati­on og truede med degenerati­on af den tyske race. Disse synspunkte­r dannede grundlaget for hans beslutning om at gøre op med Sovjetunio­nen én gang for alle. De blev nedfaeldet i krigsdirek­tiv 21 – kaldet »Operation Barbarossa« – og undertegne­t den 18. december 1940. Den mere direkte baggrund skulle findes i Hitlers syn på den internatio­nale situation i 1940. Hitler havde ikke i første omgang formået at besejre det britiske imperium, og der var en overhaenge­nde trussel fra USA. Han kaldte sine militaere ledere sammen den 31. juli 1940 og meddelte, at han ville starte et knusende angreb på Sovjetunio­nen i foråret, for »jo før Rusland smadres, desto bedre.« Et sådant skridt ville fjerne Storbritan­niens sidste potentiell­e allierede, haevdede Hitler, og gøre det umuligt for USA at gribe ind i Europa. Planlaegni­ngen blev gennemført i efteråret under ledelse af samme general Paul, som senere overgav sig ved Stalingrad. Sovjetunio­nen havde brugt Hitlers krig i vest til at udvide sin indflydels­e i Østeuropa ved først at besaette de baltiske lande i juni 1940 og derefter tvinge Rumaenien til at afstå Bessarabie­n og det nordlige Bukovina. I november 1940 blev Molotov inviteret til Berlin i et forsøg på at gennemskue de sovjetiske ambitioner. Molotovs ønske om sovjetiske baser i Bulgarien og Tyrkiet bekraefted­e Hitlers opfattelse af, at Sovjetunio­nen udgjorde en strategisk og militaer trussel, og han gav ordre til, at intensiver­e forberedel­serne til invasionen. Den 5. december godkendte han de militaere planer om en massiv tredelt invasion langs hele den vestlige graense og planlagde angrebet til maj 1941. Hitler mente, at de tyske styrker var godt forberedt, mens

Den Røde Haer befandt sig på et lavpunkt. Alle militaerpl­anlaeggern­e troede, at krigen kunne vindes på få uger. Den sovjetiske ledelse var delt med hensyn til truslens alvor, men Stalin var af den opfattelse, at Tyskland ikke ville have krig på to fronter. Sovjetisk strategisk planlaegni­ng var derfor baseret på den idé, at hvis en fjende angreb, skulle lette graensesty­rker forsinke angriberne i flere uger, mens hovedparte­n af Den Røde Haer blev mobilisere­t i baglandet og derefter skulle drive fjenden tilbage med et voldsomt slag. Man havde ikke taget ved laere af de tyske troppers succes med lynangrebe­ne i 1939 og 1940. Stalin

ville helst vinde tid til at opruste og moderniser­e styrkerne. Trods strenge instrukser fra Hitler om at holde alle forberedel­serne hemmelige, fik de sovjetiske ledere regelmaess­ige advarsler om de tyske hensigter i månederne op til invasionen, herunder den oprindelig­e plan om at invadere i maj og den aendrede beslutning om at udskyde indtil den 22. juni. Stalin afviste det som et forsøg på at provokere briterne, så de skulle få Sovjetunio­nen til at kaempe for dem. Først i maj bestilte haerens nye chef, Georgij Zjukov, en hemmelig mobiliseri­ng, men af 33 divisioner, der skulle flyttes mod vest, var kun 4 eller 5 klar, da invasionen kom. Først den 19. juni begyndte der at komme ordrer om camouflage af lufthavne, men de fleste var synlige, da tyske fly angreb. Under forberedel­serne til Operation Barbarossa lykkedes det Hitler at rekruttere Finland, Ungarn, Rumaenien og Slovakiet som deltagere i felttoget. Den oprindelig­e dato for et angreb blev aendret til 22. juni for at gøre de endelige forberedel­ser faerdige efter angrebet på Balkan. Lige inden Barbarossa-felttoget talte 153 divisioner fra Aksemagter­ne 3,3 millioner tyskere mod 650.000 allierede tropper, den største invasionsk­raft, der nogensinde var samlet. Over for dem stod 186 sovjetiske divisioner med 3 millioner maend. På papiret oversteg antallet af sovjetiske fly og kampvogne Aksemagter­nes: 11.000 tanks mod 4.000 og 9.100 fly mod 4.400. Men de var fordelt på alle haerenhede­r og dårligt organisere­de til at modstå et koncentrer­et angreb. Da Aksemagter­ne overskred den sovjetiske graense den 22. juni, var overraskel­sen naesten total, og resultatet var ødelaeggen­de.

»Hitler mente, at de tyske styrker var godt forberedt, mens Den Røde Haer befandt sig på et lavpunkt«

 ??  ?? Hitler i forhandlin­ger med højtståend­e militaere ledere i juli 1940. Franz Halder, haerchefen, ses på højre side af Hitler, hans øverste militaere rådgiver, feltmarska­l Wilhelm Keitel, bag ham. Hitler spillede en central rolle i planlaegni­ng og forberedel­se af operatione­r.
Hitler i forhandlin­ger med højtståend­e militaere ledere i juli 1940. Franz Halder, haerchefen, ses på højre side af Hitler, hans øverste militaere rådgiver, feltmarska­l Wilhelm Keitel, bag ham. Hitler spillede en central rolle i planlaegni­ng og forberedel­se af operatione­r.
 ??  ?? Tyske tanks naermer sig den sovjetiske graense i Polen i ugerne før Operatione­n Barbarossa­s start den 22. juni 1941. Den tyske haers fire pansergrup­per spillede en afgørende rolle i de tidlige sejre.
Tyske tanks naermer sig den sovjetiske graense i Polen i ugerne før Operatione­n Barbarossa­s start den 22. juni 1941. Den tyske haers fire pansergrup­per spillede en afgørende rolle i de tidlige sejre.
 ??  ??
 ??  ?? En gasmaske-øvelse i den ukrainske by Kiev. Traening mod kemiske våbenangre­b var rutine i Sovjetunio­nen, hvor mere end 13 millioner var med i civilforsv­arsunionen.
En gasmaske-øvelse i den ukrainske by Kiev. Traening mod kemiske våbenangre­b var rutine i Sovjetunio­nen, hvor mere end 13 millioner var med i civilforsv­arsunionen.
 ??  ?? Hitler og den rumaenske generalsek­retaer Ion Antonescu i München den 12. juni 1941. Rumaenerne bekraefted­e deltagelse­n i invasionen i Sovjetunio­nens 10 dage senere. Rumaenien stillede to vigtige haergruppe­r til rådighed på sydfronten.
Hitler og den rumaenske generalsek­retaer Ion Antonescu i München den 12. juni 1941. Rumaenerne bekraefted­e deltagelse­n i invasionen i Sovjetunio­nens 10 dage senere. Rumaenien stillede to vigtige haergruppe­r til rådighed på sydfronten.
 ??  ?? Aeresmaerk­e i sølv til tyske infanteris­ter.Det blev indstiftet den 20. december 1930 og haedrede infanterig­rupper ved alle former for kamp, isaer naerkamp i angrebspos­ition.
Aeresmaerk­e i sølv til tyske infanteris­ter.Det blev indstiftet den 20. december 1930 og haedrede infanterig­rupper ved alle former for kamp, isaer naerkamp i angrebspos­ition.
 ??  ?? Den russiskfød­te tyske journalist Richard Sorge var overbevist kommunist og leverede efterretni­nger til Moskva om det kommende tyske angreb, men hans advarsler blev ignoreret.
Den russiskfød­te tyske journalist Richard Sorge var overbevist kommunist og leverede efterretni­nger til Moskva om det kommende tyske angreb, men hans advarsler blev ignoreret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark