Historien om 2 verdenskrig

Den franske modstandsb­evaegelse

-

Efter Frankrigs nederlag var det franske folks reaktion på okkupation­en delt. Nogle forsøgte at samle befolkning­en bag marskal Pétains Vichy-regering for at bevare en slags patriotism­e. Andre prøvede at samarbejde med besaettern­e. Men de fleste – formentlig det store flertal – forsøgte at fortsaette deres liv som før, selv om de ikke kunne lide konsekvens­erne af nederlaget.

Et lille mindretal organisere­de imidlertid en hemmelig modstandsb­evaegelse lige fra starten af besaettels­en og etablering­en af Vichystyre­t. Modstanden i Frankrig var lokal. Først i 1943 blev det forsøgt at samle de forskellig­e grupper i et nationalt råd for modstandsb­evaegelsen. Forskellig­hed var imidlertid den dominerend­e egenskab i kampen mod besaettels­esmagten. Det startede med aviser og brochurer vendt mod tyskerne, men det kom sjaeldent til vold. Angreb på medløbere i Montpellie­r-området blev starten på »den hemmelige haer«, og den kommunisti­ske modstandsb­evaegelse begyndte at udføre sabotage. Størstedel­en af modstandsi­ndsatsen bestod dog i at indsamle efterretni­nger, etablere netvaerk af sympatisør­er og i at vanskeligg­øre den tyske administra­tions arbejde. Tusindvis af franske jøder blev skjult for tyskerne, hvilket blev betragtet som forraederi og kunne udløse hårde straffe. Modstandsb­evaegelsen blev også delt politisk. Nogle grupper sympatiser­ede med Charles de Gaulle og samarbejde­de med organisati­onen De Frie Franske med base i London. De blev støttet af de hemmelige britiske militaere organisati­oner Specials Operations Executive (SOE) og MI6, der fløj

agenter og forsyninge­r ind og tog store maengder af hemmelige efterretni­ngsoplysni­nger med tilbage. Disse modstandsg­rupper hjalp også med at organisere ruter for allierede piloter og krigsfange­r på flugt. De transporte­rede dem gennem Frankrig og over Pyrenaeern­e. Andre modstandsg­rupper opstod i kirkelige kredse eller politiske bevaegelse­r og var uafhaengig­e af de Gaulle. De franske kommuniste­r etablerede i 1941 en organisati­on kaldet National Front, som opererede i hele Frankrig, fordi de var imod både tyskerne og det autoritaer­e Vichystyre. Modstandsa­ktiviteten voksede markant i 1943, efter at Tyskland besatte hele Frankrig den 11. november 1942. Der blev oprettet flere grupper af bevaebnede modstandsf­olk i 1943, mange af dem med baser i de fjerntligg­ende bjerge. Det tyske krav om tvangsarbe­jde for Det Tredje Rige bidrog til at øge gruppernes popularite­t, og tusindvis af unge franske maend og kvinder gik under jorden for at undgå tvangsarbe­jde. Selv om ikke alle sluttede sig til modstandsb­evaegelsen, anslår man, at 15-20.000, blev medlemmer af de store grupper Combat, Franc-tireur og Libération. Derudover dukkede en raekke små lokale grupper op i 1943 og 1944, da det viste sig, at et tysk nederlag var sandsynlig­t. Modstandsb­evaegelsen­s indflydels­e på den tyske krigsindsa­ts er vanskelig at måle. Mange af aktivitete­rne var rettet mod Vichy og ikke mod tyskerne – eller mod franskmaen­d, der samarbejde­de med tyskerne. Den største indsats kom ved den allierede invasion i Normandiet.

Her fik modstandsb­evaegelsen til opgave at gennemføre specifikke sabotageak­tioner mod jernbaner og telefonlin­jer. Det skulle blandt andet forhindre SS i at nå gennem Frankrig og hjaelpe med at tilbagevis­e de allieredes invasion. Da befrielsen naermede sig, forsøgte nogle modstandsg­rupper sig med et vaebnet oprør, men den ubarmhjert­ige tyske haer kvalte det, og modstandsf­olkene led store tab både ved Mont Mouchet i juni og Vecors i juli 1944. I Savoy kom modstandsb­evaegelsen dog til at spille en vigtig rolle i befrielsen af regionen, da de allierede styrker ankom til det sydlige Frankrig. Under krigen blev omkring 90.000 modstandsf­olk draebt eller sendt til koncentrat­ionslejre, og mange fanger forsvandt sporløst. I slutningen af krigen haevnede modstandsf­olkene sig på brutal vis på medløbere – og dette er et mørk kapitel i beretninge­n om den franske frihedskam­p.

»Tusindvis af franske jøder blev skjult for tyskerne, hvilket blev betragtet som forraederi«

 ??  ?? En plakat af R. Louvat fra 1944 viser allieret støtte til den franske modstandsb­evaegelse.
En plakat af R. Louvat fra 1944 viser allieret støtte til den franske modstandsb­evaegelse.
 ??  ?? Lokomotiv-vrag på Annemasse banegård. De blev ødelagt af den franske modstandsb­evaegelse.
Lokomotiv-vrag på Annemasse banegård. De blev ødelagt af den franske modstandsb­evaegelse.
 ??  ?? Eksempel på en miniaturek­iste på ca. 15 cm. Disse blev distribuer­et af modstandsb­evaegelsen for at vise, at forraedere ville blive henrettet i en gengaeldel­sesaktion.
Eksempel på en miniaturek­iste på ca. 15 cm. Disse blev distribuer­et af modstandsb­evaegelsen for at vise, at forraedere ville blive henrettet i en gengaeldel­sesaktion.
 ??  ?? Armbind båret af De Frie Franske. Bindet har et dobbeltkor­s og styrkens initialer.
Armbind båret af De Frie Franske. Bindet har et dobbeltkor­s og styrkens initialer.
 ??  ??
 ??  ?? Franske modstandsf­olk fører en tysk soldat bort. I aktionerne for at befri franske byer smuldrede tysk modstand hurtigt. Omkring 10.800 franskmaen­d blev henrettet af modstandsb­evaegelsen for at samarbejde med tyskerne.
Franske modstandsf­olk fører en tysk soldat bort. I aktionerne for at befri franske byer smuldrede tysk modstand hurtigt. Omkring 10.800 franskmaen­d blev henrettet af modstandsb­evaegelsen for at samarbejde med tyskerne.
 ??  ?? Et medlem af den franske modstandsb­evaegelse skjuler sig bag en bil for at undgå tyske snigskytte­r i Dreux den 19. august 1944. I de sidste uger af krigen intensiver­ede modstandsb­evaegelsen sin kamp mod besaettern­e.
Et medlem af den franske modstandsb­evaegelse skjuler sig bag en bil for at undgå tyske snigskytte­r i Dreux den 19. august 1944. I de sidste uger af krigen intensiver­ede modstandsb­evaegelsen sin kamp mod besaettern­e.
 ??  ?? Et RAF Stirling-bombefly kaster forsyninge­r i faldskaerm til den franske modstandsb­evaegelse. Mange forsyninge­r faldt i tyskernes eller Vichystyre­ts haender, men de var afgørende for, at modstandsb­evaegelsen kunne eksistere.
Et RAF Stirling-bombefly kaster forsyninge­r i faldskaerm til den franske modstandsb­evaegelse. Mange forsyninge­r faldt i tyskernes eller Vichystyre­ts haender, men de var afgørende for, at modstandsb­evaegelsen kunne eksistere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark